Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Lichen simplex chronicus

Lichen simplex chronicus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft Lichen simplex chronicus bij u geconstateerd. Hier vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is het?

Lichen simplex chronicus is een chronische sterk jeukende, niet besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door herhaaldelijk krabben aan de huid. Lichen simplex chronicus betekent letterlijk “lang bestaande verharding van de huid’. Een andere medische term is “neuroderm(at)itis circumscripta”, wat aangeeft dat de “scherp omschreven huidontsteking” ontstaat én in stand wordt gehouden door “psychologische factoren”. De aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen optreden, en komt opvallend vaker voor bij mensen met een donkere huid.

Wat is de oorzaak?

Het verhaal van de patiënt met deze aandoening is vaak kenmerkend, hoewel hij of zij het in eerste instantie niet altijd toegeeft of het zich niet kan herinneren. Tijdens een emotionele stressvolle periode ervaart de patiënt ergens op het lichaam “jeuk” en gaat daar krabben. Door het krabben ontstaan er behalve krabeffecten ook bulten, die op hun beurt ook weer jeuk veroorzaken. Hierdoor gaat de patiënt nog heviger krabben en ontstaat er een vicieuze cirkel.
Lichen simplex chronicus kan ontstaan in een van tevoren normaal uitziende huid of in een reeds beschadigde huid, bijvoorbeeld bij mensen met atopisch of contactallergisch eczeem, of bij een droge huid.

Hoe ziet het eruit?

De afwijkingen zitten meestal op de nek, achterzijde van de arm, geslachtsdelen (balzak bij de man, buitenste schaamlippen bij de vrouw), strekzijde onderbeen (scheenbeen) en aan de enkel. De zeer hevige jeuk is de belangrijkste kenmerk.
We zien en voelen een scherp omschreven , meestal ovaalvormige handpalmgrootte huiddeel met vergroving van de huidlijnen met daarbij rode, donkere of huidkleurige opengekrabde bulten. Patiënt geeft meestal aan dat er een stressvolle periode is geweest, die al weer voorbij is.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op het blote oog en grond van de jeukklachten. Bij twijfel kan de huidarts besluiten om een huidbiopsie af te nemen.

Wat is de behandeling?

De aandoening reageert in de meeste gevallen snel (meestal binnen 2 tot 3 weken) op uitwendige sterk werkende corticosteroïden. Deze middelen worden al dan niet onder occlusie toegepast. Occlusie is een wondverband dat lijkt op een doorzichtige “kaasplak”. De werking van de crème of de lotion wordt versterkt; de actieve stof in de zalf dringt dan beter door de huid.
Omdat u slechts 1 keer per 5-7 dagen hoeft te smeren heeft u minder van de hormoonzalf nodig, waardoor bijwerkingen van de zalf minder snel zullen optreden. Occlusie beschermt de huid tegen het krabben en verlicht de jeuk, beschermt tegen wrijving van kleding en houdt de kleding schoon van zalven.

Bij hardnekkige afwijkingen kunnen ook de volgende behandelmethoden aan u worden voorgeschreven:

Wat kunt u zelf eraan doen?

Wat zijn de vooruitzichten?

Hoewel de aandoening snel kan verdwijnen met therapie, is het niet uitgesloten dat de aandoening opnieuw in alle hevigheid terugkeert na krabben.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: L14
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien