Uw behandelend oogarts heeft voorgesteld om bij u een correctie van de onderoogleden te laten doen. Hier informeren wij u over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.
Een afwijking aan het onderooglid
Ooglidafwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het gezichtsveld of gezichtsvermogen veroorzaken. Een ooglidcorrectie bevordert dan de functie van het ooglid. De meest voorkomende afwijkingen zijn:
- Ectropion: Een ectropion ontstaat vaak door een verslapping van de spieren van het onderooglid waardoor het gaat hangen en afstaan van het oog. Ook kan het oog gaan tranen. Dit komt doordat het afvoerkanaaltje van de traanwegen aan de neuskant in het onderooglid geen contact meer maakt met het oog. Vaak is ook het oog geïrriteerd doordat het minder goed sluit.
- Entropion: Een entropion ontstaat vaak door verslapping van de huid van het onderooglid of uitrekking van de spier die het onderooglid naar buiten trekt. Als gevolg daarvan krult het ooglid naar binnen en schuren de wimpers tegen het oog. Dit geeft meestal de volgende klachten: roodheid, tranen, last van het licht en het gevoel dat er iets in het oog zit. Door de krassende haren kan het hoornvlies beschadigd raken, waardoor het zien blijvend kan verslechteren.
Voorbereidingen
Medicijngebruik
Medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie. Meld daarom alle medicijnen die u gebruikt aan uw oogarts. Bloedverdunnende middelen moeten enkele dagen vooraf gestopt worden. Het betreft in de eerste plaats medicijnen die de trombosedienst controleert. De oogarts zal met u bespreken of en hoelang voor de operatie u moet stoppen met de inname van de medicijnen.
Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft, omdat u na de operatie soms wat hoofdpijn of een trekkend gevoel in het hoofd kunt krijgen.
Vervoer naar huis
Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen omdat u na de operatie zelf geen voertuig mag besturen.
De operatie
Een correctie aan het onderooglid vindt vrijwel altijd plaats onder plaatselijke verdoving door middel van een injectie. De oogarts maakt een snee in het ooglid om de positie van het ooglid te herstellen. Vervolgens wordt het ooglid gehecht. Meestal is er nauwelijks sprake van zichtbare littekens. De operatie duurt ongeveer 20-30 minuten.
Na de operatie
- Na een ooglidcorrectie kan het behandelde ooglid gezwollen en blauw zijn.
- Er wordt meestal geen verband aangebracht.
- U krijgt een recept voor oogzalf mee. Deze zalf werkt ontstekingsremmend en bevordert de genezing. U mag de oogzalf ‘s morgens en ‘s avonds, voorzichtig, met een schone vinger op het wondje smeren.
- Probeer de huid zo droog mogelijk te houden totdat de hechtingen verwijderd zijn (douchen mag, maar dep de oogleden daarna direct droog) en gebruik geen make-up.
- Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen.
- Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf. In de zon en onder de zonnebank moet u uw geopereerde ooglid de eerste maanden goed beschermen.
- Na 6 tot 12 dagen heeft u een afspraak op de polikliniek en worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel nog een aantal dagen met de zalf kan worden ingesmeerd.
Complicaties
- Een bloeduitstorting na de operatie komt regelmatig voor, maar dit trekt weg in enkele weken.
- Soms komt bij een ingreep aan de oogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat het ooglid genezen is.
- Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is.
- In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.
- Littekens en infecties komen heel weinig voor.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek oogheelkunde, T 0187 60 71 60.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.