Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie

Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U bent opgenomen in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. We weten dat een ziekenhuisopname voor oudere patiënten risicovol kan zijn. Niet iedere oudere is kwetsbaar. Maar voor een kwetsbare oudere kan een ziekenhuisopname extra risicovol zijn. Kwetsbare ouderen hebben vaak een hogere leeftijd, meerdere aandoeningen en een verhoogd risico op complicaties. Door een gerichte aanpak willen we complicaties voorkomen tijdens uw ziekenhuisopname. In deze folder leest u op welke manier we dit doen.


Werkwijze

Tijdens de opname stelt de verpleegkundige u, of uw naaste vragen om te bepalen of u een kwetsbare oudere bent. Dit doen we bij alle patiënten van 70 jaar en ouder. Hierbij kijken we naar vier gezondheidsrisico’s:
1. ondervoeding;
2. acute verwardheid;
3. vallen;
4. fysieke beperkingen.
Door op tijd risico’s te herkennen kunnen we gerichte zorg aanbieden. Dit doen we samen met een team van (medische) specialisten. Door gerichte zorg te bieden proberen we complicaties te voorkomen. Dit zorgt mogelijk voor een verkorte opnameduur en minder zorg na uw ziekenhuisopname.

Uitleg over de vier gezondheidsrisico’s


1. Ondervoeding

Er is een risico op ondervoeding wanneer iemand minder is gaan eten en/of onbedoeld afvalt in gewicht. Dit heeft meestal als gevolg dat het herstel minder snel gaat en de conditie afneemt. Indien nodig krijgt u tijdens de opname eiwit- en calorierijke voeding aangeboden en komt de diëtist bij u langs.
Wat kunt u zelf doen:
− Probeer verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten.
− Probeer de aangeboden tussendoortjes en/of drinkvoeding te eten of drinken.
− Gebruik een dubbele hoeveelheid hartig beleg op uw boterham.

2. Acute verwardheid

Acute verwardheid, ook wel een delier genoemd, komt regelmatig voor bij zieke patiënten. Een delier ontstaat doordat de toestand van het lichaam verstoord is geraakt, bijvoorbeeld door een infectie, na een operatie of door gebruik van bepaalde medicatie. Hoe kwetsbaarder een patiënt is, hoe groter de kans op acute verwardheid is.
U heeft meer risico op een delier als:
De acute verwardheid is tijdelijk, en kan dagen tot weken duren. Vaak heeft een patiënt de acute verwardheid zelf niet door.
Wat kunt u zelf doen
− Draag uw bril en gehoorapparaten.
− Kom overdag zoveel mogelijk uit bed; probeer normale kleding te dragen i.p.v. uw pyjama.
− Vraag familie vertrouwde spullen mee te nemen van thuis zoals foto’s.

3. Vallen

Vallen vormt een groot gezondheidsprobleem bij kwetsbare ouderen omdat het veel voorkomt en ernstige gevolgen kan hebben. Naast lichamelijke gevolgen kan vallen ook zorgen voor angst om weer te vallen, minder bewegen en daardoor minder sociale contacten. Ook kan door een val uw ziekenhuisopname langer duren.
Wat kunt u zelf doen
− Loop regelmatig een rondje over de afdeling indien dit is toegestaan. Vraag familie om een rondje met u te lopen.
− Draag dichte schoeisel met een stroeve zool.
− Maak gebruik van dezelfde loophulpmiddelen als thuis, denk aan een stok of rollator.
− Zet het nachtkastje aan de zijde die u thuis gewend bent. Dit is vertrouwd.
− Zorg dat de vloer rondom uw bed vrij is van losse spullen. Zo kunt u hier niet over struikelen.
− Wees voorzichtig met natte vloeren en snoeren.
− Indien nodig vraag de verpleegkundigen om hulp bij het lopen.

4. Fysieke beperkingen

Door een opname in het ziekenhuis loopt een kwetsbare oudere risico op afname van het zelfstandig functioneren. Door minder te bewegen, veel in bed te liggen en taken door verpleegkundigen te laten overnemen kan er lichamelijke achteruitgang ontstaan. Een direct gevolg van bedrust en weinig tot geen beweging tijdens een ziekenhuisverblijf is een versnelde afname van spierkracht (meer in de benen, dan in de armen) en een achteruitgang in het uithoudingsvermogen. Dit kan ervoor zorgen dat u na de opname meer hulp nodig heeft. Een fysiotherapeut kan hierbij behulpzaam zijn.
Wat kunt u zelf doen
− Blijf zoveel mogelijk in beweging; zoek naar een goede balans tussen in- en ontspanning.
− Probeer zoveel mogelijk activiteiten zelf uit te blijven voeren; bijvoorbeeld het wassen en aankleden, uw brood smeren, zelfstandig eten en drinken en naar het toilet gaan.

Tot slot

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: O18
Laatst bijgewerkt op: 23-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien