Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen
Kindergeneeskunde

Identificatieplicht voor kinderen

Identificatieplicht voor kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In de zorg geldt een identificatieplicht. Dit houdt in dat patiënten zich moeten kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. De identificatieplicht in de zorg kent geen leeftijdsgrens. Dit is anders dan de algemene identificatieplicht (identificatie op straat), en betekent dat ook kinderen zich moeten kunnen identificeren. Dit kan met een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart. Deze identificatieplicht is wettelijk bepaald en landelijk van toepassing. Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl.


Verzekeringsplicht voor alle leeftijden

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. De verzekeringsplicht geldt ook voor kinderen. Voor de basisverzekering voor kinderen tot achttien jaar betaalt u geen premie, maar kinderen moeten wel een zorgverzekering hebben. U dient uw kind binnen vier maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar.

Reden van de identificatie en verzekeringsplicht in de zorg

De identificatieplicht in de zorg is ingevoerd om misbruik met zorgpassen tegen te gaan. Een onverzekerde die gebruik maakt van een gestolen, gehuurde of geleende zorgpas maakt misbruik van een zorgverzekering. Hij betaalt immers geen premie. Ook werkt dit de kans op fouten in de hand. De patiënt wordt aangezien voor iemand anders met een ander medisch dossier. Wanneer patiënten zich bij ieder bezoek identificeren verkleint de kans op fouten.

Identificatiebewijs voor kinderen

Zoals gemeld geldt de identificatieplicht voor de zorg vanaf de geboorte. Ouders moeten voor hun minderjarige kinderen een geldig identiteitsbewijs aanschaffen om gebruik te kunnen maken van zorg. Om een identiteitsbewijs aan te schaffen is het noodzakelijk dat er pasfoto’s worden gemaakt. Echter de vereisten aan een pasfoto van een baby zijn soepeler dan de vereisten aan een pasfoto voor volwassenen. Meer informatie over het aanvragen van een identiteitsbewijs vindt u op website van uw gemeente.

Een kind tussen 12 en 14 jaar kan aan de zorgverlener duidelijk maken dat het niet wil dat zijn ouders weten van de behandeling. Ook dat kind moet in beginsel een identiteitsbewijs kunnen tonen. De zorgverlener kan een pragmatische oplossing zoeken, bijvoorbeeld een schoolpasje accepteren als identiteitsbewijs. Bij een kind jonger dan 12 jaar is altijd toestemming van de ouders nodig voor een medische behandeling. Kinderen vanaf 14 jaar moeten hun eigen identiteitsbewijs tonen als ze medische zorg nodig hebben.

Spoedeisende hulp en identificeren

Heeft u of uw kind onmiddellijk medische hulp nodig dan wordt u eerst geholpen. Is de acute hulp verleend, dan moet u zich binnen 24 uur bij het ziekenhuis of de kliniek identificeren. Identificeert u zich niet binnen deze tijd, dan moet de zorgverlener de kosten op u verhalen.

Zelf zorg betalen bij geen identiteitsbewijs en/of verzekeringsbewijs

Als u in het ziekenhuis geen identiteitsbewijs en verzekeringsbewijs kunt laten zien, kan het ziekenhuis de kosten van uw behandeling niet declareren bij een zorgverzekeraar, omdat niet met zekerheid vastgesteld kan worden dat u de juiste, verzekerde, persoon bent. Het ziekenhuis moet de kosten van de medische behandeling dan op u verhalen. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn. Mocht u toch verzekerd zijn, dan is het aan u om de gemaakte kosten terug te vragen bij uw verzekering. Ook is het aan u om zo spoedig mogelijk alsnog uw geldige identiteits- en/ of verzekeringsbewijs te komen tonen, zodat het vervolg van de financiële afhandeling wel via uw verzekeraar kan lopen. De algemene betalingsvoorwaarden van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis vindt u op de website.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. Voor kinderen jonger dan 14 jaar mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.




Foldernummer: I12
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien