Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een longfunctieonderzoek te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


Doel van het onderzoek

Het is van groot belang te weten hoe groot de inhoud van uw longen is, welk deel daarvan u efficiënt kunt gebruiken en of er verbetering optreedt na het inademen van medicijnen.

Voorbereiding

Indien u voor de eerste keer voor een longfunctieonderzoek komt, is het belangrijk om voor het onderzoek géén longmedicatie te gebruiken, zoals aangegeven door de doktersassistente. Als dit niet mogelijk is dan graag overleg. Andere medicatie kunt u gewoon innemen. Bij vervolgafspraken kunt u de longmedicatie blijven gebruiken, tenzij anders aangegeven. Verricht tenminste 30 minuten voor de test geen zware inspanning.

Het onderzoek

Longfunctieonderzoek omvat vaak een aantal onderdelen; de longarts zal bepalen welke voor u van toepassing zijn. Soms is het noodzakelijk dat u meerdere keren terugkomt voor longfunctieonderzoek.

Voor en tijdens de test wordt u door de longfunctieanalist uitvoerig op de hoogte gebracht van de gang van zaken. Longfunctieonderzoek doet geen pijn, het kan wel vermoeiend zijn. Tijdens het onderzoek zult u een mondstuk in de mond hebben en een “knijper” op de neus, maar u krijgt regelmatig korte pauzes zodat u weer normaal kunt ademen.

Spirometrie

Bij dit onderzoek vraagt de longfunctieanalist u enkele ademhalingsoefeningen te doen, zoals heel diep in en uitademen, en zo hard mogelijk blazen. Indien noodzakelijk wordt de test herhaald nadat u een luchtwegverwijdend medicijn heeft ingeademd.

Diffusietest

Met deze test wordt de zuurstofopnamefunctie van de long gemeten. U wordt verzocht na maximale uitademing diep in te ademen en uw adem een aantal seconden vast te houden, waarna u weer uitademt.

Bodybox

Bij dit onderzoek wordt de luchtwegweerstand van de longen en de longinhoud gemeten. Deze meting vindt plaats in een gesloten ruimte, die lijkt op een telefooncel. U wordt verzocht om rustig te ademen en een aantal ademhalingsoefeningen te doen. Indien noodzakelijk wordt de test herhaald nadat u een luchtwegverwijdend medicijn heeft ingeademd.

NO-meting

Door het stikstofmonoxide te meten in de uitademingslucht kan er iets over de ontstekingsprocessen zoals deze bij astma een rol spelen gezegd worden. Iedereen heeft stikstofmonoxide in de uitademingslucht, maar de concentratie bepaalt of deze boven of beneden de norm is en zo kan dus de ernst van astma worden vastgelegd.

MIP

Bij dit onderzoek kan de longfunctieanaliste meten wat de ademhalingsspierkracht tijdens de inademing is. Bij dit onderzoek vraagt de longfunctieanaliste u enkele ademhalingsoefeningen te doen.

Bloedgasanalyse d.m.v. arteriepunctie

Bij dit onderzoek neemt de longfunctieanaliste een beetje bloed af uit de slagader van de pols.

In het laboratorium bepaalt de laborant het zuurstofgehalte en de zuurgraad van het bloed. Na het bloedprikken krijgt u een drukverband. Wij raden u aan dit tenminste 1 uur om te houden.

Complicaties

Een longfunctieonderzoek is een veilige onderzoeksmethode, waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Resultaten van het onderzoek

Vaak wordt het onderzoek uitgevoerd zonder de aanwezigheid van de longarts. De resultaten van de verschillende onderdelen van het longfunctieonderzoek worden door de longfunctieanalist verzameld na uw bezoek en beoordeeld. De longarts bespreekt met u de resultaten en dus niet de longfunctieanalist.

Tot slot

U heeft nu een indruk gekregen van de belangrijkste onderdelen van het longfunctieonderzoek, hoe deze plaatsvindt en wat het doel ervan is.
De uitvoering van het onderzoek kan per ziekenhuis verschillen.

Het is goed mogelijk dat het longfunctieonderzoek in de toekomst herhaald wordt, onder andere om te zien hoe uw aandoening verloopt en of de eventuele voorgeschreven medicatie nog juist is. Mede dankzij onderzoeksgegevens krijgt uw arts een duidelijk beeld van uw longziekte, waardoor deze de behandeling optimaal kan aanpassen aan uwpersoonlijke behoeften.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de longpoli op T 0187 60 71 96.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: L09
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien