De specialist heeft u doorverwezen naar het spreekuur van de verpleegkundig specialist maag-darm-lever (VS-MDL). Hier kunt u lezen wat dit spreekuur inhoudt.
Waarom een verpleegkundig spreekuur?
Gebleken is dat patiënten en hun naasten die te maken krijgen met een maag -, darm- of leveraandoening behoefte hebben aan meer informatie, voorlichting en begeleiding. Daarom is een spreekuur gestart dat wordt verzorgd door een VS-MDL.
Het spreekuur voor maag-darm-leverpatiënten
Het spreekuur van de VS-MDL is een onderdeel van de maag-darm-leverpolikliniek. Het spreekuur is een aanvulling op de behandeling van de internist/MDL-arts, gespecialiseerd in maag -, darm- en leverziekten en gebeurt in nauwe samenwerking. Het spreekuur is o.a. bedoeld voor patiënten met chronische darmziekten, zoals de ziekte van
Crohn en
Colitis Ulcerosa. Op het spreekuur kunt u terecht met alle vragen of problemen, die te maken hebben met uw aandoening.
De VS- MDL kan u informatie en advies geven over:
- de aandoening;
- de behandeling;
- de gevolgen voor uw dagelijkse leven;
- onderzoeken;
- leefregels;
- medicijngebruik;
- voeding;
- het omgaan met klachten en beperkingen.
Als u in verband met medicijngebruik regelmatig bloed moet laten prikken, krijgt u hiervoor een afspraak bij de VS-MDL. Zij zal uw bloedwaarden laten controleren en beoordelen. Daarnaast controleert zij uw gewicht en bloeddruk.
De verpleegkundig specialist MDL
De VS-MDL is gespecialiseerd in de zorg rondom patiënten met maag- darm- en leveraandoeningen. Hij/zij biedt in het verpleegkundig spreekuur ondersteuning en begeleiding aan patiënten met maag-darm-lever-aandoeningen. De VS-MDL werkt onder supervisie van een specialist en heeft regelmatig overleg met deze arts.
Voorbereiding
Ter voorbereiding van het eerste gesprek kunt u de vragen die u wilt stellen of onderwerpen die u wilt bespreken opschrijven. Daarnaast is het praktisch om een actuele medicijnlijst mee te brengen. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek. Uiteraard is het mogelijk om een familielid of ander vertrouwd persoon mee te nemen naar het gesprek. De eerste afspraak zal ongeveer een uur duren. In dit gesprek bespreekt de verpleegkundig specialist met u onder andere uw klachten, uw medicijnen, uw sociale situatie.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk telefonisch te melden bij het afsprakenbureau.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.