Hier krijgt u informatie over de diagnose glaucoom en de behandeling selectieve lasertrabeculoplastiek. In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als deze afvoer (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen het oog toe. De oogzenuw wordt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uiteindelijk merkt u dit doordat er stukken uit het beeld (gezichtsveld) verdwijnen. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast. Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar; zij kan alleen worden vertraagd. Glaucoom wordt verdeeld in twee vormen: open kamerhoek glaucoom en gesloten kamerhoek glaucoom. Bij u gaat het om de eerste vorm.
Doel van de behandeling
Uw oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd. Een van de manieren waarop dit kan is een selectieve lasertrabeculoplastiek. Tijdens de behandeling wordt met een dunne laserstraal (laserlicht) de afvoer van kamerwater verbeterd. De behandeling heeft dus tot doel om de oogdruk laag te houden en niet om het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te verbeteren.
Voor en tijdens de behandeling
Op de dag van de behandeling en ook daarna mag u gewoon door te gaan met uw oogdrukverlagende druppels. Mocht u bloedverdunners gebruiken dan hoeven deze niet gestopt te worden. De laserbehandeling vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde in Dirksland. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verkleinen. De druppels veroorzaken soms lichte hoofdpijn. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt. De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft met oogdruppels het hoornvlies en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens worden de lasercoagulaten op het afvoersysteem van het oog geplaatst. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten.
Na de behandeling
Vanwege de oogdruppels en de behandeling is uw zicht tijdelijk verminderd. U kunt na de behandeling dus niet zelf autorijden. U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt. Na de laserbehandeling krijgt u dexamethason druppels voorgeschreven; 3 maal daags 1 druppel in het behandelde oog voor 1 week. Mocht u oogdrukverlagende druppels gebruiken, dan kunt u hier gewoon mee door te gaan. Soms is het behandelde oog enkele dagen lang gevoelig, vooral voor licht. Na de laserbehandeling vindt de controle plaats op de polikliniek. De oogarts zal aangeven binnen welk termijn u voor controle moet komen. Een selectieve lasertrabeculoplastiek is vanaf de buitenkant van het oog niet zichtbaar. Een laserbehandeling is veilig, maar niet altijd effectief. Indien nodig kan de laserbehandeling later worden herhaald.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij dit zo snel mogelijk te melden, T 0187 60 71 60.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.