Gesuperviseerde looptraining (GLT)
Omdat bij u één of meerdere vernauwingen in de slagaders van uw benen of buik geconstateerd zijn, hebt u het advies gekregen een looptraining te gaan doen. Via deze weg willen wij u informeren over de achtergronden en de praktische uitvoering van de training.
Wat is het doel van een looptraining?
De looptraining is bedoeld om uw maximale pijnvrije loopafstand te vergroten. Door de looptraining te volgen maakt het lichaam reserveslagaders (collateralen) aan en die kunnen de functie van de slagaders
gedeeltelijk overnemen. Op die manier krijgen uw spieren meer zuurstof en kunt u een grotere afstand zonder pijn lopen. Dit doet u doormiddel van lopen dóór de pijn die u ervaart, onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. U krijgt hiervoor een verwijzing.
De training heeft alleen succes als u regelmatig en veel loopt. Het is een alternatief voor meer ingrijpende behandelingen zoals dotteren of een vaatoperatie. Bij ruim 70% van de mensen met etalagebenen wordt met de looptraining succes geboekt en is een aanvullende, operatieve, behandeling niet nodig.
De looptraining
De looptraining vergt wel inspanning en doorzettingsvermogen. Als u deze inspanning kunt opbrengen, werkt u zelf aan uw genezingsproces en merkt u al resultaat na ongeveer 8 weken. Ook met een verminderde conditie kunt u de looptraining volgen. U bouwt uw conditie vanzelf tijdens de training op.
Rol van de fysiotherapeut
De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het geven van de looptraining en begeleid u door een persoonlijk trainingsplan op te stellen en uw voortgang te monitoren. Ze zorgen ervoor dat de oefeningen veilig en effectief worden uitgevoerd en passen de training aan waar nodig. Daarnaast biedt de fysiotherapeut u motivatie en ondersteuning om de therapie vol te houden en geeft hij u advies over een gezonde leefstijl.
Loopschema
De looptraining is het meest effectief als u minimaal 5 dagen per week, 2 keer per dag gaat trainen. Tijdens een training loopt u 3 keer de loopafstand met tussendoor korte staande rustpauzes om de pijn te laten afnemen. Het is belangrijk om met een stevige wandelpas te lopen en dus niet te slenteren.
In het begin ligt de loopafstand mogelijk onder de 5 minuten. Na ongeveer 8 weken kunt u duidelijke verbetering gaan merken. U kunt verder lopen zonder pijn. Natuurlijk heeft u goede en slechte dagen.
Als u merkt dat u verder kunt lopen moet de training worden aangepast. Dat kan op 2 manieren:
1. De loopafstand houdt u hetzelfde maar u gaat sneller lopen (tempo opvoeren). Soms is dit niet mogelijk vanwege andere klachten, zoals lage rug-, heup- of kniepijn. Dan kunt u kiezen voor de 2e optie:
2. Loopafstand vergroten. U gaat verder en langer lopen en bouwt dit later weer verder uit.
Het lopen moet onderdeel van het gewone dagelijkse leven gaan worden. Als u stopt met de looptraining bent u vrij snel (binnen 1 tot 2 weken) weer terug bij af. Als u het bereikte resultaat wilt behouden, moet u dus blijven lopen/trainen.
Het is voor de training van belang om het vastgestelde schema aan te houden en de korte stukjes direct na elkaar te lopen. U moet volgens een regelmatig schema lopen. Combineer de training daarom niet met boodschappen doen of de hond uitlaten, zodat u niet stopt met lopen op een ongewenst moment.
Kleding
Kies voor prettig zittende schoenen en draag gemakkelijk zittende kleding. Zorg, als u buiten loopt, dat de spieren voldoende warm blijven en kies voor warme (wollen) kleding en een goede bescherming bij koud en nat weer.
Tips om vol te houden
Het is belangrijk om de therapie zo goed mogelijk vol te houden om het beste resultaat te behalen. Naast dat het uw klachten verminderd zal het ook een positief effect hebben op uw algehele conditie en verminderd het de kans verdere complicaties. Hieronder volgen een aantal tips om de therapie vol te kunnen houden:
1. Stel realistische doelen
Begin met korte afstanden en bouw in samenwerking met uw fysiotherapeut langzaam op. Kleine successen motiveren om door te gaan.
2. Plan vaste momenten
Maak een vast schema voor je looptrainingen en houd je eraan, zodat het een gewoonte wordt.
3. Luister naar je lichaam
Pijn tijdens het lopen is normaal, maar neem korte pauzes als het nodig is en probeer daarna weer door te gaan. Uw fysiotherapeut kan u hier meer uitleg over geven.
4. Houd uw voortgang bij
Noteer hoeveel u loopt en hoe ver u komt. Dit kan bijvoorbeeld met een app op uw telefoon of een horloge met deze functie (stappenteller). Dit helpt om uw vooruitgang inzichtelijk te maken en gemotiveerd te blijven.
5. Blijf in contact met uw therapeut
Bespreek uw ervaringen en eventuele moeilijkheden met uw begeleidende fysiotherapeut. Hij kan u helpen en eventueel uw training aanpassen.
6. Maak het lopen leuk
Als u ergens plezier in heeft is het gemakkelijker er een gewoonte van te maken. Maak daarom het lopen leuk door bijvoorbeeld te variëren in wandelroutes of afleiding door middel van muziek of een podcast.
Evaluatie
Na enkele maanden komt u terug op de polikliniek van de (vaat)chirurg om het resultaat van de training te bespreken. Dan wordt bekeken of u de training verder kan vervolgen, of dat het nodig is om alsnog een aanvullende behandeling te doen.
Tot slot
Er zijn ook verschillende websites die u kunt raadplegen voor meer informatie over etalagebenen en de gesuperviseerde looptherapie:
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.