Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Malletvinger

Malletvinger

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de klachten en de behandeling van een malletvinger. Het is belangrijk dat u begrijpt welke mogelijkheden en risico’s er bestaan. Wij adviseren u daarom deze informatie zorgvuldig door te lezen. Daarnaast kan voor u persoonlijk de situatie anders zijn dan hier beschreven. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen op deze algemene informatie altijd door uw behandeld arts aan u worden meegedeeld.


Malletvinger

Een malletvinger is een verminderde of afwezige strekfunctie ter hoogte van het eindgewricht van de vinger (DIP-gewricht). Het ontstaat bij een ongeval met de vinger waarbij deze abrupt wordt gebogen, terwijl deze eigenlijk gestrekt was. Hierdoor is er een onvermogen om het laatste vingerkootje te strekken. Dit kan twee oorzaken hebben:
In beide gevallen is het gevolg hetzelfde; het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer actief gestrekt worden. In het begin is de vinger meestal pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewricht.

Behandeling

Deze aandoening kan in principe goed worden behandeld met een mallet spalk of thermoplast spalk. Hierbij wordt de vingertop gespalkt, terwijl het tweede gewricht van de vinger vrij blijft om te kunnen buigen en strekken zodat deze soepel blijft. Essentieel is dat deze mallet spalk 24 uur per dag wordt gedragen en niet zomaar wordt afgedaan.
U kunt de vinger dagelijks zelf verzorgen. Bij het douchen is het raadzaam om de spalk om te houden. Wanneer u de vinger gaat verzorgen, is het van groot belang de vinger niet te buigen. Na het douchen legt u de vinger plat op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld een tafel. Met de top van de vinger drukt u op de tafel, zodat de vinger recht blijft. Zo kan deze drogen, zodra de vinger droog is, kunt u de spalk weer omschuiven en deze eventueel bevestigen met tape.
Als u de spalk verwijdert en de vinger buigt, begint het genezingsproces weer van voor af aan!

Genezing

De duur van de genezing bedraagt ongeveer acht weken, afhankelijk van het soort letsel. Het kan soms noodzakelijk zijn de behandeling met nog eens zes weken te verlengen. Mocht u na het lezen van deze algemene informatie nog vragen hebben, stelt u die dan gerust aan uw behandelend (plastisch) chirurg of aan de gipsverbandmeester. Mocht u van mening zijn dat bepaalde informatie ontbreekt, dan vernemen wij dit graag van u.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek (plastische) chirurgie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: M34
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien