Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Correctie van de bovenoogleden

Correctie van de bovenoogleden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend oogarts heeft voorgesteld om bij u een correctie van de bovenoogleden (blepharoplastiek) te laten doen. In deze folder informeren wij u over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.


Een ooglidcorrectie

Wanneer de huid rondom de ogen slapper wordt en uitrekt noemen we dit dermatochalazis. Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt, dat deze gaat hangen en oogklachten geeft. Deze klachten kunnen zijn: vermoeide, zware ogen, hoofdpijn door geforceerd open houden van de ogen, ontstekingen in de huidplooi en/of beperking van het gezichtsveld.
Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en er zwellingen ontstaan in de neuskant van het ooglid. Een correctie van de bovenoogleden wordt een blepharoplastiek genoemd. (blepharo=bovenooglid)

Voorbereidingen

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie. Meld daarom alle medicijnen die u gebruikt aan uw oogarts. Bloedverdunnende middelen moeten enkele dagen vooraf gestopt worden. Het betreft in de eerste plaats medicijnen die aspirine of acetylsalicylzuur bevatten, maar ook bloedverdunnende middelen, die door de trombosedienst worden gecontroleerd. De oogarts zal bespreken of en hoelang voor de operatie u moet stoppen met de inname van de medicijnen. Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft, omdat u na de operatie soms wat hoofdpijn of een trekkend gevoel in het hoofd kunt krijgen.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen omdat u na de operatie zelf geen voertuig mag besturen.

De operatie

De operatie van de bovenoogleden vindt vrijwel altijd plaats onder plaatselijke verdoving. Voor de operatie tekent de oogarts de plaats op het ooglid af waar de buitenste laag van de huid weggenomen moet worden. Na het aftekenen dient de oogarts de verdoving toe, door middel van druppels, en injecties in de oogleden. De oogarts maakt een snee in de plooi van het bovenooglid. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, wordt weggehaald. De oogleden worden daarna gehecht. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid, waardoor het nauwelijks zichtbaar is. De operatie duurt ongeveer drie kwartier.

Na de operatie

  • Na de operatie mag u naar huis.
  • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden gezwollen en blauw zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
  • Er wordt meestal geen verband aangebracht, of dit wordt in het ziekenhuis nog verwijderd.
  • Probeer de huid zo droog mogelijk te houden (douchen mag, maar dep de oogleden daarna direct droog) en gebruik geen make-up. Zwemmen mag u pas nadat de hechtingen verwijderd zijn.
  • Wij adviseren u om thuis de oogleden de eerste dag elk uur tien tot vijftien minuten te koelen met een gelbril. Met koelen wordt de pijn en zwelling tegengegaan. Echter koel niet vaker dan één keer per uur en hooguit twee dagen. ’s Nachts hoeft u uw ogen niet te koelen. Een gelbril is verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist. Met diepvrieserwtjes in een boterhamzakje koelen is ook prima, de erwten voegen zich gemakkelijk naar de vorm van de ogen. Let op dat u de gelbril of het boterhamzakje niet bevroren op uw oog legt. Laat hem 10 minuten uit de vrieskast liggen en leg een gaasje tussen de gelbril of boterhamzakje en uw huid.
  • U krijgt een recept voor oogzalf opgestuurd met de afspraakbevestiging. Deze zalf werkt ontstekingsremmend en bevordert de genezing. U mag de oogzalf ‘s morgens en ‘s avonds voorzichtig, met een schone vinger op de wondjes smeren.
  • De eerste zes weken mogen de littekens niet blootgesteld worden aan fel zonlicht. Wij raden u aan een zonnebril te dragen als u gaat zonnen.
  • Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen. We raden u aan de eerste dagen uw activiteiten in een rustig tempo uit te voeren.
  • Na één week heeft u een afspraak op de polikliniek en worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel nog een aantal dagen met de zalf kan worden ingesmeerd.

Risico’s en complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk, maar zoals bij iedere operatie is er toch een zeker risico aan verbonden.

Resultaat

Het resultaat van een ooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid rondom het oog verder verslapt, kan een nieuwe correctie nodig zijn.

Vergoeding bovenooglid correctie

De kosten van een ooglidcorrectie worden soms vergoed door de ziektekostenverzekering. Als u echter duidelijkheid wenst over welke ingrepen in uw pakket verzekerd zijn, raden wij u aan om dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar. Tijdens het consult met de oogarts zal blijken of er een medische indicatie voor de behandeling is. Indien nodig kan de oogarts een aanvraag voor goedkeuring opstellen. Wanneer u niet in aanmerking komt voor vergoeding kunt u een offerte opvragen bij het ziekenhuis via de secretaresse van de oogheelkunde. Telefoonnummer: 0187 60 71 64.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden, , ( 0187 60 71 64.

Wanneer u bij ons in het ziekenhuis komt

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: O12
Laatst bijgewerkt op: 27-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien