Jij en jouw kind verdienen de beste zorg die er is. Om te zorgen dat jij de beste zorg krijgt, werkt een netwerk van zorgverleners samen. Dit doen zij in de Coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee. Deze vorm van samenwerking wordt ook wel integrale geboortezorg genoemd.
De zorgverleners die samenwerken zijn:
Verloskundigenpraktijken
- Verloskundigenpraktijk Schouwen-Duiveland
- Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis
- Verloskundigenpraktijk Een Nieuw Begin
- Verloskundige Praktijk Brielle & Westvoorne
- Verloskundig centrum CuraVita, onderdeel van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
Gynaecologen
- Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
Kraamcentra
- Kraamcentrum DAT
- Kraamzorg De Eilanden
- De Provinciale Kraamzorg
- RST Kraamzorg
Door integrale zorg te leveren, wordt de zorg die jij en jouw kind ontvangen door de zorgverleners onderling afgestemd en sluit hierdoor naadloos op elkaar aan. Hiervoor is het belangrijk dat de zorgverleners een aantal van jouw gegevens (elektronisch) met elkaar kunnen delen. Het delen van jouw gegevens mogen zij alleen doen als jij hier toestemming voor hebt gegeven. In deze folder leggen we uit welke informatie wordt gedeeld en waarom dit belangrijk is.
Informatie delen
Tijdens jouw zwangerschap en tot kort na de bevalling wordt door de zorgverleners waar jij onder behandeling bent of waar jij zorg van afneemt een dossier bijgehouden over jou en/of jouw kind. De verloskundige, en indien nodig de gynaecoloog, werkt met een elektronisch patiëntendossier waarin het verloop van jouw zwangerschap, bevalling en kraambed wordt bijgehouden. Kraamzorg houdt een eigen dossier bij over jouw kraamtijd.
De verloskundigen uit het netwerk en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werken met hetzelfde elektronisch patiëntendossier. Hierdoor kunnen alle verloskundigen en gynaecologen snel en eenvoudig gegevens met elkaar delen.
Wat is het voordeel van het gedeelde elektronische patiëntendossier voor jou?
Gezamenlijk werken in hetzelfde patiëntendossier heeft als voordeel dat alle zorgverleners jouw gegevens per direct in kunnen zien en kunnen uitwisselen. Aan de hand van voorbeelden leggen wij je graag uit wat het voordeel voor jou is dat de verloskundigen en gynaecologen met hetzelfde dossier werken.
Stel je krijgt halverwege de zwangerschap een medische indicatie en je wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog. Een medische indicatie kan bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes zijn. De gynaecoloog heeft dan toegang tot het dossier van jouw verloskundige. De gynaecoloog weet dan wat jouw geschiedenis is en je hoeft dit niet opnieuw te vertellen. Daarnaast kan jouw verloskundige de bevindingen van de gynaecoloog direct teruglezen in jouw dossier. Wanneer de gynaecoloog en de verloskundige samen jouw zwangerschapsbegeleiding vervolgen, werken zij samen in jouw dossier.
Een ander voorbeeld is dat je met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis. De gynaecoloog kan direct in jouw dossier kijken dat de verloskundige over jouw zwangerschap bijhoudt. De gynaecoloog kan belangrijke gegevens zoals bloeduitslagen en echoverslagen inzien waardoor er direct een compleet beeld is van de situatie en er geen kostbare tijd verloren gaat.
Welke informatie wordt tussen wie gedeeld?
Natuurlijk wil jij weten wie welke informatie over jou deelt. Hieronder staat uitgelegd wanneer en welke informatie tussen welke partijen gedeeld wordt.
Uitwisseling tussen verloskundigen en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
- Tijdens het 1e trimester (week 0 – 13) van de zwangerschap worden jouw gegevens, onderzoeken en behandelingen door jouw verloskundige besproken met een gynaecoloog. Tijdens dit overleg wordt gekeken welk zorgpad* gevolgd gaat worden en of aanvullende onderzoeken in de zwangerschap nodig zijn om ziekten of afwijkingen op te sporen. Indien nodig kan de gynaecoloog verder overleg plegen in een multidisciplinair team. Dit is een team van professionals met verloskundigen uit de regio en gynaecologen en kinderartsen van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
- De gynaecoloog is voor de verloskundige makkelijk bereikbaar voor overleg bijvoorbeeld als je medicatie gebruikt of een chronische ziekte hebt. De gynaecoloog kan eenvoudig meekijken met de gemaakte echo’s of andere onderzoekuitslagen. Op deze manier is het minder vaak nodig dat je een (extra) afspraak maakt bij de gynaecoloog.
- Tijdens de zwangerschap worden echo’s gemaakt door jouw verloskundige of gynaecoloog. De beelden en het verslag van de gemaakte echo’s worden verwerkt (en onder andere opgeslagen) in het systeem dat gekoppeld is aan het echo-apparaat. Echo’s die in het ziekenhuis worden gemaakt kunnen worden ingezien door de verloskundigen uit de praktijk waar jij onder controle bent. Andersom zijn de echo’s die in de verloskundigenpraktijk worden gemaakt ook zichtbaar voor de gynaecoloog. Voor deskundigheidsbevordering en verbetering van kwaliteit worden de echo’s ook beoordeeld door andere verloskundigen en/of gynaecologen.
*een zorgpad is een gestructureerd proces waarin beschreven staat welke zorg jij wanneer van wie ontvangt.
Uitwisseling tussen verloskundigen en gynaecologen en kraamzorg
- De verloskundige en de kraamzorg werken nauw samen tijdens het kraambed. Na de bevalling wordt de kraamzorg geïnformeerd door de verloskundige over de gegevens van jouw zwangerschap en bevalling en jouw wensen voor het kraambed. Dit gebeurt via een overdrachtsbericht.
- De kraamzorg informeert jouw verloskundige over de intake/huisbezoek door de kraamzorg en over het verloop van het kraambed.
Uitwisseling tussen verloskundigen en gynaecologen en de huisarts
- Naast de uitwisseling tussen de zorgverleners binnen het geboortezorgnetwerk wordt voor de voortgang van de zorg de huisarts op de hoogte gesteld van jouw zwangerschap. Na de intake bij de verloskundige wordt de huisarts geïnformeerd dat je zwanger bent en na afsluiting van de zorg bij de verloskundige of gynaecoloog wordt de huisarts opnieuw geïnformeerd. De huisarts krijgt onder andere informatie over hoe jouw zwangerschap, bevalling en kraamperiode zijn verlopen. Verder kan het nodig zijn dat de verloskundige of gynaecoloog gegevens moet opvragen bij jouw huisarts. Bijvoorbeeld in geval van erfelijke aandoeningen of medicatiegebruik.
Uitwisseling tussen verloskundigen, kraamzorg en gynaecologen en het Centrum voor Jeugd en Gezin of GGD
- De verloskundige en de kraamzorg dragen na de kraamperiode de zorg over aan het Centrum voor Jeugd en Gezin of de GGD (consultatiebureau). Dit doen zij met een overdrachtsformulier waarin gegevens van jouw zwangerschap, bevalling en kraambed staan beschreven. Als het nodig is lichten zij dit telefonisch toe.
Uitwisseling in het kader van kwaliteitsverbetering
- Verloskundigen en gynaecologen werken mee aan landelijke onderzoeken voor kwaliteit en veiligheid, waardoor jouw gegevens (al dan niet herleidbaar - anoniem) in landelijke databases worden opgenomen.
- Om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren en te beschermen worden deze gegevens gebruikt voor casusbesprekingen.
- Daarnaast wordt gevraagd of je een enquête wilt ontvangen. Hiermee kunnen we meten hoe je de zorg hebt ervaren. Ook kunnen we jouw ervaringen gebruiken voor kwaliteits- en veiligheidsdoeleinden.
Uitwisseling binnen de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee
- De samenwerking tussen de zorgverleners binnen het geboortezorgnetwerk wordt door een aantal (grote) verzekeraars ondersteund door een integraal tarief. De kosten van het gehele zorgtraject wordt door de coöperatie gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Om deze declaratie mogelijk te maken wordt naar de zorgverzekeraar verzonden welke zorg je hebt ontvangen. Medische gegevens worden niet gedeeld. Op het declaratiebericht van de verzekeraar is zichtbaar dat de kosten zijn gedeclareerd door de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee. De integrale zorg die je hebt ontvangen, kost niks extra.
Het kan zijn dat jouw zorgverlener bij andere zorgverleners of instanties dan genoemd in deze folder gegevens wil opvragen. Bijvoorbeeld bij een ander ziekenhuis of een fysiotherapeut. In dat geval zal aan jou apart toestemming worden gevraagd via een toestemmingsformulier opvragen medische gegevens.
Toestemming
De zorgverleners mogen jouw gegevens alleen elektronisch met elkaar delen als jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Je kiest zelf of je wel of geen toestemming geeft. Als je geen toestemming geeft, is het niet mogelijk om integrale zorg te verlenen.
Je kunt toestemming geven door het toestemmingsformulier in te vullen, te ondertekenen en te geven aan de verloskundige of gynaecoloog. De zorgverlener bewaart dit toestemmingsformulier in het medisch dossier.
Het is altijd mogelijk om verleende toestemming in te trekken. In dat geval worden de gegevens vanaf de datum van intrekking niet meer gedeeld. De gegevens die al uitgewisseld zijn, blijven aanwezig bij de betrokken zorgverleners.
Heb je vragen over het delen van gegevens binnen het geboortezorgnetwerk, dan kun je deze stellen aan de verloskundige of gynaecoloog.
TOESTEMMINGSFORMULIER
(Elektronisch) delen van medische gegevens
Hierbij verleen ik toestemming aan verloskundigenpraktijk …… en de hieraan verbonden zorgverleners die rechtstreeks bij mijn behandeling zijn betrokken voor het opvragen, delen en afgeven van de voor mijn onderzoek en behandeling noodzakelijke gegevens bij / aan de navolgende personen c.q. instanties:
- zorgverleners aangesloten bij de coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee, waaronder verloskundigen, gynaecologen en kraamzorg;
- huisartsenpraktijk;
- Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond
Daarnaast verleen ik toestemming om mijn gegevens uit te wisselen voor kwaliteits- en veiligheidsdoelstellingen, zoals het ontvangen van een enquête. En voor de integrale geboortezorg zoals omschreven in de folder ‘’Informatie over het (elektronisch) delen van (medische) gegevens binnen de Coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee U.A., die ik heb ontvangen. Ik ben in de gelegenheid gesteld om hierover vragen te stellen en ik heb de inhoud begrepen.
MIJN GEGEVENS
Achternaam: | |
Voorletters: | |
Geboortedatum: | |
Datum: | |
Handtekening:
| |