Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Oogdruppelonderzoek Cyclopentolaat druppels

Oogdruppelonderzoek Cyclopentolaat druppels

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u of uw kind een oogdruppelonderzoek. Hier vindt u informatie over dit onderzoek en de voorbereiding.


Wat is een druppelonderzoek?

Door middel van oogdruppels wordt de brilsterkte van de ogen bepaald. Jonge mensen en kinderen zijn in staat om de ogen in te spannen ofwel te “accommoderen”, waardoor een gemeten brilsterkte beïnvloed wordt. De gemeten waarden zonder druppels geven dan slechts een indicatie. Dit is niet betrouwbaar genoeg om een brilvoorschrift op te kunnen baseren. Het doel van de oogdruppels is ervoor te zorgen dat de ogen niet meer kunnen accommoderen zodat de sterkte van de ogen goed gemeten kan worden.

De voorbereiding

Als u lenzen draagt, doe deze eerst uit. U mag ze na het onderzoek pas weer in. Ongeveer 40 minuten voor de afspraak druppelt u in beide ogen één druppel.
Op het tijdstip van de afspraak zijn de druppels zover ingewerkt dat de ogen gemeten kunnen worden. Het druppelen gaat het makkelijkst als u het hoofd goed naar achteren houdt (met de kin omhoog). Dit kan bijvoorbeeld bij kinderen ook liggend. Degene die druppelt houdt het onderooglid naar beneden en laat de druppel op de onderhelft in het oog vallen. De druppels kunnen wat vervelend aanvoelen, maar dit trekt na een paar keer knipperen snel weer weg.

Hoe werken de oogdruppels?

Door de oogdruppels krijgt u of uw kind grote wijde pupillen, waardoor de ogen zeer lichtgevoelig worden. Dit kan zeker vierentwintig uur aanhouden! Een zonnebril of zonneklep kan helpen. Ook wordt het zicht door de druppels waziger. Vooral dichterbij heeft men daar dan een aantal uren last van. Dit gaat vanzelf weer over.

Let op

  • Deze druppels verminderen het zicht. Rijd daarom geen auto zolang u hier last van heeft. Dit wazig zien duurt ongeveer 6 tot 12 uur.
  • Het druppelflesje buiten bereik van kinderen bewaren!

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek oogheelkunde T 0187 60 71 60.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: O01
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien