Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Radiologie

MRI lever primovist

MRI lever primovist

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen. Belangrijk: Graag 30 minuten voor de afspraaktijd aanwezig zijn! In verband met het vooraf toedienen van contrastvloeistof.


Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een MRI onderzoek te laten doen. MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging en is een methode om doorsnede foto’s te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek wordt gedaan in verschillende richtingen met behulp van een magneet en radiogolven. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is, voor zover bekend, onschadelijk en pijnloos. In een aantal gevallen kan een MRI onderzoek meer informatie opleveren dan röntgenfoto’s.

Doel van het onderzoek

Met behulp van een MRI onderzoek kunnen afwijkingen van diverse organen worden opgespoord. U krijgt voor dit onderzoek contrastvloeistof toegediend. Contrastvloeistof zorgt ervoor dat sommige structuren beter beoordeeld kunnen worden.

Duur van het onderzoek

De duur van het totale onderzoek kan variëren van 20 tot 30 minuten.

Voorbereiding

In verband met het uit- en aankleden adviseren wij u gemakkelijke kleding zonder metaal te dragen. Daarnaast verzoeken wij u uw horloge, sieraden, bankpasjes etc. zoveel mogelijk thuis te laten; dit met het oog op mogelijke beschadiging of aantrekking door de magneet. Wij verzoeken u geen make-up te dragen, aangezien dit vaak metaalhoudend is. De kleedkamer, waarvan u gebruik kunt maken, kunt u desgewenst op slot laten doen.

De afdeling Radiologie stelt zich niet verantwoordelijk voor diefstal of beschadiging van uw eigendommen.

Hoe gaat het onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de u aangewezen wachtkamer. U wordt opgehaald door de MRI laborant(e). Deze neemt u mee naar de voorbereidingsruimte waar u via een infuus contrastvloeistof toegediend krijgt. Hierna neemt u weer plaats in de wachtkamer. 20 minuten later haalt de MRI laborant(e) u weer op. Deze brengt u naar de kleedkamer en vraagt u alle metalen voorwerpen in de kleedruimte achter te laten. U kunt hierbij denken aan: haarspelden, horloge, geld, (gebits-) prothese of beugel. Ook kledingstukken waaraan metalen knopen, ritsen of haakjes zitten dient u te verwijderen.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Als u op deze tafel ligt, wordt u gepositioneerd en richting de opening van de scanner geschoven. Het te onderzoeken lichaamsdeel wordt in het midden van het apparaat geplaatst. De bediening van de scanner vindt plaats in een ruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens het onderzoek ligt u alleen in deze ruimte, maar blijft u wel in contact met de laborant(e) via de intercom. Het apparaat maakt veel lawaai. Daarom krijgt u een koptelefoon op. U kunt hierop de radio luisteren of desgewenst een eigen cd meenemen van thuis om deze te beluisteren. Het is van belang goed stil te blijven liggen. Probeer tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. De scan duurt ongeveer 5-10 minuten.

Vragenlijst (zelf invullen a.u.b.)

Bij deze informatie treft u ook een vragenlijst. Wij verzoeken u vriendelijk de vragenlijst vooraf in te vullen en deze mee te nemen als u komt voor het onderzoek. Indien u één van de vragen 1 tot en met 10 met “ja” beantwoordt, dient u voor de onderzoeksdatum contact op te nemen met de afdeling Radiologie. De administratie zal u dan doorverbinden met een deskundige die uw vragen kan beantwoorden. Indien u vraag 9 met ja beantwoord heeft kunt u desgewenst contact opnemen met de aanvragend arts om een rustgevend middel voorgeschreven te krijgen.

A.u.b. doorstrepen wat van niet toepassing is.

  1. Zijn er tijdens een operatie of behandeling metalen voorwerpen zoals bot- of gewrichtsprotheses, kunsthartklep, plaatjes of schroeven ingebracht?

    Ja/Nee
    Zo ja, welke? ………………………………………………………………………….....................................
  2. Heeft u vaatclips in het hoofd of elders in het lichaam?

    Ja/Nee
  3. Heeft u een pacemaker, insulinepomp, neuronstimulator of een ander elektrisch apparaat of pomp geïmplanteerd gekregen?

    Ja/Nee
  4. Heeft u een kunstgebit met magneetjes?

    Ja/Nee

    Zo ja, zitten deze in uw kaak geïmplanteerd?

    Ja/Nee
  5. Bent u ooit gewond geraakt door een metalen voorwerp (naald, kogel, granaatsplinter etc.) en zit dat voorwerp nog in het lichaam?

    Ja/Nee
  6. Bent u ooit aan uw ogen geopereerd en zijn er metalen voorwerpen ingebracht?

    Ja/Nee
  7. Heeft u ooit (bijvoorbeeld in uw werk) metaalsplinters in uw oog gehad en zitten deze splinters nog in het oog?

    Ja/Nee
  8. Bent u ooit aan uw oren geopereerd?

    Ja/Nee

    Is er een gehoorprothese geïmplanteerd?

    Ja/Nee
  9. Heeft u last van engtevrees (claustrofobie)?

    Ja/Nee
  10. Bent u zwanger of is er een vermoeden zwanger te zijn?

    Ja/Nee
  11. Wat is uw gewicht?…………..Kg

    Datum (dd-mm-jjjj)………………...........

    Uw handtekening




......………………………………………..………..

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten en mag u alles eten en drinken zoals u gewend bent.

De uitslag

Na het onderzoek zal de radioloog de foto’s beoordelen en de uitslag naar uw behandelend arts sturen. U krijgt de uitslag op uw vervolgafspraak bij deze arts. Ook zal deze het eventuele vervolgtraject met u bespreken.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M44
Laatst bijgewerkt op: 07-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien