Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie
Reumatologie

Midazolam neusspray (bij volwassenen)

Midazolam neusspray (bij volwassenen)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een neusspray, Midazolam, voorgeschreven.. U gebruikt deze neusspray in geval van een epileptische aanval. Hier krijgt u informatie over het gebruik hiervan. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze gerust aan uw arts, epilepsieconsulent of de verpleegkundige!


Wat is epilepsie

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.

Kenmerken van een epileptische aanval

Een epileptische aanval kan er per persoon heel verschillend uitzien. Een aantal symptomen die op kunnen treden, zijn:
  • stijf worden over het gehele lichaam,
  • spierschokken/trekkingen,
  • bewusteloos raken,
  • tijdelijk stoppen met ademen en/of blauw zien,
  • onwillekeurige bewegingen maken: smakken, slikken, kauwen, friemelen met de handen,
  • (langdurig) staren, waarbij geen contact kan worden gemaakt met de persoon,
  • een combinatie van bovengenoemde verschijnselen.

Kortdurende en langdurige aanval

Wanneer u een epileptische aanval krijgt is het meestal niet nodig om naar het ziekenhuis te komen. Een kortdurende aanval (korter dan vijf minuten) is in de meeste gevallen niet schadelijk. Bij langdurige aanvallen en vooral wanneer u slecht doorademt en erg blauw wordt, kan het nadelig zijn voor de gezondheid.

Wat kunnen omstanders doen bij een aanval?

  • Blijf bij de persoon!
  • Blijf kalm.
  • Houd de tijdsduur van de aanval in de gaten. Ook is het goed om de aanval te observeren, zodat u dit later kunt beschrijven of verwoorden richting de hulpverlener(s).
  • Probeer de persoon met de epileptische aanval in de stabiele zijligging te leggen. Het kan zijn dat draaien niet mogelijk is, omdat hij/zij verstijfd is. Draai dan niet; zo voorkomt u verdere verwondingen. Zodra het wel mogelijk is, draai hem/ haar dan in de stabiele zijligging. Als het lukt, leg een kussentje of iets dergelijks onder het hoofd.
  • Stop niets in de mond om te voorkomen dat hij/zij op de tong of lippen bijt. Een tongbeet is onschuldig, terwijl ingrijpen juist tot beschadiging van het gebit kan leiden.
  • Maak indien nodig de omgeving vrij, zodat de persoon zich niet verwondt door bijvoorbeeld stoten. Houd scherpe voorwerpen uit de buurt.

Na de aanval

Wanneer de schokken ophouden, is de aanval voorbij maar het bewustzijn kan dan nog even gedaald blijven door ‘uitputting’ van de hersenen. Wanneer mensen bijkomen na een aanval zijn ze meestal verward en weten niet wat er gebeurd is of waar ze zijn. Daarnaast hebben mensen na een epileptische aanval vaak last van hoofdpijn en zijn ze erg moe.

Hoe werkt Midazolam

Midazolam (Dormicum) is een middel dat een epileptische aanval kan laten stoppen. Midazolam neusspray wordt door het neusslijmvlies opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Het werkt binnen een aantal minuten en zorgt voor verslapping van de spieren.

Wanneer is het nodig om Midazolam toe te dienen?

Een aanval gaat meestal vanzelf over maar soms is het nodig om een medicijn toe te dienen om zo de aanval te stoppen. Het toedienen van de neusspray mag pas als de aanval na vijf minuten nog niet over is. Dit lijkt erg lang, en is ook lang wanneer u naast een persoon staat met een epileptische aanval, maar een aanval kan ook kort duren en snel overgaan. Anderzijds kan het ook nodig zijn om één of meer reeksen van korte aanvallen te doorbreken door eenmalig Midazolam neusspray toe te dienen.

Toedienen van de Midazolam neusspray

U sprayt de Midazolam in één of beide neusgaten.
De spray is maximaal één jaar houdbaar. Na opening is de flacon nog drie maanden houdbaar.

Hieronder volgt een beschrijving van het gebruik van de neusspray.
  • Verwijder het beschermdopje. Het flesje kan zowel rechtop als ondersteboven worden gebruikt.
  • Verwijder de vergrendeling voorafgaand aan het gebruik
  • Houd de verstuiver vast tussen duim en wijsvinger zoals in de derde foto hierboven is aangegeven.
  • Verwijder de beschermdop.
  • Druk het pompje een paar keer in totdat een fijne nevel uit de neusverstuiver komt.
  • Til het hoofd van de liggende persoon iets op.
  • Breng de neusverstuiver in één neusgat en druk het pompje één keer in.
  • Breng de neusverstuiver vervolgens in het andere neusgat en druk het pompje nogmaals in.
  • Spoel na het gebruik de buitenkant van de neusverstuiver goed schoon met water. Plaats de beschermdop en de vergrendeling terug.
  • Noteer het tijdstip van toediening.
  • Na een aantal minuten begint het middel te werken. Dit merkt u aan het verslappen van de spieren.
  • Laat de persoon na de aanval op de zij liggen tot hij/zij weer wakker is. Hiermee voorkomt u verslikken en het naar achter zakken van de tong. Zorg ervoor dat de mond en neus vrij zijn, zodat de ademhaling niet belemmerd wordt.
  • De persoon kan na de aanval nog erg suf en/of verward zijn, maar de aanval is dan al wel gestopt. Stel hem/haar gerust; probeer te vertellen wat er is gebeurd.

Als de Midazolam niet werkt...

De vloeistof vanuit de neusverstuiver wordt via het neusslijmvlies opgenomen in het bloed. Bijna altijd stopt de aanval dan na enkele minuten. Bespreek met de arts wat u moet doen als de aanval niet zou stoppen ondanks de Midazolam. Bijvoorbeeld na een bepaalde tijd nog een pufje toedienen en/of 112 bellen voor een ambulance. Houdt u zich goed aan de afspraken met uw arts. Dien nooit op eigen initiatief méér Midazolam neusspray toe dan afgesproken!

Als een aanval anders is verlopen, of langer duurde dan u gewend bent, neemt u dan op een ander moment contact op met uw behandelend arts. U kunt dan met hem/haar bespreken hoe u het beste kunt handelen bij een eventuele volgende aanval.

Bijwerkingen

Net zoals bij de meeste medicijnen kunnen ook bij dit medicijn bijwerkingen optreden. Bijwerkingen van Midazolam zijn onder andere slaperigheid en sufheid. Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf weer. De spray kan irritatie aan het neusslijmvlies veroorzaken

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: M31
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien