Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammapoli

Mastopathie

Mastopathie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft bij u de diagnose mastopathie gesteld. Hier vindt u meer informatie over deze aandoening en de mogelijke behandelingen.


Wat is mastopathie?

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het weefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord mastos wat borst betekent en pathie wat ziekte of aandoening betekent. Bij mastopathie zijn één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes in het borstweefsel te voelen. Het borstweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie).
Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer spontaan kleiner, of zelfs verdwijnen. Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker 10% van de vrouwen heeft in ernstige of minder ernstige mate last van mastopathie.
Pijn speelt een grote rol in het leven van veel vrouwen met mastopathie. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen), is vaak erg pijnlijk. Maar ook bij gewoon stil zitten kunnen de borsten pijnlijk zijn.

Kortom: mastopathie is een verzamelnaam van goedaardige aandoeningen waarbij er sprake is van goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden, en/of (erge) pijn in de borst(en), die geen gevaar voor de gezondheid opleveren, maar wel veel overlast veroorzaken.

Vormen van mastopathie

  • Cyclische mastopathie
  • Niet-cyclische mastopathie

Cyclische mastopathie

Deze vorm heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo’n drie tot zeven dagen voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van zware gespannen borsten en soms stekende pijn.
Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten.
Niet-cyclische mastopathie
Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken. De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of zeurend en straalt vaak uit naar de oksel. Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af.

Angst voor kanker

Mastopathie is geen kanker: het is een goedaardige aandoening, maar veel vrouwen met mastopathie zijn bang dat het kanker zou kunnen zijn/worden.
Vrouwen met mastopathie hebben geen verhoogde kans op borstkanker. Wel heeft een vrouw met mastopathie, net als elke andere vrouw, kans om borstkanker te ontwikkelen.

Mogelijke behandelingen en tips

Hoewel de oorzaak van mastopathie nog niet duidelijk is, zijn er wel dingen die u kunt doen (laten) om de klachten te verminderen:

Kleding

  • Draag een goed steunende beha. Bij voorkeur een beha zonder beugels en met brede schouderbandjes.
  • Zorg voor warme kleding. Hoe kouder u bent, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.

Voeding

  • Er lijkt verband te bestaan tussen een tekort aan onverzadigde vetzuren en het ontstaan van mastopathie. Door meer onverzadigde vetzuren te eten zouden de klachten van mastopathie kunnen verminderen. Dit kan door middel van Teunisbloemolie (It’s Pure) in vorm van een capsule verkrijgbaar bij de drogist of reformzaak.
  • Probeer uit te zoeken of er een relatie is met uw voeding: sommige voedingsmiddelen bevatten substanties (o.a. tyramines) welke de klachten kunnen opwekken of verergeren. Bijvoorbeeld koffie, thee, cola, wijn, chocolade, kaas en melkproducten, varkensvlees, enz.) zie eventueel het boekje van SBVM Mastopathie.

Pijnstillers

In overleg met u arts of huisarts kunt u pijnstillers nemen.

Hormonale behandeling

  • Bij sommige vrouwen vermindert de mastopathie als zij de pil gaan slikken. Vrouwen die de pil al slikken kunnen in overleg met de (huisarts) overstappen op een ander type.
  • Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is in overleg met de arts een hormonale behandeling te overwegen. Gezien de bijwerkingen van deze behandeling wordt pas in de laatste instantie hiertoe besloten.


Operaties

Heel soms wordt een bindweefselknobbel in de borst weggehaald met een operatie. Een operatie zal echter nooit de eerste keus zijn. Een operatie kan namelijk littekenvorming geven, wat ook weer klachten kan geven in de borst. Ook zorgt littekenweefsel ervoor dat in de toekomst een mammagrafie (borstfoto) moeilijk te beoordelen kan zijn. Daarnaast is het niet zeker dat de pijnklachten met de operatie verdwenen zijn en ook kan de mastopathie elders in de borst weer ontstaan en klachten geven.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: M10
Laatst bijgewerkt op: 15-11-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien