Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Neostigmine test

Neostigmine test

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort heeft u in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een afspraak voor een neostigmine test. Deze test toont aan of de klachten die u heeft worden veroorzaakt door myasthenia gravis, ook wel myasthenie genoemd. Hier krijgt u informatie over deze aandoening en de neostigmine test.


Wat is myasthenia gravis?

Myasthenia gravis is een aandoening waarbij sommige spieren snel en ernstig verzwakt raken als ze gebruikt worden. De spieren zijn na gebruik vaak zo verzwakt dat de spierkracht bijna volledig verdwenen is. Pas na het nemen van rust, kom de spierkracht grotendeels terug.
Spieren kunnen hun werk alleen doen als ze aangestuurd worden door de zenuwen in het lichaam. Het stofje dat zorgt dat de zenuwen de spieren kunnen aansturen heet acetylcholine.

Bij myasthenia gravis is de aansturing van sommige spieren door de zenuwen verstoord doordat er verhoudingsgewijs een te kleine hoeveelheid acetylcholine aanwezig is. Het gevolg is dat bepaalde spieren alleen gedurende een korte tijd normaal kunnen functioneren. Daarna raken ze verzwakt. Het is dan bijvoorbeeld niet mogelijk de spieren een aantal minuten achter elkaar te gebruiken.

Niet alle spieren in het lichaam zijn betrokken bij myasthenia gravis. Meestal beperkt de aandoening zich tot de spieren die zorgen voor het bewegen van de ogen en het openhouden van de oogleden. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen ook andere spieren minder goed functioneren, zoals de spieren die zorgen voor het bewegen van het gezicht, de spieren van de nek, de schouders en het bekken.

Wat zijn de klachten

De meest voorkomende klachten van myasthenia gravis zijn:
Als er sprake is van een ernstigere vorm van de aandoening, kunnen ook de volgende klachten ontstaan:
De klachten zijn vaak geheel of gedeeltelijk verdwenen na een goede nachtrust. Ze nemen echter in de loop van de dag toe. Rust kan de klachten verminderen.

Hoe verloopt de neostigmine test?

Een neuroloog voert, samen met een verpleegkundige van de Dagbehandeling, de neostigmine test uit. Voor aanvang van het onderzoek legt de neuroloog u kort uit wat het onderzoek inhoudt. Ook kunt u dan vragen stellen. Voordat de neuroloog begint met het eigenlijke onderzoek, zal hij/zij u vragen enkele oefeningen te doen om te kijken welke klachten u op dat moment heeft. U moet dan bijvoorbeeld drie minuten naar links of rechts kijken of drie minuten de armen gestrekt voor uw lichaam houden. Ook kan de neuroloog vragen nog enkele oefeningen te doen.
Het onderzoek zelf bestaat uit het geven van twee injecties. De eerste injectie is bedoeld om eventuele bijwerkingen van de tweede injectie tot een minimum te beperken. U krijgt de injecties in de bilspieren. De tweede injectie bevat de stof neostigmine. Deze stof remt het enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van acetylcholine. Acetylcholine is de stof die ervoor zorgt dat de spier samengetrokken wordt na een prikkel vanuit de zenuwen.
Als de klachten na het geven van de tweede injectie verminderen, kan dit een aanwijzing zijn dat ze veroorzaakt worden door myasthenia gravis.

Bijwerkingen van de neostigmine test

De genoemde bijwerkingen zijn vervelend maar meestal niet ernstig. Na een uur is de tweede injectie uitgewerkt en verdwijnen de bijwerkingen spontaan.

Naast de bijwerkingen, kunt u op de plaats van de injecties een blauwe plek krijgen en last hebben van een pijnlijk gevoel. Als u hier last van heeft, kunt u de plek koelen waardoor de pijn vermindert.

Na het onderzoek

Als u na de test geen last meer heeft van bijwerkingen, kunt u het ziekenhuis verlaten. Het is echter wel verstandig niet zelf te rijden of alleen te reizen. Het is daarom aan te raden iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. De meeste bijwerkingen zijn na ongeveer een uur uitgewerkt. Toch voelen sommige patiënten zich de rest van de dag niet goed. Het is dan beter rustig aan te doen. U mag overigens wel alles doen wat u wilt. Als u zich ongerust maakt, kunt u contact opnemen met de polikliniek neurologie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: N13
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien