Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum

Diepe Veneuze Insufficiëntie (DVI)

Diepe Veneuze Insufficiëntie (DVI)

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bij u is er tijdens het vooronderzoek een Diepe Veneuze Insufficiëntie (DVI) geconstateerd.


Wat is een Diepe Veneuze Insufficiëntie

Onze benen worden voorzien van zuurstofrijk bloed dit wordt aangevoerd via de slagaderen. Het zuurstofarme bloed wordt afgevoerd door de aderen (ook wel venen genoemd).

Spataderen en de DVI is een ziekte van het afvoerende vaatstelsel. Het afvoerende vaatstelsel bestaat uit twee systemen:
  • oppervlakkige systeem
  • diepe systeem
Het oppervlakkige systeem kunt u zelf op de benen zien als zichtbare spataderen, maar er is ook een deel van het oppervlakkige systeem dat u niet kunt waarnemen. Afwijkingen aan dit systeem is geen groot probleem want u kunt zonder deze oppervlakkige(zieke) aderen. Deze kunnen dan worden behandeld, omdat het diepe systeem al het bloed afvoert. De richting van het bloed moet van de voet naar boven zijn en wanneer de kleppen in dit systeem niet goed functioneren spreken we van een Diepe Veneuze Insufficiëntie (DVI).

Klachten

De klachten variëren van nauwelijks klachten tot zeer hevige klachten. Typische klachten voor een DVI zijn:
  • Het vol voelen lopen van de benen tijdens het staan
  • Dikker worden van het been of benen
  • Open wonden
  • Klachten die ook bij spataderen voorkomen maar meestal heviger (dus ook jeuk en krampen)
  • Het krijgen van meer zichtbare adertjes

Wat u kunt doen?

  • Juiste op maat aangemeten lange/korte steunkousen dragen *
  • Beweeg veel
  • Voorkom overgewicht
Van ons heeft u een recept voor lange steunkousen meegekregen, hier kunt u zelf een afspraak voor maken. Deze steunkousen worden aangemeten en geven een hogere druk dan normale steunkousen. Dit omdat uw eigen spierpomp het niet meer doet, en het bloed nu, met uw spiercontractie, naar beneden geduwd in plaats van richting uw longen. Het altijd dragen van steunkousen is zeer belastend, zeker met warm weer. Juist dan echter is het belangrijk de steunkous(en) te dragen, omdat de aderen dan nog wijder open staan. Probeer de gulden midden weg te vinden, zeker bij jonge personen die zelf nog zeer actief zijn en de spierpomp nog een hoop kan compenseren, om niet altijd, maar bij belasting de kousen te dragen. Wanneer u de steunkous draagt, merkt u na 4 weken het maximaal te behalen resultaat. Wanneer u de steunkous 2 weken niet draagt zullen de klachten weer zijn als voorheen. Af en toe een dag geen kousen dragen zal er niet voor zorgen dat de klachten ernstig toe zullen nemen.

Wat moet u vermijden?

Langdurend stil staan en zitten. Wanneer u moet staan indien mogelijk toch gaan zitten. Kan het niet anders probeer dan toch actief te staan en nog wat te wiebelen in de hoop dat uw eigen spierpomp met hulp van de kous het bloed de juiste kant opduwt. Bij langdurig zitten de benen hoog leggen en niet kruisen. Gaat u bijvoorbeeld met het vliegtuig, trein of auto een langere reis maken dan is het mogelijk om een korte (in plaats van lange) steunkousen tot de knie te dragen dit omdat de snelheid van het bloed onder de knie zo traag wordt dat het gaat samen klonteren en dan spreken we van een trombose been. Een gezond persoon heeft 10% kans, mensen met een DVI hebben 21% kans op het krijgen van een trombose been. Door het dragen van een steunkous wordt deze kans aanzienlijk verlaagd.

Hoe kom ik aan DVI

  • erfelijke aanleg
  • zwangerschap
  • hormonale factor
  • andere oorzaak (beroep/aandoening aan het beenoperaties of ongevallen)

Hoe kom ik aan steunkousen

Er zijn diverse firma’s die u kunt benaderen voor steunkousen. De kous die u nodig heeft is een lange/korte kous TEK klasse II. U heeft voor het aanvragen van steunkousen een recept nodig.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: i20
Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien