Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO
Chirurgie

Operatie aan het oor

Operatie aan het oor

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier vind u meer informatie over een operatie aan het oor.


De werking van het oor

Wat wij geluid noemen, is in feite een luchttrilling. Deze trilling wordt opgevangen in de oorschelp en gaat via de gehoorgang ons lichaam binnen. Aan het einde van de gehoorgang zit het trommelvlies. Als het geluid hier aankomt, gaat het trommelvlies trillen. Het trommelvlies geeft deze trilling vervolgens door aan de gehoorbeentjes. Deze bevinden zich in de ruimte achter het trommelvlies, die we het middenoor noemen. De gehoorbeentjes geven de trilling weer door aan het eigenlijke hoorzintuig: het binnenoor. Het binnenoor wordt ook wel slakkenhuis genoemd. Door de trilling in het slakkenhuis ontstaan signalen, die via de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd. Pas als de signalen in de hersenen zijn aangekomen, kunnen we het geluid horen.

Doel van de operatie

Opereren kan zinvol zijn bij problemen met de gehoorgang, het trommelvlies of het middenoor die niet met medicijnen kunnen worden verholpen. Voorbeelden daarvan zijn:
  • Een chronische middenoorontsteking;
  • Beschadigingen aan bijvoorbeeld het trommelvlies of de gehoorbeentjes;
  • Een gehoorbeentje dat is vastgegroeid aan zijn omgeving.
Bij ooroperaties maken we onderscheid tussen sanerende operaties en gehoorverbeterende operaties. Bij een sanerende operatie wordt een ontsteking uit het oor verwijderd. Bij een gehoorverbeterende operatie wordt een beschadiging aan het oor gerepareerd dat de slechthorendheid veroorzaakt. Als beide ingrepen noodzakelijk zijn, dan kan dit soms in één operatie worden gecombineerd.

Voorbereiding op de operatie

Nuchter zijn

In de voorlichtingsfolder Preoperatieve Screening en Anesthesie vindt u de informatie over het nuchter zijn. Het is van belang dat u deze richtlijn opvolgt.

Medicijngebruik

In overleg met uw behandelend arts mag u een week voor de ingreep geen Aspirine of andere bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals Sintrommitis, Ascal en Marcoumar.

De dag van opname

Op de dag van opname meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie in de centrale hal van het ziekenhuis. Na uw bezoek aan het Apotheek Service Punt (ASP) gaat u naar de afdeling waar u wordt opgenomen.

Tijdens de operatie

Meestal vindt de operatie onder volledige narcose plaats. Soms komt het voor dat een plaatselijke verdoving beter is. Het type operatie en de toegepaste verdoving bepalen hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven. Uw arts kan u dat van tevoren nauwkeurig vertellen.
In het algemeen wordt het oor geopend via een snede achter de oorschelp. Bij sanerende operaties is het vaak nodig dat ook het er achter gelegen deel van het schedelbot geopend wordt. Een speciale microscoop stelt de chirurg in staat om elk deel van het oor goed te zien en heel nauwkeurig te werken. Bij gehoorherstellende operaties wordt in sommige gevallen kunststof materiaal (titanium) in het oor aangebracht.

Na de operatie

Waarschijnlijk heeft u na afloop van de operatie weinig pijn. Een lichte pijn in of rond het oor of wat spierpijn in de nek kan voorkomen. Gedurende 6 weken mag er geen water in het oor komen en mag u de neus niet snuiten. Wanneer het evenwichtsorgaan bij de ontsteking betrokken is, kunt u wat duizelig zijn. Meestal gaat dit snel weer over. Bij bepaalde ontstekingen is het gewenst om het oor na enige tijd opnieuw te opereren en te controleren, ook wanneer er geen klachten meer zijn. Uw arts kan u vertellen of dit in uw geval nodig is.

Complicaties

Bij iedere operatie is sprake van enig risico, maar bij ooroperaties komen complicaties gelukkig weinig voor. Voor de volledigheid worden de belangrijkste complicaties hier wel beschreven:
  • Gehoorverlies door beschadiging van het slakkenhuis. Dit is de meest voorkomende complicatie. Zij kan ontstaan door mechanisch letsel tijdens de operatie, maar ook door de oorontsteking zelf. Het gehoorverlies is meestal blijvend.
  • Een beschadiging van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan zit vlak bij het slakkenhuis en kan bij een ooroperatie beschadigd raken.
  • De beschadiging veroorzaakt duizeligheid, die over het algemeen binnen een paar maanden weer verdwijnt.
  • Verminderde en veranderde smaak. Door het middenoor loopt een zenuw die betrokken is bij de smaak. Soms is het nodig dat deze zenuw tijdens de operatie wordt doorgesneden.
  • Met één kant van de tong proeft u smaken dan minder of anders. Deze klacht neemt na enkele weken af en verdwijnt op den duur meestal helemaal.
  • Problemen met het bewegen van het gezicht. De zogenaamde aangezichtszenuw is verantwoordelijk voor het bewegen van het gezicht. Deze zenuw loopt door het gedeelte van het schedelbot waarin ook het gehoororgaan ligt. Bij ooroperaties kan deze zenuw beschadigd raken, maar dit is uiterst zeldzaam.

Naar huis

In principe vindt de behandeling in dagopname plaats, op indicatie van de arts kan langere opname nodig zijn.

Nacontrole

Ongeveer één week na de operatie komt u naar de KNO-polikliniek voor controle. Hiervoor wordt een afspraak met u gemaakt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: O04
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien