Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Interne geneeskunde

MRI van de galwegen en/of galblaas (MRCP)

MRI van de galwegen en/of galblaas (MRCP)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.


Graag 15 minuten voor de onderzoekstijd aanwezig zijn, u krijgt dan een flesje ananassap te drinken. Dit zorgt ervoor dat wij betere afbeeldingen kunnen maken.


Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een MRI onderzoek te laten doen van de galwegen en/of galblaas. MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging en is een methode om doorsnede foto’s te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek wordt gedaan in verschillende richtingen met behulp van een magneet en radiogolven. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is, voor zover bekend, onschadelijk en pijnloos. In een aantal gevallen kan een MRI onderzoek meer informatie opleveren dan röntgenfoto’s.

Doel van het onderzoek

Met behulp van een MRI onderzoek kunnen afwijkingen aan de galwegen en/of galblaas worden opgespoord.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek kan variëren van 15 tot 30 minuten.

Voorbereiding

In verband met het uit- en aankleden adviseren wij u gemakkelijke kleding zonder metaal te dragen. Wij verzoeken u geen sieraden of make-up te dragen (aangezien dit vaak metaalhoudend is), dit mag vanwege het metaal niet in de MRI scan. De afdeling radiologie is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen.

Bij deze informatie treft u ook een vragenlijst. Wij verzoeken u vriendelijk de vragenlijst vooraf in te vullen en deze mee te nemen als u komt voor het onderzoek.


Hoe gaat het onderzoek

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd op de afdeling Radiologie dan krijgt u een flesje ananassap, u neemt plaats in de u aangewezen wachtkamer en drinkt het flesje leeg. U wordt opgehaald door de MRI laborant(e). Deze brengt u naar de kleedkamer en vraagt u alle metalen voorwerpen in de kleedruimte achter te laten. U kunt hierbij denken aan: haarspelden, horloge, geld, (gebits-) prothese of beugel. Ook kledingstukken waaraan metalen knopen, ritsen of haakjes zitten dient u te verwijderen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Als u op deze tafel ligt, wordt u gepositioneerd en richting de opening van de scanner geschoven. Het te onderzoeken lichaamsdeel wordt in het midden van het apparaat geplaatst. De bediening van de scanner vindt plaats in een ruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens het onderzoek ligt u alleen in deze ruimte, maar blijft u wel in contact met de laborant(e) via de intercom. Het apparaat maakt veel lawaai. Daarom krijgt u een koptelefoon op. U kunt desgewenst een eigen cd meenemen van thuis. Deze cd of andere muziek kunt u tijdens het onderzoek via de koptelefoon beluisteren. Het is van belang goed stil te blijven liggen. Probeer tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten en mag u alles eten en drinken zoals u gewend bent.

Complicaties

Er komen geen complicaties voor.

De uitslag

Na het onderzoek zal de radioloog de foto’s beoordelen en de uitslag naar uw behandelend arts sturen. U krijgt de uitslag op uw vervolgafspraak bij deze arts. Ook zal deze het eventuele vervolgtraject met u bespreken.

Vragenlijst (zelf invullen a.u.b.)

Wij verzoeken u vriendelijk de vragenlijst vooraf in te vullen en deze mee te nemen als u komt voor het onderzoek. S.v.p. doorhalen wat niet van toepassing is.

 1. Zijn er tijdens een operatie of behandeling metalen voorwerpen zoals bot- of gewrichtsprotheses, kunsthartklep, plaatjes of schroeven ingebracht?

  Ja/Nee
  Zo ja, welke?.............................................................................................................................................................
 2. Heeft u vaatclips in het hoofd of elders in het lichaam?

  Ja/Nee
 3. Heeft u een pacemaker, insulinepomp, neurostimulator of een ander elektrisch apparaat of pomp geïmplanteerd gekregen?

  Ja/Nee
 4. Heeft u een kunstgebit met magneetjes?

  Ja/Nee

  Zo ja, zitten deze in uw kaak geïmplanteerd?

  Ja/Nee
 5. Bent u ooit gewond geraakt door een metalen voorwerp (naald, kogel, granaatsplinter etc.) en zit dat voorwerp nog in het lichaam?

  Ja/Nee
 6. Bent u ooit aan uw ogen geopereerd en zijn er metalen voorwerpen ingebracht?

  Ja/Nee
 7. Heeft u ooit (bijvoorbeeld in uw werk) metaalsplinters in uw oog gehad en zitten deze splinters nog in het oog?

  Ja/Nee
 8. Bent u ooit aan uw oren geopereerd?

  Ja/Nee

  Is er een gehoorprothese geïmplanteerd?

  Ja/Nee
 9. Heeft u last van engtevrees (claustrofobie)?

  Ja/Nee
 10. Bent u zwanger of is er een vermoeden zwanger te zijn?

  Ja/Nee
 11. Wat is uw gewicht? ...............kg

  Datum (dd-mm-jjjj) ............- ............- ............

  Handtekening  ...............................................................................
Indien u één van de vragen 1 tot en met 10 met “ja” beantwoordt, dient u voor de onderzoeksdatum contact op te nemen met de afdeling Radiologie.
Indien u vraag 9 met “ja” beantwoord heeft kunt u desgewenst contact opnemen met de aanvragend arts om evt. een rustgevend middel voorgeschreven te krijgen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 74 99.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op T 0187 60 74 99.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M23
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien