Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Het verwijderen van het hormoonproducerende weefsel in de teelballen

Het verwijderen van het hormoonproducerende weefsel in de teelballen

(Orchidectomie RIBA)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het verwijderen van het hormoonproducerende weefsel in de teelballen (orchidectomie volgens RIBA/ subcapsulair). Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


75

Bij deze operatie verwijderen we een gedeelte van beide teelballen. In de teelballen wordt het mannelijk hormoon testosteron geproduceerd. De groei van prostaatkankercellen is afhankelijk van een constante hoeveelheid van testosteron in het bloed. Als het testosteron wordt uitgeschakeld, remt de groei van prostaatkankercellen. Het onderdrukken van de productie van testosteron kan op 2 manieren:


Voorbereiding

Ter voorbereiding op de ingreep doorloopt u een preoperatief screeningstraject. U krijgt een gesprek met de anesthesioloog en zo nodig met de ziekhuisapotheker of andere specialist. Indien u bloedverdunners gebruikt, meldt dat dan aan de anesthesioloog en uw behandelend arts.

De ingreep

De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik). Al kan de operatie ook onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden. Bij de operatie nemen we alleen het weefsel uit de teelballen weg dat testosteron produceert, dus niet de gehele teelbal wordt weggenomen. De uroloog maakt een kleine snee in uw balzak. Vervolgens verwijdert de uroloog het weefsel aan de binnenzijde van beide teelballen. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder kans op complicaties. Mogelijke complicaties kunnen zijn:

Nabloeding

Enige zwelling en/of blauwverkleuring van de balzak kan na de operatie ontstaan en is normaal, maar hoeft niet te worden behandeld. U kunt de balzak een aantal dagen wat hoog houden in een strakke, ondersteunende onderbroek (eventueel 2 over elkaar). Ook kunt u tijdens het slapen of zitten een kussentje of opgerolde handdoek onder de balzak leggen ter ondersteuning. Zo gaat de zwelling sneller weg. Indien de balzak extreem opzwelt en pijnlijk wordt en er veel bloed uit de wond lekt dan moet u dezelfde dag nog contact opnemen. Er kan dan sprake zijn van een nabloeding.

Wondinfectie

De operatiewond kan infecteren, dit kun u zien doordat er troebel vocht uit de wond komt en de huid rondom rood en pijnlijk wordt. Tevens kan sprake zijn van koorts. U moet dan dezelfde dag contact opnemen.

Na de ingreep

De operatie vindt in principe in dagbehandeling plaats, en kunt u als alles goed gaat, dezelfde dag naar huis. De hechtingen van de operatiewond zijn meestal oplosbaar.

Meestal is de pijnmedicatie op vaste tijden voldoende om de pijn te bestrijden.

Het herstel is afhankelijk van uw aandoening, de zwaarte van de operatie en uw lichamelijke gesteldheid. Gun uzelf de rust en tijd die u nodig heeft om te herstellen van de operatie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli urologie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: O32
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien