Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

KNO

Adviezen bij neusbloeding

Adviezen bij neusbloeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U bent zojuist behandeld voor een neusbloeding. U heeft een aantal belangrijke adviezen gehad voor na de behandeling. Hier staat alle informatie nog een keer op een rij.


Neusbloeding

Een neusbloeding is een vervelende aandoening. Ook al is het een geringe bloeding, toch lijkt het vaak een enorme hoeveelheid. Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.

Bij kinderen en jong volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot. Bij ouderen bloedt er ook wel eens een bloedvaatje achter/boven in de neus, zodat er vooral bloed achter in de keel loopt (en bijna niets voor uit de neus).

De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) ontstaan zonder duidelijke oorzaak; in 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen.

Oorzaken

De lucht die door de neus stroomt, droogt het neusslijmvlies uit en veroorzaakt irritatie, waardoor er zich korsten vormen. Als deze korsten vervolgens losraken – doordat eraan wordt gekrabd of gepeuterd of doordat de neus hard wordt gesnoten – kan het onderliggende slijmvlies beschadigd raken en gaan bloeden. ‘s Winters, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen vaker voor; de verkoudheden veroorzaken eveneens uitdroging en ontsteking van het neusslijmvlies.

Daarnaast kunnen neusbloedingen worden veroorzaakt door een ongeluk van de neus (klap, stoten) of beschadiging van het neusslijmvlies (bijvoorbeeld door medicijnen die in de neus worden geneveld), verhoogde bloeddruk, het gebruik van bloedverdunners (bijvoorbeeld aspirine, sintrom, plavix en persantin), chemische stoffen die het neusslijmvlies irriteren en een enkele keer door een misvorming binnen in de neus (bijvoorbeeld een gat in het neustussenschot).

Wat kunt u zelf doen?

Meestal is een neusbloeding niet erg en gaat vanzelf of met behulp van eenvoudige maatregelen over. Deze maatregelen zijn:
  • ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht naar voren gebogen en adem rustig door uw mond;
  • snuit de neus een keer goed;
  • knijp daarna de neus dicht gedurende tien minuten (let goed op de tijd). U plaatst duim en wijsvinger aan weerszijden van de neus, vlak onder de plaats waar het bovenste harde stuk overgaat in het zachte gedeelte van de neus;
  • bij onvoldoende effect herhaal je de procedure: snuit de neus nog een keer goed en knijp de neus tien minuten dicht;
  • vaak helpt het om een gedraaid propje watten voor in de neus te doen (hierop kan ook xylometazoline (Otrivin®) worden gedruppeld).
Door deze handelingen ontstaat er een bloedstolsel waardoor de bloeding stopt.

Wat moet u niet doen:

  • ga niet liggen (het bloed loopt dan sneller in de keel, bovendien is de bloeddruk in het hoofd in zittende houding het laagst);
  • raak niet in paniek, maar bewaar vooral rust en kalmte;
  • vermijd inspanning en opwinding (dit doet namelijk de bloeddruk stijgen).

Belangrijke adviezen en gedragsregels bij een neusbloeding

De volgende adviezen en gedragsregels gelden de eerste 2-3 dagen na een spontane neusbloeding, maar ook na de behandeling van een neusbloeding:
  • het is belangrijk dat u voldoende rust neemt. Uw bloeddruk stijgt door inspanning en dit vergroot de kans op een nieuwe neusbloeding;
  • u kunt het beste warmte vermijden. Door temperatuurswisselingen kunnen de bloedvaten van uw neus zwellen, ook dit vergroot de kans op een nieuwe bloeding;
  • eet niet te heet en/of te gekruid voedsel;
  • drink geen warme of koolzuurhoudende dranken;
  • geen alcohol drinken;
  • niet roken (maakt de neus warmer van binnen);
  • het is belangrijk dat u drukverhoging in het hoofd voorkomt. Dit betekent dat u geen zware voorwerpen mag dragen, niet voorover moet bukken en niet hard mag persen op het toilet;
  • u mag geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Wanneer u gewend bent deze medicijnen te gebruiken, overlegt u dan met de KNO-arts;
  • als er nog bloed doorlekt na de behandeling kunt u een ijsblokje in de mond nemen;
  • snuit de neus niet nadat een neusbloeding is gestopt (anders raakt het stolsel te vroeg los);
  • neem geen hete baden, sauna’s of douches (een lauwe douche kan geen kwaad);
  • peuter niet in de neus;
  • verhoog zo nodig de luchtvochtigheid in uw huis om korstvorming te voorkomen.
Om de korstvorming (met of zonder behandeling) voorzichtig tegen te gaan en de genezing van de neus te bevorderen adviseren wij u om een aantal weken Bepanthen® Baby Zalf of vaseline in de neus te smeren. Breng de zalf 2 tot 6 maal per dag aan in de neus. U veegt voorzichtig een beetje zalf af in de neus en u masseert dat aan de buitenzijde van de neusvleugel voorzichtig in. Door de ademhaling verdeelt de zalf zich verder in de neus. Bij koud en schraal weer is het raadzaam dit ook te doen voor u naar buiten gaat.

Soms adviseert de KNO-arts om de neus schoon te maken en korstvorming tegen te gaan door deze te spoelen met een keukenzoutoplossing. Een keukenzoutoplossing in de juiste samenstelling kunt u zelf maken door een afgestreken theelepeltje keukenzout op te lossen in 200 ml lauw water dat heeft gekookt. Doe dit zo nodig 2-6 maal per dag. Na het spoelen de neus weer smeren.

Aanpassen medicijnen

Bloedverdunners

Bloedverdunnende medicijnen (‘aspirine’-bevattende pijnstillers, zoals aspro, ascal, APC) laten het bloed minder snel stollen. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal.

Het gebruik van paracetamol als pijnstiller is wèl mogelijk zonder dat u daarmee de bloedstolling beïnvloedt. Overige pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s, zoals Ibuprofen mag u niet gebruiken. Zij verhogen de kans op een neusbloeding.

Moet u op advies van een dokter ascal, sintrom, sintromitis, marcoumar, plavix of persantin als bloedverdunner gebruiken, dan is uw bloedverdunning mogelijk ontregeld (doorgeschoten); laat dit dan controleren bij uw arts die deze medicijnen voorschrijft, of bij de trombosedienst.

Medicijnen bij hoge bloeddruk

Heeft u een hoge bloeddruk, laat deze dan controleren en gebruik zo nodig medicijnen hiertegen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: N12
Laatst bijgewerkt op: 18-04-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien