De nieren zijn twee boonvormige organen die achter in de buikholte liggen. De nieren hebben meerdere functies. De belangrijkste functie van de nieren bestaat uit het vormen van urine en daarmee overtollige afvalstoffen en vocht uit te scheiden. De nieren zijn zeer belangrijke organen voor het functioneren van het gehele lichaam. Verstoringen in het functioneren van de nieren hebben dan ook belangrijke gevolgen.
Nierfunctiestoornissen
Er bestaan meerdere oorzaken voor het ontstaan van nierfunctiestoornissen. Voor wat betreft de patiënten op de afdeling Intensive Care zijn de belangrijkste oorzaken gelegen in shock (dit is een ernstig lage bloeddruk) en bloedvergiftiging. De nieren zijn hier erg gevoelig voor en kunnen binnen korte tijd minder goed gaan functioneren. Wanneer er sprake is van een achteruitgang in het functioneren van de nieren, kan dit verschillende gevolgen hebben. De vorming van urine neemt af of stopt geheel, waardoor er teveel vocht in het lichaam gaat ophopen. Hierdoor kan de patiënt benauwd worden of gaan opzwellen. Tevens kunnen de afvalstoffen van het lichaam niet meer uitgescheiden worden, waardoor bepaalde waarden in het bloed toenemen. Gevolgen hiervan kunnen onder andere zijn dat de patiënt verward raakt, hartritmestoornissen of spierzwakte krijgt.
Nierfunctie vervangende therapie
Wanneer de hiervoor beschreven verschijnselen gaan optreden en bepaalde waarden in het bloed te veel gaan stijgen (nierfuncties en electrolyten), kan besloten worden tot het geven van nierfunctie vervangende therapie. Dit wordt officieel CVVHD (continue veno-veneuze hemodialyse) genoemd. Deze termen zijn te vergelijken met het beter bekende begrip ‘nierdialyse’. Voor het kunnen toepassen van nierfunctie vervangende therapie wordt er een infuus in een groot bloedvat ingebracht. Dit kan zijn in de lies, in de hals of onder het sleutelbeen. Vanuit één kant van het infuus wordt bloed uit het lichaam getrokken. Dit wordt in de machine door een zogenaamd ‘bloedfilter’ geleid. Het gezuiverde bloed wordt via een andere kant van het infuus weer aan het lichaam teruggegeven.
Hoe lang?
Het effect van nierfunctie vervangende therapie kan bepaald worden via laboratoriumonderzoek van het bloed en het meten van de eigen urineproductie van de patiënt. Iedere dag beoordeelt de arts of deze therapie nog nodig is. Hoe lang een patiënt nierfunctie vervangende therapie nodig heeft kan erg variëren, van minder dan een dag tot enkele weken. Dit is afhankelijk van hoe ernstig de beschadiging van de nieren is en hoe snel deze weer herstellen. In een klein aantal gevallen blijken de nieren onherstelbaar beschadigd en moeten patiënten hun hele verdere leven gedialyseerd worden.
Wat u ziet
Het dialyseapparaat is vrij groot en staat achter het bed van de patiënt. U ziet het bloed via slangen naar de machine en weer terug naar de patiënt lopen. Op of aan de machine liggen of hangen grote zakken met vocht. Dit vocht vervangt het vocht dat samen met de afvalstoffen uit het bloed gefilterd wordt. Het kan zijn dat de machine een alarm geeft. U hoeft hier niet van te schrikken; de verpleegkundigen zijn getraind om hier adequaat op te reageren. Bovendien betreft het zelden een ernstig alarm. Het bloedfilter van de machine raakt na een tijd verzadigd en deze moet dan samen met alle andere slangen vervangen worden. Het kan dan zijn dat, wanneer u op bezoek bent, de machine niet aangesloten is op de patiënt. Tenzij u wordt verteld dat de nierfunctie vervangende therapie helemaal gestopt is, betreft het in dit geval een tijdelijke onderbreking om een nieuw bloedfilter en slangen te kunnen installeren. De patiënt zelf heeft op zich geen last van deze therapie. Wel kan het infuus, zoals alle andere infusen, wat ongemak veroorzaken.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.