Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Laboratorium

Methionine belastingstest

Methionine belastingstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort bezoekt u het laboratorium in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis voor een methionine belastingstest Hier geven wij uitleg over deze test.


Doel van de methionine belastingstest

Met een methionine belastingstest wordt de omzetting van het aminozuur methionine in homocysteïne onderzocht en wordt nagegaan of bij u sprake is van een verhoogde waarde van het aminozuur homocysteïne.

Uitleg over de test

Met behulp van de methionine-belastingtest kan een stoornis in het homocysteïne metabolisme opgespoord worden. Het homocysteïne metabolisme is een ingewikkeld stofwisselingsproces waarvan stoornissen geassocieerd zijn met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Voorbereiding

In overleg met het laboratorium wordt de dag van uitvoering vastgesteld.
Vanaf 23.00 uur op de avond vóór de proef dient u nuchter te blijven. U mag dan niets meer eten of drinken. Water drinken is wel toegestaan.

Uitvoering van de test

Om 14.00 uur (6 uur na de eerste bloedafname) meldt u zich opnieuw bij de bloedafname van het laboratorium voor de tweede en laatste bloedafname.
De test is nu afgelopen en u kunt naar huis.

Algemeen

Na de eerste bloedafname om 8.00 uur mag u naar huis of naar uw werk. Tot aan de tweede bloedafname (14.00 uur) wordt u verzocht een eiwitbeperkend dieet te gebruiken. Dat wil zeggen dat u géén melk, vlees, vis, kip, ei, peulvruchten en noten of producten waar dit in verwerkt is, kunt eten. Wel kunt u een keus maken uit de volgende producten: brood, margarine/boter, zoet beleg (jam, stroop, vruchtenhagel, honing), rauwkost (zonder mayonaise, slasaus of dressing), fruit, groenten- of tomatensoep zonder vlees, chips, zoutjes, koek, snoep, vruchtensappen, frisdrank, koffie (zonder melk) en thee.
Medicijnen die u gebruikt, kunt u die dag gewoon innemen; de eerste medicijnen verzoeken wij u pas na de nuchtere bloedafname in te nemen.

Complicaties

Bijwerkingen van deze test zijn zelden gezien. Soms zijn mensen na het drinken van het drankje wat licht in het hoofd of een beetje misselijk.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden.
T 0187 60 71 77.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M27
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien