Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Orthoptisch onderzoek

Orthoptisch onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U bent, of uw kind is, doorverwezen naar de orthoptist. Hier vind u informatie over het onderzoek door een orthoptist en de mogelijke redenen voor deze verwijzing. Vergeet niet bij het eerste bezoek de eventuele verwijsbrief, uw legitimatiebewijs en de gegevens van uw zorgverzekering mee te nemen.


Wat doet de orthoptist?

Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 6 á 7 levensjaren plaats. Afwijkingen hierin kunnen dan ook in deze jaren ontstaan. De samenwerking tussen de ogen kan echter op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden. Vroegtijdig opsporen is van groot belang. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, de behandeling in. Wanneer de oorzaak van de klachten op het terrein van een ander specialisme ligt, adviseert de orthoptist de oogarts of huisarts voor verdere verwijzing.

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht?

De orthoptist onderzoekt en behandelt onder andere:

Verwijzing

De huisarts, oogarts, kinderarts of consultatiebureauarts kan een patiënt met
bovengenoemde klachten naar een orthoptist verwijzen.
Daar wordt vastgesteld of de klachten te maken hebben met de samenwerking tussen de ogen en/of de ontwikkeling van de ogen. De orthoptisten, verbonden aan ons ziekenhuis, houden voornamelijk spreekuur in Dirksland.

Wat neemt u mee voor het eerste bezoek?


Waar werkt een orthoptist?

De orthoptist is als paramedisch beroepsbeoefenaar meestal werkzaam in een oogheelkundige polikliniek van een ziekenhuis of in een particuliere oogartsenpraktijk. Tevens zijn er orthoptisten werkzaam in verschillende slechtziendencentra of optiekwinkels.

Scheelzien

Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben. De orthoptist onderzoekt dit en bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril en/of oefeningen. In voorkomende gevallen is het nodig het scheelzien te verhelpen door middel van een operatie. De orthoptist zal u hierbij begeleiden in het voortraject en doorverwijzen naar een geschikt ziekenhuis.

Een lui oog

Als er sprake is van scheelzien of een verschil in brilsterkte tussen de ogen, wordt één van beide ogen niet (voldoende) gebruikt. Daardoor ontwikkelt de gezichtsscherpte van dat oog zich niet goed. We noemen dit een lui oog. Een lui oog kan alleen verholpen worden als het op tijd wordt behandeld. Dit betekent soms al in het eerste levensjaar! De behandeling door de orthoptist kan bestaan uit het afplakken van het “goede” oog, indien nodig in combinatie met het voorschrijven van een bril. Heel soms wordt het goede oog gedruppeld in plaats van afgeplakt.

Dubbelzien

Dubbelzien kan ontstaan, doordat één of meerdere oogspieren niet goed functioneren. Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde ziektes, zoals Diabetes Mellitus, problemen met de schildklier of bijvoorbeeld na een hersenbloeding. De orthoptist onderzoekt welke oogspier of welke groep oogspieren niet goed functioneert. Deze informatie is belangrijk voor eventueel verder onderzoek of verdere verwijzing.

Soms wordt dubbelzien veroorzaakt door een verminderde samenwerking tussen de ogen. De orthoptist kan oefeningen of speciale brilcorrecties voorschrijven om te zorgen dat de patiënt zo min mogelijk last heeft van dubbelzien. Soms is een operatie aan de oogspieren nodig. De orthoptist zal u hierin adviseren. Naast eventueel andere specialistische hulp blijft de patiënt meestal onder controle van de orthoptist.

Hoofdpijn/leesklachten

Door een verminderde samenwerking tussen de ogen kunnen hoofdpijn- en/of leesklachten ontstaan. De orthoptist onderzoekt en behandelt ook eventueel stoornissen op dit gebied. Oefeningen, speciale brilcorrecties of een operatie aan de oogspieren kunnen deze klachten vaak verhelpen.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling verschilt sterk per probleem of klacht. In veel gevallen kan de orthoptist niet precies aangeven hoe lang een behandeling zal duren, omdat het verloop van de behandeling door veel factoren wordt beïnvloed. Bij de behandeling van een lui oog kunnen we over het algemeen wel stellen, dat hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, des te groter de kans op een goed eindresultaat.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek Oogheelkunde, T 0187 60 71 60.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: O19
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien