Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Urologie

Plaatsen van een suprapubische katheter

Plaatsen van een suprapubische katheter

(SPC)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het plaatsen van een suprapubische katheter. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Inleiding

Een suprapubische katheter is een dun slangetje dat via de buikwand in de blaas wordt ingebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, bevindt zich aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen.

Voorbereiding

De ingreep vindt plaats op de polikliniek urologie en is onder plaatselijke verdoving. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan zal deze medicatie in overleg met uw arts voor de ingreep tijdelijk worden gestopt.

U mag niet met eigen vervoer komen. Laat u halen en brengen of ga met het openbaar vervoer.

De ingreep

De ingreep vindt plaats op de polikliniek urologie. Voor de ingreep dient de blaas gevuld te worden, indien nodig wordt er een katheter via de plasbuis ingebracht om de blaas te vullen. Op de plaats waar de suprapubische katheter komt wordt de huid zo diep mogelijk verdoofd. De arts maakt in de huid een sneetje, dan wordt met een dikkere naald de blaas aangeprikt. Dit kan pijnlijk zijn. Door deze dikkere naald wordt de katheter ingebracht en wordt de ballon opgeblazen zodat deze op zijn plaats blijft. De katheter wordt soms ook met een hechting vastgezet. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.


Complicaties

Hoewel de plaatsing van de suprapubische katheter meestal zonder complicaties verloopt, kan de ingreep of het herstel anders verlopen dan verwacht.

De volgende complicaties kunnen zich voordoen:
  • Bloedverlies bij de urine ten gevolge van de punctie. Dan is het noodzakelijk goed te spoelen door extra veel te drinken;
  • Beschadiging van omliggende weefsels zoals een bloedvat of de darm. Het risico hierop wordt kleiner indien de blaas goed gevuld kan worden voor de punctie.
  • Indien u langere tijd een katheter heeft kan het gebeuren dat er urine langs de katheter lekt (dit kan ook via de plasbuis), de katheter verstopt raakt, de katheter uitvalt en dat u blaaskrampen krijgt.

Let op

  • Indien de katheter is uitgevallen moet er zo spoedig mogelijk een nieuwe ingebracht worden voordat het gaatje zich gesloten heeft. Neem contact op met de poli urologie;
  • Een verstopte katheter die met spoelen niet open gaat moet gewisseld worden;
  • Blaaskrampen zijn vaak een gevolg van irritatie door de katheter, soms kunnen medicijnen hiervoor helpen.

Verwisselen van de katheter

De eerste wissel vindt in principe altijd plaats op de polikliniek urologie. De volgende wissels vinden plaats na 6 tot 12 weken. Dit wordt gedaan op de poli urologie, door de thuiszorg of bij de huisarts.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u meteen weer naar huis. U krijgt direct materiaal mee en een informatie over verzorging van de katheter.

Als u thuis bent kunt u wat bloed in de urine hebben. Dit is niet ernstig en verdwijnt meestal vanzelf. De insteekopening van de katheter moet de eerste dagen afgedekt worden met een gaasje totdat het wondje van de insteekopening droog is geworden. Vaak zit er wat slijm rond de katheteropening, dit is normaal.

Het is van belang om de katheter regelmatig te verzorgen. Hoe u dit moet doen staat beschreven in “Verblijfskatheter”.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als er pus uit de wond komt, als u meer dan 38.5 °C koorts krijgt of als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie (T 0187 60 71 90 of 0187 60 71 92).

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: K11
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien