Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hygiene
Algemeen

Infectiepreventie

Infectiepreventie

Informatie voor bezoekers

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ook u, als bezoeker van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, kunt meewerken aan het voorkomen van infecties bij patiënten. Voorkomen is immers beter dan genezen. Hieronder leest u de onderwerpen die belangrijk zijn als u een patiënt bezoekt die in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ligt opgenomen.


Hand- en hoesthygiëne

Hand- en hoesthygiëne zijn simpele maatregelen die van grote invloed kunnen zijn om infecties te voorkomen.

In de openbare ruimte van het ziekenhuis staan en hangen dispensers met handendesinfectans waarvan u gebruik kunt maken.

Op de volgende momenten is het van belang dat u de handen wast of desinfecteert met handalcohol:
  • na toiletbezoek;
  • na hoesten of niezen;
  • vóór en ná het ondersteunen van de patiënt bij verzorgende taken zoals eten geven of toiletbezoek.
Om goede hoesthygiëne toe te passen zijn de volgende maatregelen van toepassing:
  • houd de hand, of een papieren zakdoekje voor de mond (gooi deze na gebruik weg);
  • hoest/nies in de binnenkant van de elleboog;
  • was of desinfecteer de handen na hoesten of niezen.
Heeft de patiënt wonden? Raak de wonden of het verband dan niet aan. Hiermee kunt u de kans op wondinfecties verkleinen.

MRSA en BRMO. Wat betekent dat?

MRSA

MRSA is de afkorting van Methicilline Resistente Staphylococcus aureus. Deze bacterie bevat eigenschappen die ervoor zorgen dat de meest gebruikte antibiotica niet werkzaam zijn. Gaat u op bezoek bij een patiënt met MRSA, meldt u dan vooraf bij de verpleging. In principe is het niet nodig dat u maatregelen treft. Wel is het van belang uw handen te wassen of te desinfecteren voordat u de kamer verlaat. Ga daarna niet meer naar andere patiënten maar verlaat het ziekenhuis direct.

Bent u zelf drager van MRSA? Overleg dan met de verpleging of u op bezoek kunt bij de patiënt of dat er maatregelen moeten worden genomen. Voor meer informatie kijk op mrsa-net.nl. Hier vindt u antwoorden op tal van vragen gericht op MRSA.

BRMO

BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistente Micro-organisme. Deze bacterie bevat eigenschappen die ervoor zorgen dat de meest gebruikte antibiotica niet werkzaam zijn. Wanneer u gezond bent en deze bacterie bij u draagt, geeft dit geen problemen. Patiënten in het ziekenhuis hebben echter vaak een verminderde weerstand waardoor de kans op een infectie verhoogd is. Gaat u op bezoek bij een patiënt met BRMO? Meldt u dan vooraf bij de verpleging. In principe is het niet nodig dat u maatregelen treft. Wel is het van belang uw handen te wassen of te desinfecteren voordat u de kamer verlaat. Bent u zelf drager van BRMO? Overleg dan met de verpleging of u op bezoek kunt bij de patiënt of dat er maatregelen moeten worden genomen.

Zelf ziek. Kan ik op bezoek komen?

Hebt u een infectie (zoals een huidinfectie) of heeft u last van diarree, koorts, verkoudheid of griep, ga dan bij voorkeur niet op bezoek bij patiënten. Hebt u kinderen die op bezoek willen komen en hebben zij een kinderziekte zoals waterpokken, mazelen, bof e.d.? Stel het bezoek dan uit. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en lopen een groter risico om hierdoor ziek(er) te worden. Is het toch noodzakelijk dat u de patiënt bezoekt, of twijfelt u? Overleg dan met de artsen of verpleegkundigen van die afdeling of u op bezoek kunt komen en of er eventueel extra maatregelen genomen moeten worden.

Het bezoeken van een patiënt in isolatie

U gaat op bezoek bij een patiënt die in isolatie ligt. Dit kan zijn doordat de patiënt een bacterie of virus bij zich draagt waardoor andere patiënten ziek kunnen worden of omdat hij/zij erg vatbaar is voor een
infectie. Ligt de patiënt in isolatie omdat hij/zij een bacterie of virus bij zich draagt, dan is dit vaak om te voorkomen dat andere patiënten die in het ziekenhuis liggen dit ook krijgen en nog zieker worden. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en zijn vatbaar om iets op te lopen. Om die reden willen wij de andere patiënten dan ook beschermen.

Bij gezonde mensen kan dit vaak geen kwaad, het is dan ook geen enkel probleem als u op bezoek wilt komen. Meldt u zich vooraf bij de verpleging, zodat u weet welke maatregelen u moet nemen om de patiënt, maar ook u zelf en andere patiënten te beschermen tegen infecties. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Wanneer de patiënt erg vatbaar is, willen we de patiënt beschermen om nog zieker te worden. U als bezoeker zou iets mee kunnen brengen waardoor de patiënt zieker wordt. U bent zelf gezond en hebt er geen last van. De patiënt is echter zo vatbaar dat hij / zij er wel erg ziek van kan worden. Om die reden kan het zijn dat we u vragen om maatregelen te nemen.

Wat doet het ziekenhuis bij infectie-uitbraken?

Soms komt het voor dat een ziekmakend micro-organisme of een zeer ongevoelige bacterie zich, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch kan verspreiden in het ziekenhuis.

Dagelijks wordt in het microbiologisch laboratorium gecontroleerd of hiervan sprake is. Als dit het geval is zetten diverse betrokken disciplines zoals een arts-microbioloog, een deskundige infectiepreventie, een operationeel manager, een communicatieadviseur en een vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur, acties uit om verdere verspreiding te voorkomen en het probleem zo snel mogelijk in te dammen. Dit team wordt ook wel het Outbreak Management Team genoemd. Zij zorgen samen met de andere medewerkers in het ziekenhuis voor de uitvoering van de noodzakelijke maatregelen, zoals die landelijk zijn opgesteld voor pandemieën (bijvoorbeeld Covid-19, Mexicaanse griep of dreigende Ebola).

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: I18
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien