Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Instructies voor ontlastingsonderzoek

Instructies voor ontlastingsonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ontlastingsonderzoek (fecesonderzoek) wordt over het algemeen gedaan bij verdenking van maagdarminfecties, maar bijvoorbeeld ook bij bloedarmoede. Uw behandelend arts legt u uit wat bij u precies de reden is. Hier geven wij u informatie over de handelwijze bij het verzamelen van een portie ontlasting.


Doel van het ontlastingsonderzoek

Bij ontlastingsonderzoek wordt de ontlasting (feces) onderzocht op o.a. aanwezigheid van pathogene (ziekmakende) darmbacteriën, virussen, toxines en parasieten. Door bestudering van de uitslagen kan wellicht de oorzaak van uw klachten worden gevonden. Haal voor een portie ontlasting een fecespotje op bij het laboratorium of de huisartsenpost.

Algemeen

Richtlijnen voor het opvangen en inleveren van ontlasting:
  • Schep met de lepel ontlasting in het potje totdat deze voor driekwart vol is.
  • Sluit het potje goed af.
  • Bewaar het potje met ontlasting in de koelkast indien het niet direct naar het laboratorium gebracht kan worden.
  • Noteer uw naam, geboortedatum en de tijdstip van de ontlasting op het potje. ( d.m.v. bijgeleverde sticker ).
  • Lever de ontlasting en het ingevulde aanvraagformulier zo snel mogelijk in bij het laboratorium. De ontlasting moet binnen 24 uur na productie zijn ingeleverd.

Opmerkingen

  • Probeer de ontlasting niet in contact te laten komen met water ( gebruik bij voorkeur een po). Als u geen po heeft kunt u ook wat toiletpapier op het wateroppervlak van het toilet leggen.
  • Als de ontlasting bloederig of slijmerig is, graag óók een beetje van dat bloed en/of slijm in het potje doen en dit zo snel mogelijk naar het laboratorium brengen (behalve als het bloed afkomstig is van bloedende aambeien, dan hoeft dit niet).

Occult bloed

Is de aanvraag voor occult bloed dan krijgt u een speciaal kaartje wat u kunt ophalen bij het laboratorium. Daar krijgt u uitleg over het opvangen van ontlasting.
De test toont aan of er in de ontlasting spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. (‘occult’ betekent onzichtbaar).

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: O16
Laatst bijgewerkt op: 21-09-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien