Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Plaatsen van een dubbel-J katheter

Plaatsen van een dubbel-J katheter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het plaatsen van een dubbel-J katheter. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een dubbel-J katheter?

De nieren produceren urine. De urine loopt via de urineleiders naar uw blaas. Soms kunnen de nieren de urine niet goed afvoeren. De urineleiders kunnen bijvoorbeeld door een ontsteking of beschadiging te nauw worden. Ook kunnen nierstenen een urineleider blokkeren.

Om de urine toch af te voeren naar de blaas plaatsen we een dubbel-J katheter in uw urineleider. Een dubbel-J katheter is een inwendige katheter die zorgt voor het afvloeien van urine van het nierbekken naar de blaas. Dit is een dun slangetje met aan beide uiteinden een krul. In beide krullen zitten gaatjes om de urine af te voeren. Eén krul komt in uw nier te liggen, de andere krul ligt in uw blaas. Een dubbel-J katheter kan in één of beide urineleiders worden ingebracht. Het plaatsen van de dubbel-J katheter kan zowel poliklinisch als met een dagopname.

Voorbereiding

Als de ingreep middels een dagopname gaat, doorloopt u een preoperatief screeningstraject. U krijgt een gesprek met de anesthesioloog en zo nodig met de ziekenhuisapotheker of een andere specialist. Indien u bloedverdunners gebruikt, meldt dat dan aan de anesthesioloog en uw behandelend arts.

Er is voorafgaand aan de poliklinische afspraak voor het inbrengen, verwijderen of verwisselen van de dubbel-J katheter, thuis geen voorbereiding nodig.


Plaatsing

Een dubbel-J katheter wordt met behulp van een cystoscoop geplaatst. Een cystoscoop is een holle buis met een camera met sterk vergrotende lenzen, waarmee de uroloog de plasbuis en de blaas van binnen kan bekijken. U ligt op een onderzoekstafel met eventueel de benen in kniesteunen. De geslachtsdelen worden gedesinfecteerd en de omgeving wordt bedekt met een steriele doek. Voordat de uroloog de cystoscoop inbrengt wordt er verdovende gel in de plasbuis gespoten of op de scoop aangebracht. Deze gel kan kort een schrijnend gevoel geven. De uroloog kan nu de cystoscoop inbrengen. Om de binnenkant van de blaas zichtbaar te maken wordt deze via de cystoscoop gevuld met een steriele vloeistof. Door het inlopen van deze vloeistof kan het zijn dat u aandrang krijgt om te plassen. Waarschuw de uroloog als de aandrang te groot wordt of als u pijn krijgt.

Eenmaal in de blaas gaat de uroloog op zoek naar de plek waar de urineleider in de blaas uitmondt. Heeft de uroloog deze gevonden, dan kan er via de cystoscoop een dun geleidingsdraadje worden ingebracht. Deze wordt opgevoerd in de opening van de urineleider. Tijdens het opvoeren van het draadje kunnen er zo nodig röntgenfoto’s gemaakt worden om te zien waar het geleidingsdraadje zich bevindt. Zodra het draadje zich in het nierbekken bevindt, wordt de dubbel-J katheter ingebracht. Zit de katheter in het nierbekken, dan wordt het geleidingsdraadje geleidelijk teruggetrokken, hierdoor maakt de katheter een krul, waarmee de dubbel–J katheter in het nierbekken kan blijven liggen.

Na de ingreep

U kunt het eerste uur na de ingreep last hebben van een branderig gevoel bij het plassen of van een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten duurt dit enkele dagen. Wanneer de plasdrang te vervelend voor u is, kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie. Eventueel kunt u hier medicijnen voor krijgen.

Zolang de katheter in het lichaam zit, kan er wat bloed bij de urine zitten. Ook kunt u bij aanvang van het plassen de katheter voelen, dit kan een pijnlijk gevoel geven in de nierstreek. Bij inspanning kunt u de katheter meer voelen.

De dubbel-J katheter heeft verder geen verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat u voldoende drinkt, zodat u de nier en de blaas op een natuurlijke manier spoelt.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als het bloedverlies zeer heftig is, bij hevige pijn in uw flank ter hoogte van uw nierstreek, als u niet meer kunt plassen of als uw temperatuur hoger is dan 38,5 graden. Uw behandelend arts schrijft dan antibiotica voor om infectie te voorkomen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: K17
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien