Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Oncotype DX ®

Oncotype DX ®

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Via deze weg informeren we u over de Oncotype DX test.


Wat is een Oncotype DX test?

Een oncotype DX test, ook wel oncotype DX genoemd, is een recente ontwikkeling in de medische wetenschap waarmee de individuele behandeling van borstkanker kan verbeteren. Tijdens de operatie wordt een stukje weefsel weggenomen en opgestuurd voor nadere analyse. Oncotype DX analyseert nauwkeurig het gedrag van de cellen in uw tumor. Hierbij wordt het genetisch profiel van de kankercel op 21 punten beoordeeld. Op deze manier is een betrouwbare voorspelling mogelijk over het risico dat er uitzaaiingen ontstaan op andere plaatsen in uw lichaam. Oncotype DX kan daardoor beter voorspellen of u baat zult hebben bij aanvullende chemotherapie, naast hormonale therapie.

Wat betekent de uitslag van de Oncotype DX voor u?

De uitslag, de zogenaamde score die kans op terugkomst ziekte weergeeft, maakt het mogelijk een betere keuze voor aanvullende therapie te maken, om zo het risico op terugkeer van borstkanker te verkleinen.

Laag risico score: ( < 25 )

Patiënten die in deze categorie vallen kunnen veilig zonder chemotherapie behandeld worden met alleen hormonale therapie.

Verhoogd risico: ( > 25 )

Bij deze score heeft u naast de hormoontherapie, baat bij toepassing van chemotherapie om terugkeer van borstkanker te verkleinen.

Welke voordelen biedt een oncotype DX?

Als u een vorm van borstkanker met laag risico op uitzaaiingen heeft, dan kunt u in overleg met uw arts, besluiten de aanvullende chemotherapie achterwege te laten. U kunt dan kiezen voor aanvullende hormoontherapie.
Blijkt uit de oncotype DX uitslag echter dat er een verhoogd risico op uitzaaiingen is, dan weet u dat chemotherapie een verstandige keuze is. Met die kuur worden uw overlevingskansen verder vergroot.

Wanneer komt u in aanmerking voor Oncotype DX?

Aan de hand van de pathologie-uitslagen wordt er tijdens een MDO (Multi Disciplinair Overleg) besloten of het tumorweefsel daadwerkelijk wordt ingestuurd voor de oncotype DX. Oncotype DX is niet geschikt voor patiënten die al een verder gevorderde vorm van borstkanker hebben, bijvoorbeeld als meerdere lymfklieren zijn aangedaan. Oncotype DX is ook niet geschikt voor patiënten die al gestart zijn met chemotherapie of hormoontherapie.

Uitslag

De uitslag van de oncotype DX is ongeveer na 10 dagen bekend. De oncoloog bespreekt het resultaat van de oncotype DX in het MDO, en in overleg met u bepaalt de oncoloog het behandeladvies.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de oncologieverpleegkundige.

Mail

oncologievpk@vanweelbethesda.nl

Telefonisch spreekuur (ma t/m vr)

Van 8.30-9.30 uur en van 13.30-14.30 uur
T 0187 60 73 29


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: O22
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien