Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Mictie-Cystogram

Mictie-Cystogram

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De arts heeft voorgesteld om bij u een mictie-cystogram te laten doen. Dit is een onderzoek waarbij de urinewegen door middel van röntgenonderzoek zichtbaar worden gemaakt.


Doel van het onderzoek

Met een mictie-cystogram kunnen afwijkingen aan nieren, urineleiders, blaas en urinebuis worden opgespoord.
Meestal wordt het onderzoek verricht om te kijken of de urine vanuit de blaas niet terugstroomt richting de nieren. Terugvloed van urine geeft een verhoogde kans op infecties aan de hogere urinewegen.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt dit onderzoek 30 minuten.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig.
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.

Hoe gaat het onderzoek

Nadat u zich op de afgesproken tijd op de afdeling Radiologie heeft gemeld, zal daar door de uroloog of radioloog een slangetje (katheter) in de urinebuis gebracht worden, waarvan het uiteinde tot in de blaas reikt. Het kan zijn dat u al een katheter heeft, bijvoorbeeld na een operatie

De arts zal hierbij een beetje verdovende gel aanbrengen op de katheter om het inbrengen iets minder onaangenaam te maken. Dit is het vervelendste gedeelte van het onderzoek omdat een lichte pijn vaak niet te voorkomen is. Vervolgens wordt er een fles met contrastvloeistof aangesloten op de zojuist ingebrachte katheter. Op deze wijze wordt de blaas langzaam gevuld met de vloeistof. Hierdoor wordt de blaas, en bovendien de mogelijke afwijking, zichtbaar op de foto’s. Met behulp van het röntgenapparaat zal de radioloog op het beeldscherm kijken of het vullen van de blaas goed verloopt. Als de blaas goed gevuld is, wordt de katheter weer uit de urinebuis gehaald. Dit zal nauwelijks pijnlijk zijn. Het is nu de bedoeling dat u de blaas weer leeg plast. U wordt gevraagd dit te doen in een half staande houding en ledigt daarbij de blaas in een fles of bekkentje. Tijdens het plassen zal de radioloog de blaaslediging op het beeldscherm volgen. Ook zullen er meerdere röntgenfoto’s van de urinewegen en de blaas gemaakt worden. Zodra u geplast heeft is het onderzoek klaar.


Na het onderzoek

Het is mogelijk dat u na het onderzoek nog wat irritatie van de urinebuis heeft. Verder zult u geen hinder van het onderzoek hebben.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering, dat daar geen schadelijk effect van is te verwachten. Ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Uitslag

De uitkomst van het onderzoek krijgt u later te horen van de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen voor u hebben.

Opmerkingen

Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het onderzoek geen doorgang vinden.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 74 99.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u tussen 08.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie op
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: M02
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien