Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammapoli

Leefregels na een borstamputatie en een okselklierdissectie

Leefregels na een borstamputatie en een okselklierdissectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U hebt een borstamputatie en een okselklierdissectie ondergaan. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.


Wondverzorging

  • De smalle hechtpleisters/steristrips die dwars over de wond geplakt zijn mag u laten zitten tot aan het eerste polibezoek. De pleisters mogen nat worden. Tijdens het eerste polibezoek worden ze verwijderd, verder worden er oplosbare hechtingen gebruikt.
  • Het is raadzaam om de wond dagelijks te controleren op roodheid, zwelling, wondvocht en warmte. Wanneer de wond geen vocht lekt hoeft er geen gewone pleister meer over de steristrips heen geplakt te worden.
  • Als de wond helemaal gesloten is, mag u het litteken insmeren met zalf. Dat maakt het litteken soepeler, het maakt niet zoveel uit welke zalf u gebruikt als het maar vette verzorgende crème is. Alhydran is een speciale littekencrème die u bij de drogist of apotheek kunt kopen, deze crème wordt niet vergoed. Bepanthen is een zalf die het natuurlijke huidherstel bevordert, deze crème wordt ook niet vergoed.

Pijnbestrijding

De eerste weken na de operatie kan de wond pijnlijk zijn en trekken. Bij pijnklachten raden we u aan, tenzij anders voorgeschreven, om regelmatig paracetamol te gebruiken. U mag maximaal viermaal daags twee tabletten van 500mg per dag innemen. Als de pijn goed bestreden wordt kan dat uw herstel bevorderen.

Douchen

Vanaf de eerste dag na de operatie mag u weer douchen. In bad of zwemmen mag na ongeveer twee weken als de wond dicht is.

Gebruik van deodorant of ontharen van de oksel

Drie weken na de operatie, als de wond goed dicht is, mag u weer deodorant gaan gebruiken. Gebruik vooral deodorant zonder alcohol. Tot die tijd kunt u ongeparfumeerd talkpoeder gebruiken. Het ontharen van de oksel mag pas vier weken na de operatie. Gebruik hiervoor bij voorkeur een ladyshave.

Dragen van een BH

We adviseren u om na de operatie tot aan uw eerste polibezoek een post operatieve BH dag en nacht te dragen. Dit indien er bij u geen spika (strakke band) is aangedaan na de operatie. Dit biedt steun aan de wond en helpt een nabloeding en vocht vormig onder de wond tegen te gaan.
Indien er bij u een spika is omgedaan draagt u deze tot aan uw eerste polibezoek na de operatie.

Seroomvorming

Het kan voorkomen dat zich wondvocht ophoopt in het wondgebied. Hierdoor ontstaat een zwelling. Dit wondvocht wordt ook wel seroom genoemd. De ophoping van dit vocht is niet verontrustend maar wel lastig. Het kan klachten geven bij het bewegen van uw arm of een trekkend, gespannen gevoel geven bij de wond. Als u last heeft van dit vocht moet het weggehaald worden. Het weghalen van het vocht (seroompunctie) is niet pijnlijk en wordt door Mammacare verpleegkundige of de chirurg gedaan.

Auto rijden

De eerste vier weken na de operatie raden wij u aan om zelf geen auto te gaan rijden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de armfunctie en seroomvorming.

Rustmomenten

Na de operatie is het goed om naar uw lichaam te luisteren, neem rust als het nodig is.

Sporten

Wanneer u gewend bent te sporten, pak dit dan weer op in overleg met de fysiotherapeut die u begeleidt i.v.m. de beperkingen aan uw arm.

Contact opnemen

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis
  • Bij koorts van 38,5 graden of hoger,
  • Bij roodheid, zwelling en/of vocht uit de wond,
  • Bij twijfel mag u altijd bellen.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: L18
Laatst bijgewerkt op: 02-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien