Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO
Chirurgie

Verwijderen van de neusamandel en plaatsen van trommelvliesbuisjes

Verwijderen van de neusamandel en plaatsen van trommelvliesbuisjes

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw kind komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het verwijderen van de neusamandel en het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling het een en ander verteld over de behandeling. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.


Neusamandel

De neusamandel is een klier die zich boven het verhemelte in de neus-keelholte bevindt. De neusamandel werkt net als de keelamandel als een soort filter die binnendringende ziektekiemen moet bestrijden. Soms is de neusamandel zodanig ontstoken dat ziektekiemen in de neusamandel op zichzelf een bron van infectie vormen. Het filter is dan verstopt. Dit uit zich doordat uw zoon of dochter doorlopend verkouden is. Als de KNO-arts constateert dat de neusamandel meer kwaad dan goed doet, zal hij adviseren de neusamandel te verwijderen.

Trommelvliesbuisjes

Het verwijderen van de neusamandel vindt nogal eens plaats in combinatie met het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Kinderen die doorlopend verkouden zijn hebben vaak last van vocht in het middenoor. Dit vocht kan leiden tot oorontstekingen maar ook tot slechthorendheid. De KNO-arts kan door middel van het plaatsen van trommelvliesbuisjes het trommelvlies open houden. Uw kind zal daardoor weer beter horen. Mocht er een oorontsteking optreden dan zal de pus goed uit het oor kunnen lopen, waardoor het minder gevaar oplevert.

Het functioneren van het oor

Aan het oor onderscheidt men drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.
 • Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, die eindigt bij het trommelvlies.
 • Het middenoor is een kleine met lucht gevulde holte, waarin zich drie kleine gehoorbeentjes bevinden. De zogenaamde hamer, het aambeeld en de stijgbeugel (zie afbeelding). De hamer zit vast aan het trommelvlies, de stijgbeugel staat in verbinding met het slakkenhuis en het aambeeld bevindt zich tussen deze twee beentjes. De geluidsgolven, die via de gehoorgang het trommelvlies doen trillen, worden via de beentjes overgebracht naar het binnenoor.
 • Het binnenoor bestaat o.a. uit het zogenaamde slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich de gevoelige zenuwuiteinden, die via de gehoorzenuw in verbinding staan met de hersenen, waarna de geluidsensatie ontstaat.
Het middenoor is door middel van de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte. Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius even open en laat wat lucht door. De luchtdruk in het middenoor kan zo gelijk blijven met de luchtdruk buiten. De meest voorkomende oorzaken van het niet of slecht functioneren van de buis van Eustachius bij kinderen zijn infecties van de neus en neusbijholten en een te grote neusamandel. Het middenoor wordt dan slecht geventileerd en er kan een onderdruk ontstaan. Het slijmvlies dat het middenoor bekleedt kan vocht produceren dat na verloop van tijd taai wordt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde "lijmoor". Dit taaie vocht remt de trilling van het trommelvlies zodat de geluidsoverdracht niet meer optimaal is.

Preoperatieve Screening (POS)

U bezoekt met uw kind het preoperatieve spreekuur. Tijdens dit spreekuur, dat ongeveer 20 minuten duurt, geeft de anesthesioloog u en uw kind kort uitleg over de voorbereiding rondom de operatie. Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. Daarnaast bezoekt u het Apotheker Service Punt (ASP).

Als uw kind medicatie gebruikt wilt u dan een actuele medicijnlijst meenemen. Heeft u deze niet, neem dan de medicatie in de originele verpakking mee.
Tijdens de POS willen wij uw vragen beantwoorden en onduidelijkheden oplossen. Alleen u als ouder(s)/verzorger(s) en uw kind worden verwacht. U bent verplicht om dit spreekuur met uw kind bij te wonen.

Voorbereiding

Wat neemt u mee?

 • Verzekeringsbewijs
 • ID bewijs
 • BSN nummer
 • Medicijnen die uw kind dagelijks gebruikt
Het is belangrijk in verband met de hygiëne dat u zelf en uw kind geen sieraden draagt tijdens het ziekenhuisverblijf.

Nuchter

Ons ziekenhuis gebruikt de volgende richtlijnen bij het nuchter zijn op de operatiedag.
Nuchterbeleid
Volwassenen
Kinderen (tot 12 jaar)
Laatste 6 uur voor opnametijd
Niets meer eten, alleen nog water en/of heldere appelsap drinken
Niets meer eten, alleen nog water, heldere appelsap en/of borstvoeding
Laatste 4 uur voor opnametijd
n.v.t.
Ook géén borstvoeding meer
Laatste 2 uur voor opnametijd
Ook niets meer drinken
n.v.t.
Laatste 1 uur voor opnametijd
n.v.t.
Ook niets meer drinken
Op de dag van operatie niet roken, geen alcohol en geen kauwgom!
Indien u zich niet gehouden hebt aan deze instructies, kan de operatie niet doorgaan.

Medicijnen

Als uw zoon of dochter medicijnen of pufjes voor de longen gebruikt mag u die op de gebruikelijke wijze toedienen. Als uw kind medicijnen moet innemen, gebruik dan zo weinig mogelijk water.
De week voorafgaand aan de ingreep mag u geen aspirine, sinaspril, aspro, chefarine, witte kruispoeder of andere aspirineachtige preparaten geven. Als u vragen heeft over het medicijngebruik, overleg dan met uw behandelend arts.

Pijnstillers

Voor het vertrek naar het ziekenhuis is het raadzaam uw kind een zetpil Paracetamol te geven volgens de onderstaande gewichtsklasse.
Gewicht
premedicatie
8 kg
240 mg
9 kg - 11 kg
300 mg (240+60)
12 kg -13 kg
360 mg (240+120)
14 kg
480 mg (2x240)
15 kg - 16 kg
500 mg
17 kg - 18 kg
560 mg (500+60)
19 kg - 21 kg
620 mg (500+120)
22 kg - 26 kg
740 mg (500+240)
vanaf 27 kg
1000 mg

Deze dosering geldt alleen voorafgaand aan de ingreep, na de ingreep wordt een lagere dosering aanbevolen.

Extra kleding

Trek uw kind haar pyjama aan, dit in verband met eventuele bloedvlekken. Neemt extra kleding mee. Het kan nodig zijn dat uw kind iets schoons moet aantrekken. Als uw kind lang haar heeft, wilt u het haar dan op een paardenstaart binden? Als uw kind ’s nachts nog niet zindelijk is kan het zijn dat het tijdens de narcose in zijn/haar broek plast. Daarom is het voor uw kind èn voor u zelf prettiger als u uw kind een luier omdoet op de dag van de ingreep.

Vervoer

Op de dag van de ingreep is het noodzakelijk dat u met twee personen komt. Eén volwassene kan de auto besturen. De ander kan het kind achter in de auto, in de gaten houden en troosten.

Bezoek

In verband met de rust op de afdeling dagbehandeling is het niet toegestaan om broertjes en/of zusjes mee te brengen.

Hoe bereidt u uw kind voor?

 • Kijk samen met uw kind naar de voorbereidingsfilms:
 • Voor kinderen tot 8 jaar met narcosekapje:
 • Voor kinderen van 8 tot 18 jaar met infuus:
 • Praat samen met uw kind over wat jullie gezien hebben in de filmpjes.
 • U heeft gezien dat u bij uw kind mag blijven totdat uw kind slaapt.
 • Heeft u vragen naar aanleiding van het kijken van de filmpjes dan kunt u contact op nemen met de Medisch Pedagogische Zorg. Zij houden telefonisch spreekuur op dinsdag en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.45 uur, telefoon 0187-60 1575. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Wanneer uw kind speciale aandachtspunten heeft of baat heeft bij een voorbereiding in het ziekenhuis, kunt u hiervoor een afspraak maken zodat uw kind een passende voorbereiding en begeleiding krijgt rondom de operatie.
 • Ook de dagen na de operatie is het verstandig om uw kind te helpen met de verwerking door nogmaals de filmpjes te bekijken en daar samen over door te praten.

De ingreep

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de receptie van de hoofdingang voor de opname. U heeft een bevestiging van de afspraak ontvangen waarop datum en tijdstip van opname staan vermeld. Een gastvrouw brengt u naar de kamer waar uw kind verblijft. Daar is een verpleegkundige aanwezig. Zij maakt met u kennis en begeleidt uw kind tijdens deze opname. Uw kind krijgt een operatiejasje aan en een naambandje om en de verpleegkundige brengt uw kind met één ouder naar de operatiekamer.

De ingreep

De ingreep vindt plaats onder lichte algehele anesthesie (narcose). Het in slaap maken gaat door middel van een kapje. De ouder mag tijdens de toediening van de narcose aanwezig zijn. Als u zwanger bent mag u niet mee naar de operatiekamer in verband met schadelijke gassen voor het ongeboren kind.
Tijdens het in slaap maken is het belangrijk dat u uw kind gerust stelt door te blijven praten en de handjes vast te houden tot hij of zij slaapt. Tijdens het toedienen van de narcose kan het voorkomen dat uw kind de ogen openhoudt, met de ogen draait of licht schokkende bewegingen maakt. Dit is normaal en betekent niet dat uw kind niet goed slaapt. Vervolgens verlaat u de operatieruimte en neemt plaats in de hiervoor gereserveerde wachtruimte. De ingreep zelf duurt enkele minuten. Uw kind wordt na de behandeling naar de uitslaapruimte gebracht. U blijft achter het scherm tot u bij uw kind wordt geroepen om het op te vangen en te troosten. Zodra uw kind weer helemaal goed wakker is en niet meer bloedt, mag u naar huis.

Complicaties

Bij deze ingreep komen weinig complicaties voor. Op de dag van de ingreep komt het voor dat uw kind wat "oud bloed" (bruin/rood) uitspuugt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Als uw kind helder rood bloedverlies heeft, is het noodzakelijk dat u direct contact opneemt met het ziekenhuis. Omdat er tot 2 weken na de ingreep een kleine kans op een nabloeding is; moet u altijd in de nabijheid van een ziekenhuis kunnen zijn.
U mag dus niet vliegen of met een boot gaan varen. Als uw kind temperatuurverhoging heeft boven de 38ºC houdt u uw kind dan binnen.

Pijn

Na de ingreep heeft uw kind kortdurend wat keelpijn en er komt, zoals bij ieder wondje, wat bloed uit de mond of neus. Dit kan vlekken geven. Wij adviseren u een donkergekleurde handdoek mee te nemen, zodat uw kind niet schrikt van eventuele bloedvlekken. Het verwijderen van de neusamandel vindt plaats via de keel en niet via de neus. Uw kind zal dan ook geen pijn aan de neus hebben.

Na de ingreep

Bedrust

Op de dag van de ingreep adviseren wij u om uw kind bedrust te laten houden. Ongeveer een uur na de ingreep mag uw kind wat eten of drinken. U kunt het beste licht verteerbaar voedsel geven zoals boterham zonder korstje, appelmoes e.d. De tweede dag mag uw kind opstaan en alles weer eten en drinken. Wij adviseren u om uw kind die dag nog binnen te houden. De derde dag zijn er geen beperkingen meer. Na enkele maanden, of soms pas na een jaar, groeit het buisje spontaan uit het trommelvlies. Het gaatje sluit dan vanzelf.

Controle

U maakt zelf een afspraak voor de controle, 6-8 weken na de ingreep.

Pijnbestrijding na de operatie

Na de operatie krijgt uw kind pijnmedicatie volgens onderstaand schema om de pijn zoveel mogelijk te beperken.

Toedieningsschema paracetamol tablet

Kilogram
hoe vaak per dag
dosering
10 kg – 15 kg
4x daags
120 mg
15 kg – 20 kg
6x daags
120 mg
20 kg – 30 kg
4x daags
500 mg
> 30 kg
4x – 6x daags
500 mg

Toedieningsschema paracetamol zetpil


Kilogram
hoe vaak per dag
Dosering
10 kg – 15 kg
4x daags
240 mg
15 kg – 20 kg
6x daags
240 mg
20 kg – 30 kg
4x daags
500 mg
> 30 kg
3x daags
4x – 6x daags
1000 mg of
500 mg

De maximale dosering is 100 mg per kilogram per dag.

Verkoudheid

Als uw kind verkouden is, dat wil zeggen een echte "groene" verkoudheid, adviseren wij u om 4 dagen kinderneusdruppeltjes te gebruiken.

Zwemmen

Vanaf één week na de ingreep mag uw zoon of dochter weer zwemmen (zonder oordopjes). Uw kind mag echter niet diep duiken, dit in verband met de verhoogde druk, en niet zwemmen bij verkoudheid of een loopoor. Het risico voor een loopoor is bij zwemmen in zout water minder dan bij zwemmen in chloorwater.

Loopoor

Als uw kind een loopoor heeft dat langer dan 24 uur aanhoudt kunt u oordruppels geven (volgens bijgaand recept). Een loopoor wil zeggen dat er vocht, slijm of pus uit het oor loopt. Als het oor na één week druppelen niet droog is, adviseren wij u om een afspraak met de huisarts te maken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: N01
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien