Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

IC/CCU

Met je kind op bezoek op de IC

Met je kind op bezoek op de IC

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Per jaar worden in Nederland 80.000 mensen opgenomen op de intensive care. Deze patiënten hebben partners, ouders, familie en vaak ook kinderen. Een bezoek aan de IC kan op hen veel indruk maken. Het kan hen goed doen om er te zijn en zelf te zien hoe het is met bijvoorbeeld hun vader of oma. Maar het kan soms ook erg indrukwekkend voor hen zijn. Veel ouders twijfelen of een bezoek aan de IC wel goed is voor hun kind.

Mag een kind op bezoek komen op de IC?

Wanneer een ouder of familielid ziek is en op de intensive care komt te liggen, breekt er een onzekere en spannende tijd aan, ook voor kinderen. Afhankelijk van hun leeftijd hebben ze in meer of mindere mate wel door dat er iets speelt. Vooral voor jongere kinderen kan het moeilijk zijn te begrijpen wat er aan de hand is. Als een ouder of familielid op de intensive care komt te overlijden, krijgt het kind mogelijk voor het eerst in zijn leven te maken met een groot verlies en het rouwproces dat daarop volgt. Het is heel belangrijk om een kind in alle fasen van ernstige ziekte en herstel en ook bij een eventueel overlijden, te betrekken. Zonder deze betrokkenheid is het kind overgelaten aan zijn of haar eigen fantasie; die fantasieën kunnen erger zijn dan de werkelijkheid of maken dat het kind de schuld voor het ernstig ziek zijn bij zich zelf legt. Door een kind niet te betrekken kan het kind zich buitengesloten of alleen voelen. Dit alles kan soms meer indruk maken dan het bezoek zelf. Het is daarom goed om uw kind, goed voorbereid, de mogelijkheid te geven op bezoek te komen bij zijn ouder, grootouder of andere dichtbije naaste.

Wanneer is een bezoek ongewenst?

Als uw kind aangeeft liever niet op bezoek te willen gaan, is het verstandig om daarnaar te luisteren. Het is hoe dan ook belangrijk om uw kind te informeren over (de ernst van) de ziekte van de patiënt. Als uw kind ziek is, kan het het beter zijn het kind in verband met het infectiegevaar niet op bezoek te laten gaan. Overleg dit met de verpleging.

Leeftijd

Er is geen minimum leeftijd om een kind op bezoek bij een naaste te laten gaan. Vertel bij een jong kind zoveel mogelijk op het niveau van uw kind wat hij/ zij kan verwachten. Til uw kind op ooghoogte of laat hem/haar naast het bed staan. Zet het bed daarbij op de laagste stand. Maak de situatie vertrouwder door herkenbare dingen van thuis neer te zetten.

Een schoolkind of tiener die niet wil praten, kunt u hier beter niet toe dwingen. Laat weten er voor hem of haar te zijn en betrek uw kind toch zoveel mogelijk bij keuzes die gemaakt moeten worden. Als uw kind zich voor een langere tijd in zich zelf keert en school verzuimt, is het tijd om in te grijpen. Praat met een vertrouwenspersoon of met uw huisarts voor het inschakelen van professionele hulp.

Voorbereiding

Geeft uw kind aan bang te zijn of iets spannend te vinden, bespreek dit dan rustig met elkaar en probeer samen manieren te verzinnen om het minder spannend te maken. Luister daarbij goed naar uw kind en respecteer zijn of haar wensen. Het is belangrijk om kinderen niet te dwingen, en altijd rekening te houden met hun gevoel. Vaak is er op de intensive care een fotoboek over de IC of een koffertje met materiaal om kinderen voor het bezoek voor te bereiden. U kan ook zelf foto’s maken om te laten zien hoe het er op de IC uitziet. Zo kunt u het bezoek van het kind goed voorbereiden en stap voor stap doornemen wat uw kind op de IC kan verwachten.

Het bezoek

Het is belangrijk om uw kind niet alleen te laten tijdens het bezoek. Houd het eerste bezoek kort en houd goed in de gaten hoe uw kind reageert op alle indrukken. Het is altijd mogelijk daarbij de hulp te vragen van de IC-verpleegkundige of een pedagogisch hulpverlener. Laat van te voren weten wanneer het kind op bezoek gaat komen.

Na het bezoek

Praat op een later moment nog eens alles door met uw kind. Vraag of uw kind nog vragen heeft. Het verwerken van deze indrukken kost tijd. De vragen kunnen daarom ook op een later moment ontstaan.

Tips voor ouders

Eerlijkheid

Wees altijd eerlijk in uw uitleg over de situatie. Probeer op een normale manier met uw kind te spreken en vraag aan uw kind of hij/zij heeft begrepen wat u vertelt. Het is belangrijk om uw emoties niet te verbergen. Zo leert uw kind dat het normaal is om verdriet, angst of boosheid te voelen bij zo een ingrijpende gebeurtenis als een opname op de IC. Vertel niet dat het allemaal weer goed gaat komen als dat nog onzeker is.

Blijf alert

Woedeaanvallen, bed plassen, weglopen of spijbelen kunnen signalen zijn dat het kind veel last heeft van de situatie. Blijf uw kind daarom goed in de gaten houden en maak het onderliggende verdriet of gevoel van onmacht bespreekbaar met het kind. Soms kunnen veranderingen in het gedrag minder zichtbaar zijn en toont het kind stil of teruggetrokken gedrag.

Ritme en regelmaat

Probeer de ‘gewone’ dingen zoals naar de crèche of school gaan, huiswerk maken of sporten zoveel mogelijk door te laten gaan. Een ritme geeft voor veel kinderen een gevoel van veiligheid. Het doen van normale, dagelijkse dingen kan voor ontspanning en afleiding zorgen en geeft een normaal dag- en weekritme voor het kind.

Vraag hulp

U hoeft er als ouder niet alleen voor te staan. Vraag hulp aan familie, buren of op school. Het is belangrijk dat uw kind in deze dagen bij mensen is die hij of zij vertrouwt en dat uw kind zich veilig voelt.

Wilt u meer informatie: kijk op www.icconnect.nl



Foldernummer: I25
Laatst bijgewerkt op: 24-01-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien