Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Mammografie

Mammografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.


Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een onderzoek te laten doen van één of beide borsten. Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling.


Doel van het onderzoek

Door middel van dit onderzoek kunnen afwijkingen aan de borsten worden opgespoord. Dit kunnen cysten zijn, maar ook forse klierzwellingen of andere afwijkingen.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het onderzoek 20 minuten.

Voorbereiding

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten. Wanneer u vaak pijnlijke borsten hebt, kunt u dit onderzoek het beste afspreken in de eerste week na de menstruatie.
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.

Kleding

Het is voor u en ons gemakkelijk dat u eenvoudige kleding draagt. Laat uw sieraden zoveel mogelijk thuis. Het bovenlichaam dient tijdens het onderzoek ontbloot te zijn.

Hoe gaat het onderzoek

Nadat u zich op de afgesproken tijd op de afdeling Radiologie heeft gemeld, wordt u door de radiodiagnostisch laborante opgehaald en naar een kleedkamer gebracht, alwaar u het bovenlichaam moet ontbloten.

De laborante zal u bij het binnenhalen in de onderzoekskamer een en ander over het onderzoek vertellen. Er worden in eerste instantie vier foto’s gemaakt: van elke borst twee. Uw borst wordt door de laborante in de juiste houding op een plaat gepositioneerd. Daarna zal een tweede plaat de borst in deze houding stevig op de onderste plaat vastdrukken (comprimeren). Het is van groot belang dat dit comprimeren goed gebeurt: ten eerste willen we zoveel mogelijk van het borstweefsel op de foto krijgen, ten tweede is de opnamekwaliteit groter naarmate de borst steviger tussen de platen gecomprimeerd wordt. Al met al duurt dit enkele seconden, waarna de borst in een andere positie gefotografeerd wordt. Het comprimeren van de borst kan op zich geen kwaad, ook niet in geval u een borstimplantaat heeft.

Na het onderzoek

De laborante vertelt u nu waar u mag wachten, terwijl de foto’s beoordeeld worden door de radioloog. Eventueel kan besloten worden dat er extra opnamen gemaakt moeten worden of aanvullend echografisch onderzoek van de borsten.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering, dat daar geen schadelijk effect van is te verwachten. Ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Uitslag

Na het onderzoek bekijkt de arts de foto’s nauwkeurig. De uitslag hoort u later van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook het eventuele vervolgtraject met u. Als er elders foto’s van de borsten zijn gemaakt, zullen deze opgevraagd worden ter vergelijking. Het zal dan enkele dagen langer duren voordat de uitslag bekend is. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat een mammografie een momentopname is. Mocht u enige tijd na dit onderzoek andere klachten of een toename van de huidige klachten krijgen, aarzelt u dan niet om weer naar uw arts te gaan.

Opmerkingen

Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het röntgenonderzoek geen doorgang vinden!

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 74 99.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: M03
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien