Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Laserbehandeling bij glaucoom (YAG PI LASER)

Laserbehandeling bij glaucoom (YAG PI LASER)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend oogarts heeft met u besproken dat u (binnenkort) een laserbehandeling krijgt. Hier krijgt u informatie over wat deze laserbehandeling inhoudt, hoe het te behandelen is en het verloop van uw afspraak.


Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte die zich kenmerkt door een te hoge oogdruk, waardoor er schade ontstaat aan de zenuwvezels van het oog. Daardoor ontstaat er verlies van gezichtsvermogen. Eén van de mogelijke behandelingen is de laserbehandeling.

Laserbehandeling (YAG PI laser)

Middels deze Yag PI laser maakt de oogarts een minuscuul gaatje in het regenboogvlies (iris; het gekleurde deel van het oog). Hierbij is de afvoer van kamerwater weer mogelijk en kan de oogdruk weer dalen.

Voorbereiding

Voorafgaande aan de laserbehandeling afspraak heeft u druppels mee naar huis gekregen (pilocarpine). Een uur en een half uur voor de afspraak druppelt u het oog wat de oogarts gaat laseren. Uw pupil wordt door het gebruik van deze druppel kleiner.

De behandeling

U neemt plaats op een stoel achter het lasertoestel met uw kin op de kinsteun en uw voorhoofd tegen de band, dit is vergelijkbaar met het meten van de oogdruk door de oogarts. De oogarts zet vervolgens een contactlens op het te behandelen oog. Hierdoor kunt u uw oog niet sluiten tijdens de behandeling. Dit doet door de verdovende druppels geen pijn. Wel wordt u tijdelijk verblind door het licht van het toestel (spleetlamp). De behandeling zelf is ook weinig tot niet pijnlijk en duurt meestal niet langer dan 15 tot 20 minuten.

Bijzonderheden

Na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de verblinding tijdens de behandeling. Het komt zelden voor dat er een kleine bloeding ontstaat, waardoor het zien iets langer minder scherp is. Wij adviseren u om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. Het kan prettig zijn een zonnebril te dragen de eerste uren na de behandeling. Het oog kan de eerste dagen wat rood zijn en een zanderig gevoel geven. Dit trekt meestal snel weer weg.

Na de behandeling

Nadat de laserbehandeling heeft plaatsgevonden hoort u van de oogarts of er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Als u een nieuwe afspraak moet maken, maakt u deze op de dag zelf bij de assistente van de oogarts.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij dit zo snel mogelijk te melden, T 0187 60 71 60.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: L26
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien