Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Lichttherapie UVA/UVB

Lichttherapie UVA/UVB

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voor de behandeling van uw huidziekte lichttherapie voorgeschreven. Hier kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te lezen. De lichttherapie vindt plaats op de polikliniek dermatologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.


Wat is lichttherapie?

Bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen kan de arts lichttherapie voorschrijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht. Ultraviolet licht komt voor in zonlicht en kan worden nagebootst met bijzondere lampen, zogenaamde UV lampen. Er zijn twee soorten lampen, UVA en UVB.

De keuze van de soort lichttherapie hangt af van verschillende factoren, zoals de soort huidziekte, de uitgebreidheid van de aandoening, de leeftijd en het geslacht. Het komt wel eens voor dat de behandeling met UVA en UVB wordt gecombineerd. Uw arts heeft aangegeven dat in uw geval UVB lichttherapie het meest geschikt is.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is het stabiliseren of zo mogelijk genezen van een huidaandoening.

Voorbereiding

De voornaamste bijwerking van de lichttherapie is verbranding. Om die reden adviseren wij u dringend gedurende de behandeling zo min mogelijk in de zon te komen. Ook mag u geen gebruik maken van een zonnebank. Het gebruik van zalven in deze periode mag alleen als uw behandelend arts dit voorschrijft. In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele sieraden thuis te laten met het oog op mogelijk verlies. Het is belangrijk dat u voor de behandeling heeft gegeten in verband met stilstaan in de cabine.

U dient geen zalven te gebruiken voordat u komt voor de lichttherapie, dit benadeeld de behandeling. 30 minuten na behandeling mag u een vette zalf smeren. Gebruik geen voorgeschreven (hormoon)zalven van uw (huis)arts op de dagen dat u belicht wordt. Heeft u geen plekken op het hoofd, gelaat of achter de oren, dan dient u een kussensloop mee te nemen ter bescherming van de gezonde huid.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat de dermatoloog op de hoogte is van uw medicijngebruik. Sommige medicijnen veroorzaken een ongewenste reactie als u lichttherapie krijgt. Ook als u met een nieuw geneesmiddel begint is het noodzakelijk dat u dit vooraf bespreekt met de dermatoloog.

UVB

Bij deze lichttherapie wordt uw huid belicht met kortgolvig ultraviolet licht, het UVB licht. Soms wordt een UVB therapie gecombineerd met teerbaden, teerlotion of zalfbehandelingen. Tussen de 23 en 30 behandelingen zijn noodzakelijk om uw psoriasis in remissie te brengen.

De behandeling

Voor iedere belichting komt u naar het ziekenhuis. Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Vervolgens meldt u zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek dermatologie.

Als u voor de eerste keer komt krijgt u een korte rondleiding. De belichtingscabine wordt u getoond en u krijgt uitleg over de werkwijze. Ook kunt u eventuele vragen stellen. Bij iedere belichting wordt u begeleid door de assistent lichttherapie. Tijdens de belichting draagt u een speciale nauwsluitende bril met rode glazen om uw ogen te beschermen.

De eerste behandeling neemt ongeveer 1 minuut in beslag. Na deze behandeling wordt de tijdsduur en de intensiteit van de belichting door de dermatoloog opgevoerd. De assistent lichttherapie vertelt u van tevoren hoeveel minuten u belicht wordt. Gedurende de eerste fase van de behandeling bezoekt u twee keer per week het ziekenhuis. In totaal ongeveer 23 tot 30 keer. Het aantal keren dat u behandeld wordt en de tijdsduur per behandeling verschillen per patiënt. Van invloed zijn de ernst en de uitgebreidheid van de huidziekte, uw leeftijd en de reactie van uw huid op de behandeling.
Mocht u zich tijdens de behandeling onwel voelen dan kan u altijd de cabine deur openen en op een stoel gaan zitten. De assistente helpt u dan verder.

Na de intensieve belichtingsfase is bij ongeveer 90% van de patiënten de psoriasis van de huid grotendeels of helemaal verdwenen. Uw arts bespreekt met u het vervolgtraject.

Adviezen na de behandeling

Na de lichttherapie kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.

Complicaties

Het is bekend dat langdurige overmatige blootstelling aan zonlicht een versnelde veroudering van de huid en huidkanker kan veroorzaken. Dit komt waarschijnlijk door het ultraviolette deel van de zonnestraling. Omdat bij UVA en UVB behandeling ook ultraviolet licht wordt gebruikt zijn bovengenoemde verschijnselen bij deze behandeling niet uitgesloten. Dit is een van de redenen dat er grenzen gesteld worden aan het aantal behandelingen. Tijdens de behandeling wordt uw huid regelmatig gecontroleerd.
Als u zelf veranderingen of onbekende verschijnselen van uw huid constateert adviseren wij u uw specialist te raadplegen. Na een UVB behandeling kunt u een wat droge huid krijgen. In een enkel geval kan een koortslip wat opspelen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: L02
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien