Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een lumbaalpunctie te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te lezen.
Een lumbaalpunctie
Bij een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd, wordt door de arts een kleine hoeveelheid vocht (liquor) afgenomen. Dit vocht wordt in het laboratorium onderzocht.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek van het vocht, de liquor, kan de behandelend arts meer informatie geven over de mogelijke oorzaak van uw klachten.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Voorbereiding
Wij vragen u dringend minimaal één week voor het onderzoek uw behandelend arts op de hoogte te stellen als u:
- allergisch bent voor jodium,
- bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt. De lumbaalpunctie kan dan pas plaats vinden indien u hiermee, na overleg met uw behandelende arts, een aantal dagen bent gestopt. Het gaat om de volgende geneesmiddelen: Sintrom(-mitis), Marcoumar, Acenocoumarol, Fenprocoumon, Ascal, Carbasalaatcalcium, Acetylsalicylzuur, Clopidogrel, Dabigatran, Pradaxa, Apixaban, Eliquis, Rivaroxaban of Xarelto.
In verband met het aan- en uitkleden adviseren wij u gemakkelijke kleding te dragen. Daarnaast vragen wij u uw sieraden thuis te laten, dit met het oog op mogelijk verlies. Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling dagbehandeling. Deze afdeling kunt u bereiken via de hoofdingang. Wij verzoeken u vriendelijk u te melden bij de verpleegkundige op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige geeft aan welke kleding u voor het onderzoek uit moet doen. De neuroloog voert het onderzoek uit. U gaat vervolgens op een bed of op een onderzoektafel liggen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met de benen opgetrokken en met uw neus naar uw knieën. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. De neuroloog brengt een dunne naald in, laag onder in uw rug. Het naaldje wordt voorzichtig tussen twee wervels geschoven. Via het naaldje druppelt wat vocht, liquor, in een buisje. U merkt hier vrijwel niets van. Als er voldoende liquor is afgenomen verwijdert de neuroloog de naald, het onderzoek is dan klaar.
Na het onderzoek
Het is belangrijk dat u na het onderzoek minimaal één uur plat blijft liggen. Op de afdeling wordt wat bloed afgenomen voor nader onderzoek.
Als de controles in orde zijn mag u weer naar huis. Wij adviseren u niet alleen naar huis te rijden, begeleiding is wenselijk.
Complicaties
Het onderzoek verloopt meestal zonder problemen. De dagen na het onderzoek kunnen er hoofdpijnklachten optreden. U kunt de hoofdpijn het beste bestrijden door zo plat mogelijk te gaan liggen. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na 3 tot 5 dagen. Mocht dit niet het geval zijn dan adviseren wij u contact op te nemen met de poli neurologie.
Uitslag
Het neemt minimaal één week in beslag voordat de uitslagen van het onderzoek bekend zijn. De uitslag wordt schriftelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Uw arts stelt u tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek op de hoogte van de resultaten. Daarnaast bespreekt hij/zij het eventuele vervolgtraject met u.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.