Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO

U krijgt een MRA: een anti-snurk-beugel

U krijgt een MRA: een anti-snurk-beugel

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uit uw slaaponderzoek en de intake van de KNO-arts is gebleken dat u slaapapneu heeft. U heeft een vorm van slaapapneu die behandeld kan worden met een anti-snurk-beugel, een MRA. De behandeling met het MRA is effectief voor patiënten met licht tot matig OSAS.


Wat is een MRA?

Het MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een gebitsprothese, die voor u op maat wordt gemaakt. Deze prothese houdt uw onderkaak naar voren, waardoor de keelholte tijdens de slaap openblijft. Zo neemt het snurken en/of de apneus af. Het boven- en onderstuk van de prothese kunnen worden versteld zodat de juiste spanning wordt aangebracht en uw onderkaak in de juiste positie staat.

Hoe werkt het MRA?

De behandeling met het MRA is niet pijnlijk. U moet gezonde eigen tanden en kiezen hebben om een goede basis voor de beugel te vormen. Een gespecialiseerde tandarts beoordeeld hiervoor uw gebit aan de hand van een röntgenfoto (een OPG) van het gehele gebit. Er zijn verschillende soorten MRA’s, de tandarts zal beslissen welk MRA het beste bij u past.

Blijkt dat het MRA een goede oplossing is, dan worden door een gespecialiseerde tandarts of orthodontist gebitsafdrukken of een gebitscan gemaakt. Op basis daarvan kan de beugel gemaakt worden. Het vervaardigen van de beugel duurt enkele weken. Daarna wordt de beugel gepast en krijgt u instructie over het dragen en reinigen van de beugel.

Belemmeringen voor het MRA

Bij ongeveer een derde van de patiënten die baat zouden kunnen hebben bij het MRA krijgt deze niet, omdat de gebits- en kaaktoestand dat niet toelaat. Als u een kunstgebit draagt kan er tegenwoordig zelfs ook een MRA worden vervaardigd, mits de onder prothese vast zit op implantaten. Voor de boven prothese is dit zelfs geen vereiste.

Toelichting op het MRA

In zekere zin wordt er met het MRA niet echt iets verholpen. Door het dragen van het MRA worden een te nauwe keel en/of teveel slap weefsel in mond-/keelholte verruimd en het aantal apneus verlaagd. U moet het MRA dagelijks gebruiken voor het effect. Gebruikt u de beugel niet, dan heeft uw weer apneus.

Anderzijds vindt geen onomkeerbare ingreep plaats. Heeft u apneus door ernstig overgewicht, dan kan de therapie met het MRA vaak gestaakt worden wanneer u voldoende kilo’s kwijtraakt.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M39
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien