Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Laserbehandeling bij glaucoom (SLT)

Laserbehandeling bij glaucoom (SLT)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de diagnose glaucoom en de behandeling selectieve lasertrabeculoplastiek. In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als deze afvoer (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen het oog toe. De oogzenuw wordt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uiteindelijk merkt u dit doordat er stukken uit het beeld (gezichtsveld) verdwijnen. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast. Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar; zij kan alleen worden vertraagd. Glaucoom wordt verdeeld in twee vormen: open kamerhoek glaucoom en gesloten kamerhoek glaucoom. Bij u gaat het om de eerste vorm.


Doel van de behandeling

Uw oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd. Een van de manieren waarop dit kan is een selectieve lasertrabeculoplastiek. Tijdens de behandeling wordt met een dunne laserstraal (laserlicht) de afvoer van kamerwater verbeterd. De behandeling heeft dus tot doel om de oogdruk laag te houden en niet om het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te verbeteren.

Voor en tijdens de behandeling

Op de dag van de behandeling en ook daarna mag u gewoon door te gaan met uw oogdrukverlagende druppels. Mocht u bloedverdunners gebruiken dan hoeven deze niet gestopt te worden.

De laserbehandeling vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde in Dirksland. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verkleinen. De druppels veroorzaken soms lichte hoofdpijn. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt.

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft met oogdruppels het hoornvlies en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens worden de lasercoagulaten op het afvoersysteem van het oog geplaatst. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten.

Na de behandeling

Vanwege de oogdruppels en de behandeling is uw zicht tijdelijk verminderd. U kunt na de behandeling dus niet zelf autorijden. U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt.

Na de laserbehandeling krijgt u dexamethason druppels voorgeschreven; 3 maal daags 1 druppel in het behandelde oog voor 1 week. Mocht u oogdrukverlagende druppels gebruiken, dan kunt u hier gewoon mee door te gaan. Soms is het behandelde oog enkele dagen lang gevoelig, vooral voor licht.

Na de laserbehandeling vindt de controle plaats op de polikliniek. De oogarts zal
aangeven binnen welk termijn u voor controle moet komen. Een selectieve lasertrabeculoplastiek is vanaf de buitenkant van het oog niet zichtbaar. Een laserbehandeling is veilig, maar niet altijd effectief. Indien nodig kan de laserbehandeling later worden herhaald.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij dit zo snel mogelijk te melden, T 0187 60 71 60.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.
Foldernummer: L35
Laatst bijgewerkt op: 27-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien