Voor de behandeling van aanvallen van draaiduizeligheid is bij u een injectie met onstekingsremmers (corticosteroïden). Hier vindt u uitleg over het evenwichtssysteem, wat u van de behandeling kunt verwachten en wat het verloop na de behandeling normaal gesproken is.
Achtergrond: het oor en het evenwichtsorgaan
Gezonde mensen hebben twee evenwichtsorganen: links en rechts. Deze zitten in het bot achter uw oren. De evenwichtsorganen meten uw hoofdbewegingen en de zwaartekracht. Samen met het slakkenhuis, waarmee u kunt horen, vormt het evenwichtsorgaan uw binnenoor. Dit betekent dat evenwichtsorgaan en gehoororgaan dus heel dicht bij elkaar liggen.
Bij de ziekte van Menière ontstaan aanvallen van draaiduizeligheid in een of beide evenwichtsorganen. Met de injectie van vloeistof in uw middenoor (in het middenoor is intratympanaal), kan uw arts proberen de aanvallen te verminderen of te laten stoppen. Bij deze injecties komt de vloeistof terecht in het middenoor (zie nummer 4 in de figuur). Van daaruit verspreidt de vloeistof zich naar het evenwichtsorgaan (zie nummer 8 in de figuur) waar het werkzaam is. De injectie is gericht op het verminderen van de plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid. Helaas hebben de injecties geen effect op de klachten van gehoorverlies en oorsuizen waar patiënten met de ziekte van Menière ook veel last van hebben.
Injectie met corticosteroïden (ontstekingsremmers)
De precieze werking van een injectie met corticosteroïden in het middenoor is nog niet geheel duidelijk. Ze kan effectief zijn in het onderdrukken van de aanvallen van duizeligheid zonder dat het evenwichtsorgaan uitgeschakeld wordt. De duur van het effect is wisselend. Zes tot acht weken na de injectie zal u contact hebben met uw KNO-arts om te bespreken of de injectie effect heeft gehad. Indien het effect tijdelijk is, kan de behandeling worden herhaald.
Mogelijke nadelen van het inspuiten van corticosteroïden in het middenoor zijn:
- een kleine kans op een bloeding
- een kleine kans op ontsteking
- een kleine kans op een loopoor
- een blijvend gaatje in het trommelvlies.
Daarnaast bestaat een zeer kleine kans op blijvende doofheid aan dat oor.
Procedure van intratympanale therapie
De middenoorinjectie vindt plaats op de polikliniek van de KNO. Als voorbereiding op de injectie zijn geen speciale maatregelen nodig. Ten tijde van de injectie mag u geen oorontsteking hebben. Dit wordt vooraf in de polikliniek gecontroleerd.
Allereerst wordt het in te spuiten oor verdoofd met een vloeistof of injectie. Dit heeft meestal 15 à 20 minuten inwerkingstijd nodig. Dan wordt met een kleine naald een prikje gemaakt in het verdoofde trommelvlies (zie nummer 3 in de figuur), waarna een kleine hoeveelheid vloeistof in het middenoor wordt gespoten. Dit kan een beetje prikkelen. Vervolgens wordt u gevraagd 30 minuten op uw zij, met het ingespoten oor boven te blijven liggen en zo min mogelijk te slikken of te praten. Dit is nodig omdat u anders de werkzame stof kunt wegslikken (via de buis van Eustachius).
Het is verstandig om iemand mee te nemen voor het vervoer naar huis, voor het geval u na afloop klachten mocht hebben.
Na de behandeling
Ongeveer 6-8 weken na de behandeling wordt een (telefonische) afspraak met u gemaakt om het effect te bespreken. Mocht u pijnklachten hebben na de ingreep, dan kunt u paracetamol innemen. Als u na de behandeling een loopoor, ontsteking of bloeding krijgt, neemt u contact op met uw KNO-arts.
Het effect van Corticosteroïden na de ingreep
Het prikkelende gevoel dat zich tijdens het inspuiten van de vloeistof kan voordoen, kan ook na de ingreep aanwezig blijven. Dat is normaal. De eerste dagen na de behandeling kan ook een instabiel gevoel of toename van duizeligheid voorkomen. Hevige duizeligheidsaanvallen komen niet vaak voor, maar zijn mogelijk. U hoeft daar niet ongerust over te zijn. Wel is het in dat geval belangrijk om, ondanks die duizeligheid, zo snel mogelijk weer te gaan bewegen en in beweging te blijven.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.