Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Mesalazine bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Mesalazine bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundig(e) specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Mesalazine. In deze informatie krijgt u informatie over de werking en het gebruik van Mesalazine en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze informatie is echter géén vervanging van de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of verpleegkundige terecht.


Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Mesalazine wordt gebruikt bij ontstekingen van de dunne- en dikke darm. Nadat Mesalazine is ingenomen komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vrij in de dunne darm. De werking treedt geleidelijk in. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa®, Claversal®, Dipentum®, Asacol®, Salofalk® en Mezavant®.

Gebruik

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten en als zetpil, klysma en granulaat. De meest gebruikelijke dosis is 3 x 2 tabletten van 500 mg per dag maar tegenwoordig wordt Mesalazine vaak 1 tot 2 keer daags in hogere dosering gegeven. Uw behandelend arts kan in bepaalde omstandigheden echter een hogere of lagere dosis voorschrijven.

Wanneer?

Om bijverschijnselen zo veel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

Bijwerkingen

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u echter last van bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of verpleegkundige. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: huiduitslag, jeuk, misselijkheid, diarree, haaruitval, duizeligheid, hoofdpijn, stemmingsveranderingen.
Nierfunctiestoornis (zeldzaam): U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom controleert uw arts uw bloed minstens 1 maal per jaar.

Zwangerschap / Vruchtbaarheid en borstvoeding

Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Mesalazine kan tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt. Overleg wel altijd met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover met uw behandelend arts.

Telefonisch spreekuur en mailadres

De Verpleegkundig Specialist-MDL heeft een telefonisch spreekuur op dinsdag- en donderdagochtend van 09.00- 10.00 uur.
T 0187 60 74 09
E mdlpolikliniek@vanweelbethesda.nl

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M30
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien