Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Oppervlakkige cosmetische lasertherapie

Oppervlakkige cosmetische lasertherapie

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Naar aanleiding van de resultaten van het vooronderzoek is in overleg met u besloten tot cosmetische huidlasertherapie. Dit wordt door de zorgverzekeraar niet vergoed. De Physician Assistant voert de lasertherapie uit.


Wat gebeurt er tijdens de cosmetische laserbehandeling?

Met een laser worden de kleine rode of blauwe vaatjes (berkentakjes) verwijderd. Tijdens de behandeling voelt het alsof er met een elastiekje tegen het been wordt geschoten of als hele kleine prikjes. De sterkte van de laser kan worden aangepast zodat een verdoving niet nodig is. De pijn kan op verschillende plekken van het been anders ervaren worden. Meestal is er na één behandeling al een mooi resultaat, maar soms is er nog extra behandeling nodig.

Is het mogelijk alle soorten spataderen te verwijderen met cosmetische lasertherapie?

Cosmetische lasertherapie is vooral geschikt voor de cosmetisch storende roodblauwe/paarse spatadertjes op de huid. Soms komen deze spatadertjes voor in combinatie met grotere spataderen. Het is dan verstandig eerst de grote spataderen te behandelen. De resterende kleine adertjes worden verwijderd met cosmetische lasertherapie.

Kunnen berkentakjes weer terugkomen?

Door de laserbehandeling raken de behandelde vaatjes permanent beschadigd en komen niet meer terug. Heeft u aanleg om deze kleine spatadertjes te ontwikkelen, dan zullen er in de loop der jaren weer nieuwe kleine adertjes ontstaan. Deze ontstaan dan op een andere plek op de huid. Deze kleine adertjes kunnen opnieuw worden behandeld met lasertherapie.

Is de behandeling pijnlijk?

Lasertherapie kan als pijnlijk worden ervaren. Hoe groter de bloedvaatjes, hoe pijnlijker de behandeling. Meteen na de behandeling wordt de huid extra gekoeld, waardoor de pijn snel afneemt. Indien nodig wordt het behandelgebied verdoofd. Over het algemeen wordt de pijn goed verdragen en is verdoving niet nodig.

Zijn er bijwerkingen?

Na de laserbehandeling is de huid rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms ontstaan er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. De blaartjes vormen een korstje dat er na ongeveer acht dagen afvalt. Daarna is nog wel een grijze kleur van de adertjes te zien. De grijze kleur trekt na ongeveer 6 weken weg. De pigmentvlekjes trekken na twee tot vier maanden weg.

Wat moet ik doen na de laserbehandeling?

Na de behandeling kunt u de behandeling plekken koelen. Het is verstandig om de eerste dagen regelmatig te smeren met een verkoelende after sun lotion. Zwachtelen of elastische kousen zijn niet nodig. Vermijd felle zon gedurende zes weken vóór en 6 weken ná de behandeling. Dit geldt ook voor de zonnebank en het gebruik van zelfbruinende crèmes. Gebruik buiten altijd een goede zonnebrandcrème met beschermingsfactor 20 of hoger.

Let op: wanneer u voor een behandeling naar de polikliniek komt, mag u uw benen niet insmeren met lotion. Dit belemmert de laserbehandeling.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: L38
Laatst bijgewerkt op: 23-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien