Hier vindt u informatie over een aantal zaken die voor u van belang zijn als u na een operatie met ontslag gaat. Tevens staat (indien nodig) de controleafspraak op de polikliniek in deze infomatie vermeld.
De wond
Het is belangrijk dat de wond goed droog blijft. Zorg ervoor dat wanneer u gaat douchen er een transparante wondfolie over de wond zit. Als u de wond thuis moet gaan verzorgen, dan is het belangrijk om onderstaande richtlijnen te volgen. Dit om te voorkomen dat u een wondinfectie oploopt. Let erop dat u tijdens de wondverzorging niet afgeleid wordt (telefoon, neus snuiten, krabben e.d.).
- Zet de verbandmaterialen en een afvalzakje klaar voor gebruik.
- Was uw handen.
- Haal het verband van uw operatiewond.
- Desinfecteer uw handen.
- Maak de wond schoon met een gaas met Betadine-oplossing. Eén maal vegen van boven naar beneden met het gaas met Betadine-oplossing. Hierna mag u de wond niet meer met uw handen aanraken.
- Dek de wond weer af met nieuw verbandmateriaal. Plaats de witte pleister op de wond zonder de binnenzijde van de pleister aan te raken.
- Plaats over de witte pleister de transparante wondfolie.
- Was uw handen.
Wondontsteking
De wond kan ontstoken raken. Tekenen van ontsteking zijn:
- De huid rondom de wond is rood, warm en/of opgezwollen.
- Toenemende pijn.
- De hoeveelheid bloed/geel vocht uit de wond neemt toe.
- U hebt koorts (temperatuur meer dan 38°C).
In dit geval is het aan te raden telefonisch contact op te nemen. Telefoonnummers staan vermeld verderop in deze informatie.
Roken
Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing, dit raden wij u daarom af.
Medicatie
Bij het ontslag krijgt u zo nodig een actueel medicatieoverzicht mee. Hiermee kunt u bij uw eigen apotheek of dienstdoende apotheek de medicijnen ophalen.
Bij pijn kunt u paracetamol tabletten innemen. Hiervoor krijgt u geen recept mee, ze zijn te koop bij de drogist. U mag maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen verspreid over de dag. Wanneer u deze gaat afbouwen, bouw dan af totdat u weinig tot geen pijnklachten meer ervaart. Heeft u extra pijnstilling voorgeschreven gekregen, stop deze dan eerst alvorens u de Paracetamol afbouwt.
Wanneer u nog vragen hebt of twijfelt over bepaalde medicatie kunt u contact opnemen met uw huisarts. Ook kunt u dit bespreken met de specialist tijdens uw bezoek op de polikliniek.
Fysiotherapie
Van de fysiotherapeut heeft u informatie ontvangen met daarin de oefeningen die horen bij de ingreep die u heeft gehad. Eventueel vervolg voor fysiotherapie thuis is door de fysiotherapeut met u besproken.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.