Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Maintenance of Wakefulness Test

Maintenance of Wakefulness Test

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In verband met overmatige slaperigheid en/of in slaap vallen overdag heeft u een afspraak gemaakt voor een Maintenance of Wakefulness Test, ook wel MWT onderzoek genoemd. Dit onderzoek vindt plaats tijdens een dagopname op de afdeling. Hier vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.


Wat is een Maintenance of Wakefulness Test?

Tijdens een MWT onderzoek worden vier EEG-opnamen (elektro-encefalogram) van uw hersenactiviteit gemaakt, met een tussentijd van ongeveer twee uur. De opnamen duren ongeveer 40 minuten. Tijdens de opname moet u proberen wakker te blijven. Met het onderzoek proberen we inzicht te krijgen in de oorzaak en ernst van de slaperigheid.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

  • U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, zoals u dagelijks gewend bent, tenzij uw arts anders heeft aangegeven.
  • In verband met het aanbrengen van elektroden (dopjes) op de hoofdhuid verzoeken we u om uw haren te wassen en te drogen. Gebruik daarna geen haarlak, versteviging, gel of vet in het haar.
  • U krijgt ook elektroden op uw gezicht. Daarom verzoeken we u geen gezichtscrème op te doen.
  • U wordt verzocht eventuele oorbellen thuis te laten.
  • Sta op de opnamedag om 7.00 uur op.

Wat neemt u mee?

  • Deze informatie
  • Verzekeringsbewijs.
  • Afsprakenkaart (indien in uw bezit).
  • Legitimatiebewijs.
  • Actuele medicijnlijst en uw medicijnen in originele verpakking.

Mobiele telefoon op stil

U wordt verzocht uw mobiele telefoon op stil te zetten tijdens de registraties zodat deze het onderzoek niet kan verstoren. Tussendoor kunt u uw telefoon gewoon gebruiken.

Het onderzoek

Op de afgesproken datum en tijd meld u zich op de afdeling Klinische neurofysiologie. Wilt u ervoor zorgen dat u op tijd aanwezig bent.
De laborant van de afdeling Klinische neurofysiologie plakt met speciale lijm de elektroden op uw hoofd. Om 9.00 uur vindt de eerste registratie plaats. Deze duurt ongeveer 40 minuten. U wordt gevraagd om wakker te blijven. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur wordt het onderzoek nogmaals uitgevoerd. Tijdens deze registraties zit/ligt u in een verduisterde en stille kamer. U mag tijdens het onderzoek niet praten of uzelf wakker houden door bijvoorbeeld te zingen of in het gezicht te slaan. U krijgt 's ochtends een vragenlijst die u tussen de onderzoeken door kunt invullen. Tussen de testen door blijft u op de afdeling en mag u niet slapen en geen inspanning verrichten. U kunt iets lezen of op uw iPad of laptop werken. Tussen de middag (in ieder geval na de tweede test, rond 12.00 uur) krijgt u een broodmaaltijd aangeboden. Het onderzoek is geheel pijnloos.

Na het onderzoek

Na de laatste EEG-opname worden de aansluitingen verwijderd en wordt uw haar zo goed mogelijk schoon gemaakt. Hierna kunt u naar huis.

De uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek bij uw volgende polikliniekbezoek.

Bericht van verhindering

Bent u verhinderd? Wilt u dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren melden bij de afdeling Klinische neurofysiologie waar u de afspraak heeft? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M28
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien