Via deze weg willen wij u informeren over de niersteenvergruizer. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Een niersteenvergruizer is een apparaat dat nierstenen door middel van schokgolven kapot trilt. Er ontstaan kleinere steentjes; gruis. Dit gruis plast u later uit. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.
Voorbereiding
Bloedverdunnende medicatie moet voor de behandeling tijdelijk worden gestaakt. Dit wordt door uw behandelend arts van tevoren met u afgesproken.
De behandeling vindt plaats in een dagopname. Dit houdt in dat u dezelfde dag weer naar huis kunt. U wordt opgenomen op de afdeling dagopname. U hoeft niet nuchter te zijn. U mag niet met eigen vervoer komen. Laat u halen en brengen.
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de dagopname. Daar krijgt u diclofenac en paracetamol als pijnstilling. Als u zonder dagopname komt, moet u thuis één uur van tevoren de medicatie innemen.
Wanneer u aan de beurt bent voor vergruizing, wordt u naar de behandelkamer van de polikliniek gebracht. In deze behandelkamer staat het ESWL apparaat opgesteld.
Behandeling
In de behandelkamer mag u plaatsnemen op de behandeltafel. Met behulp van röntgendoorlichting en/of echografie wordt de exacte positie van de steen bepaald. De niersteen wordt door middel van gerichte schokgolven in zeer kleine deeltjes vergruisd. De kracht van de schokjes neemt steeds toe. De schokgolven zijn duidelijk te horen. Soms kunnen de schokjes pijnlijk aanvoelen. Als het te pijnlijk wordt, geef dit dan aan. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen tijdens de behandeling en rustig blijft ademen.
Tijdens het vergruizen is vaak niet direct te zien of de behandeling is gelukt. Soms zijn meerdere behandelingen nodig, dit wordt duidelijk tijdens uw controle afspraak. Voorafgaand aan de controle afspraak wordt er nog een röntgenfoto gemaakt. De uroloog bespreekt aan de hand van de röntgenbeelden het resultaat van de behandeling met u.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
Nazorg
Na de behandeling gaat u voor kortdurende observatie terug naar de afdeling dagopname. Als u zich goed voelt mag u kort daarna weer naar huis. Zorg ervoor dat u vervoer heeft. Door op de dagen na de behandeling veel te bewegen en veel te drinken valt de niersteen sneller uiteen in kleinere steentjes. Forceert u dit echter niet. Als u pijn voelt in de flank, stop dan met drinken. Als de pijn weg is, kunt u weer drinken.
U krijgt een urinezeefje mee van de polikliniek. Heeft u een steentje opgevangen? Neem deze dan mee naar de controle afspraak.
Wanneer neemt u contact op
- Sommige patiënten krijgen na de ingreep wat verhoging. Dat is vrij normaal. Neem contact op wanneer u meer dan 38,5°C koorts heeft.
- U kunt last krijgen van pijn/kramp in uw zij, die uitstraalt naar uw onderbuik. Dit komt doordat het gruis via de natuurlijke weg wordt afgevoerd. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Als de pijn hiermee niet vermindert, kunt u contact opnemen.
- Door de behandeling en het steengruis kunnen de binnenkant van de nier en de urineleider licht beschadigen, waardoor uw urine bloederig kan zijn. Dit is niet erg zolang u er geen koorts bij krijgt. Door per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken wordt dit binnen een aantal dagen minder.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.