Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Opwekken van de eisprong met Clomid

Opwekken van de eisprong met Clomid

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Op de polikliniek gynaecologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is aan u het middel Clomid (Clomifeencitraat) voorgeschreven om een eisprong op te wekken. De reden is namelijk dat het niet optreden of het niet regelmatig optreden van een maandelijkse eisprong (ovulatie) bij u waarschijnlijk de oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap. Tegenwoordig is Letrozol het middel van eerste keus, maar soms kan er nog gekozen worden voor Clomid.


Clomid

Medicatie

Het gaat om tabletten van 50 mg. De eerste dag van de menstruatie noemen we dag één van de cyclus. U moet één tablet per dag gebruiken van dag drie t/m dag zeven van de cyclus, in totaal dus vijf tabletten per cyclus. Als deze dosering onvoldoende is om een eisprong op te wekken wordt de dosering in een volgende cyclus door de gynaecoloog verhoogd tot twee en als dat niet werkt tot drie tabletten per dag. De maximale duur van de behandeling is acht tot twaalf maanden. De Clomid wordt uitgegeven door de apotheek van het ziekenhuis.

Als u zelf geen of bijna nooit een menstruatie heeft kunnen we die eerst opwekken met het middel Duphaston. Dit is een kuur van tien dagen, één keer per dag één tablet. Na het stoppen van de tabletten komt er meestal na twee tot vier dagen een bloeding,die vergelijkbaar is met een menstruatie. De eerste dag van het bloedverlies is dan de eerste dag van de cyclus. Voordat we Duphaston voorschrijven doen we zo nodig eerst op de polikliniek een zwangerschapstest om zeker te weten dat u niet zwanger bent.

Zijn er bijwerkingen van de Clomid?

Weinig, wel hebben sommige vrouwen last van duizeligheid of misselijkheid. Er is 8% meer risico op een meerlingzwangerschap.

Hoe wordt gecontroleerd of de dosis juist is?

In de eerste cyclus met Clomid wordt met een vaginale echoscopie gecontroleerd of er een eisprong gaat komen. De eerste echo doen we tussen de tiende en twaalfde cyclusdag en wordt zo nodig na enkele dagen herhaald. Indien er geen eisprong is wordt de dosering opgehoogd zoals al eerder vermeld. In dat geval zal waarschijnlijk weer een kuur Duphaston hieraan voorafgaan. Soms is het nodig om aan de hand van bloedonderzoek op de 21e of 22 e cyclusdag te controleren of er een eisprong geweest is. Indien blijkt dat de Clomid goed werkt hoeft u gedurende een aantal maanden niet meer op de polikliniek te komen, waarbij u de Clomid blijft innemen van de derde t/m de zevende cyclusdag en u zelf in de gaten moeten houden dat de cyclus regelmatig blijft. Desgewenst kunt u zelf ovulatietesten doen, maar in principe is dat niet nodig. Als de cyclus regelmatig is en blijft, is dat het signaal dat de Clomid goed werkt.

De cyclusduur is het aantal dagen tussen de eerste dag van de menstruatie en de eerste dag van de daaropvolgende menstruatie. We streven naar een cyclusduur van 28 tot 35 dagen. Bij een langere cyclusduur, oftewel als de menstruatie wegblijft, is het advies om als u een week over tijd bent ( (35 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie) zelf een zwangerschapstest te doen.

Bij een positieve zwangerschapstest belt u de polikliniek om een afspraak te maken voor echoscopisch onderzoek. Dit is zinvol vanaf een termijn van 7 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Eerder zien we met de echoscopie vaak nog onvoldoende om te kunnen zeggen dat de zwangerschap goed is. Het gaat dan om een vaginale echo (binnenwaarts via de schede). Als u dit niet wilt kunnen we bij een volle blaas met een abdominale echo vanaf een termijn van 8 à 9 weken kijken. Als er sprake is van een intacte zwangerschap verwijzen wij u door voor een intake naar de verloskundige in het ziekenhuis of naar een andere verloskundige van uw keuze. Indien er een medische indicatie wordt vastgesteld bij de intake wordt u in de loop van de zwangerschap ook nog door de gynaecoloog gezien.

Bij een negatieve zwangerschapstest is de dosis waarschijnlijk te laag. U belt de polikliniek voor een telefonische afspraak met de gynaecoloog. De volgende cyclus moet u een hogere dosering gebruiken, eventueel na een Duphastonkuur. Dit wordt eerst telefonisch met u besproken. Noteer steeds de eerste dag van de menstruatie zodat u dit kunt vertellen tegen de gynaecoloog op de eerstvolgende controle.

Hoe groot is de kans dat het werkt?

80% van de patiënten krijgt een eisprong; na acht maanden behandeling is er ongeveer 40-45% kans op zwangerschap.

Behandelplan bij Clomid schematisch weergegeven

Cyclusdag

1
Eerste menstruatiedag
2

3
1 tablet Clomid (bij volgende cyclus hogere dosering)
4
1 tablet Clomid (bij volgende cyclus hogere dosering)
5
1 tablet Clomid (bij volgende cyclus hogere dosering)
6
1 tablet Clomid (bij volgende cyclus hogere dosering)
7
1 tablet Clomid (bij volgende cyclus hogere dosering)
10-12
Vaginale echoscopie(alleen bij eerste cyclus)
21-22
Indien nodig controle met bloedonderzoek of eisprong is geweest
30-35
Zwangerschapstest
  • Positief: 7 weken na laatste menstruatiedag inwendige echo of na 8 à 9 weken abdominale echo.
  • Negatief: Telefonische afspraak gynaecoloog, verhoging dosis Clomid en mogelijk een kuur Duphaston om een onttrekkingsbloeding op te wekken.

Onderzoek en behandeling bij 43 jaar en ouder

Vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed tot de dag dat de vrouw 43 jaar oud wordt. Dit betekent dat alle zorg die plaatsvindt in het kader van een vruchtbaarheidszorgvraag niet wordt betaald door de zorgverzekeraar indien de vrouw 43 jaar of ouder is. De kosten dienen dan door de patiënt zelf te worden betaald.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: O25
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien