Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Kaakchirurgie

Instructies na kaakchirurgische behandeling

Instructies na kaakchirurgische behandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U bent behandeld op de polikliniek kaakchirurgie. U heeft een aantal belangrijke adviezen gehad voor een spoedig herstel. Hierin staat alle informatie nog een keer op een rij. Uiteraard behoeven de beschreven klachten niet altijd voor te komen.


Verbandgaasje

Als er op de wond een verbandgaasje is gedaan, is het belangrijk om dit tenminste gedurende 30 minuten op de wond te houden.

Het is raadzaam om:
  • niet aan de wond te komen;
  • niet de mond te spoelen gedurende de eerste 24 uur. U mag wel drinken;
  • geen hete dranken of voeding te gebruiken gedurende de verdoving;
  • de eerste 24 uur niet te roken en geen alcohol te gebruiken;
  • het is raadzaam om met het hoofd hoog te slapen door bijvoorbeeld twee kussens te gebruiken.

Nabloeden

Enig nabloeden uit de wond is normaal; dit veroorzaakt rood gekleurd speeksel dat soms ten onrechte voor bloed wordt aangezien. Dit kan soms tot 48 uur aanhouden. Indien een echte bloeding (helderrood!) niet vanzelf stopt, dan brengt u een opgevouwen vierkant nat gaasje (geen watten) op de wond, waarop u gedurende een uur stevig bijt. Is de wond onder de lip of onder de wang aanwezig, dan gedurende een uur stevig met de vinger op het gaasje drukken en dit eventueel een paar keer herhalen. Blijft de wond desondanks bloeden dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Koelen

Het is prettig om zo snel mogelijk na de behandeling te koelen met ijsblokjes, of een koelelement met daaromheen een washandje. Dat houdt u steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg dat dan weer 5 minuten weg. Na 36 uur kunt u hiermee stoppen.

Zwelling van lip of wang

Een zwelling van lip of wang of een blauwgele verkleuring kunt u als normaal beschouwen, evenals een temperatuursverhoging tot 39 graden en onvermogen om de mond normaal te openen. De zwelling neemt na drie tot vier dagen weer af.

Contact opnemen

De polikliniek van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werkt intensief samen met het Ikazia ziekenhuis. Neem contact op met de polikliniek kaakchirurgie in het Ikazia ziekenhuis als:
  • u een nabloeding heeft die u niet kunt stoppen;
  • de zwelling na drie tot vijf dagen niet afneemt;
  • u ernstig kloppende pijn heeft die niet met de voorgeschreven tabletten is te onderdrukken;
  • u meer dan 39 graden koorts krijgt;
  • u slikklachten krijgt.

Napijn en recepten

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. De voorgeschreven pijnstillers maken de wondpijn draaglijk, maar neemt de pijn niet helemaal weg. Het is verstandig de eerste tablet al in te nemen voordat de plaatselijke verdoving uitgewerkt is. De voorgeschreven tabletten kunt u ophalen bij uw eigen apotheek. Indien u per recept een antibioticumkuur voorgeschreven heeft gekregen, moet u de hele kuur afmaken. Als de kaakchirurg mondspoelmiddel heeft voorgeschreven gebruikt u deze vanaf de dag na de operatie.

Hechtingen

De meeste wonden worden gehecht. Er is hechtdraad gebruikt dat vanzelf binnen 2 à 3 weken oplost. Het vroegtijdig verlies van hechtdraad is dus niet verontrustend.

Eten

In de meeste gevallen kunt u na de eerste dag normaal eten en drinken. De meeste patiënten geven de voorkeur aan zacht voedsel. Het is beter geen alcoholische dranken en tabak kort na de behandeling te gebruiken, zeker als er penicillinetabletten of –capsules zijn voorgeschreven.

Mondhygiëne en tanden poetsen

Zeer belangrijk voor een goede wondgenezing is het goed reinigen van de mond en van de wonden. Poets daarom uw tanden direct na de maaltijden, ook aan de kant waar u bent geholpen. Masseer voorzichtig de wond met een zachte tandenborstel. U kunt de wond zelf reinigen door voorzichtig te deppen met een dubbelgevouwen verbandgaas, gedoopt in lauw zout water.
Indien u een mondspoelmiddel van de kaakchirurg voorgeschreven heeft gekregen, dient u dit te gebruiken vanaf de dag na de operatie.

Open kaakholte

Als er een open verbinding tussen de mondholte en kaak-/ neusholte is ontstaan, dan zijn onderstaande punten van belang:
  • het optreden van pijn;
  • forse zwelling van de wang (waarin eventueel een bloeduitstorting kan ontstaan);
  • temperatuursverhoging tot 39 graden;
  • nabloeding via de neus.
Als u deze klachten heeft, zorg er dan voor dat u geen druk opbouwt in de neus- en mondholte. Dat wil zeggen: u mag de neus niet snuiten maar alleen zogenoemd “ophalen”. Als u moet niezen dan doet u dit met de mond en neus open. U mag niet zuigen, roken, persen en geen blaasinstrumenten bespelen gedurende 10 dagen.

Zenuwuitval en / of beschadigingen

In de onderkaak loopt de onderkaakzenuw die onder meer voor het gevoel in de onderlip en de kin zorgt. Soms liggen de wortels van de kiezen tegen deze zenuw aan. Door de behandeling kan deze zenuw beschadigd worden, waardoor een verminderd gevoel in de onderlip kan ontstaan. Bijna altijd herstelt zich dat spontaan binnen een aantal weken. Hetzelfde geldt voor de zenuw die het gevoel in een helft van de tong verzorgt en die aan de tongzijde vlak naast de onderkaak loopt. De kans bestaat, hoe klein ook, dat onbedoeld schade ontstaat aan een (ander) gebitselement. Zo kunnen van grote vullingen stukjes afbrokkelen of kunnen kronen e.d. los gaan zitten. In dat geval zal de kaakchirurg uw tandarts vragen dit te herstellen.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie van het Ikazia ziekenhuis te bereiken op werkdagen van 8.15 uur tot 16.30 uur.
T 010 297 53 20
T 010 297 50 00 (buiten kantooruren)

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: K18
Laatst bijgewerkt op: 05-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien