Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

IC/CCU

Dagboek Intensive Care

Dagboek Intensive Care

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dagboek Intensive Care: Een hulpmiddel bij de verwerking van opname op een intensive care.


Inleiding

Een patiënt die opgenomen is op de afdeling Intensive Care ligt waarschijnlijk aan de beademing, wordt in slaap gehouden en weet dus niet wat er allemaal gebeurt. Dit is een erg ingrijpende gebeurtenis.

Uit internationale onderzoeken is gebleken dat patiënten die voor een langere periode zijn opgenomen geweest op een Intensive Care vaak problemen ontwikkelen door een verstoorde of onvolledige verwerking van de opname. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen waaronder slaapstoornissen, angst, hallucinaties, onrust, gevoel van machteloosheid en onbegrip.

Het doel van nazorg is het geven van psychosociale begeleiding ter voorkoming of vermindering van verwerkingsproblemen.

Uw familie of naasten kunnen in dit dagboek informatie opschrijven over de periode die u op de Intensive Care afdeling doorbrengt. Het doel is dat dit boekje u in een later stadium kan helpen bij de verwerking van uw ziekenhuisopname, met in het bijzonder uw Intensive Care opname.

De Intensive Care afdeling heeft twee nazorgverpleegkundigen. Indien u dat wenst gaan zij met u in gesprek om de opname op de Intensive Care te bespreken.

Wat is de rol van de nazorgverpleegkundige?

De nazorgverpleegkundige is een IC-verpleegkundige, die een aantal uren per week ook werkt als nazorgverpleegkundige.
Zij bespreekt met u de ervaringen en indrukken die u tijdens uw verblijf heeft opgedaan. Zij begeleidt u hierin en kan de voor u ontbrekende informatie van de Intensive Care periode verduidelijken en in kaart brengen. Het kan soms nuttig of wenselijk zijn, om de deskundigheid van andere hulpverleners te vragen. Hieronder worden enkele disciplines genoemd die de nazorgverpleegkundigen in consult kunnen vragen:
  • Maatschappelijk werker
  • Geestelijk verzorger
  • Psycholoog
  • Psychiater
De nazorgverpleegkundige kan u ook wijzen op het bestaan van patiëntenverenigingen gerelateerd aan uw aandoening of ziekte.

Informatie over de opname op de Intensive Care

Op de afdeling Intensive Care hebben patiënten monitorbewaking en vaak ondersteuning van de ademhaling nodig. Enkele redenen hiervoor kunnen zijn; ongeval, grote operatie, hart- of longaandoening, bloedvergiftiging.

De Intensive Care van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis telt zes eenpersoonskamers en één tweepersoonskamer. Rondom het bed wordt u vaak geconfronteerd met veel apparatuur. Deze hoeveelheid geeft niet altijd aan hoe de toestand van de patiënt is. Apparatuur dient als hulpmiddel om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven. Deze apparatuur geeft regelmatig piepjes. De verpleegkundige weet hoe ze hierop moet reageren.

Op onze Intensive Care is apparatuur voor nierfunctie vervangende therapie aanwezig. Als de nierfuncties van de patiënt verslechteren, kan het zijn dat hij of zij hiervoor in aanmerking komt.

Informatie over beademing

Tijdens uw verblijf op de Intensive Care is het mogelijk dat uw ademhaling ondersteund, of tijdelijk volledig overgenomen wordt. De anesthesist of intensivist heeft een buisje (tube) in de keel ingebracht, nadat u in slaap bent gebracht. Deze tube is aangesloten op een beademingsmachine. Op de beademingsmachine zijn instellingen aangebracht zodat u zo comfortabel mogelijk wordt beademd. U krijgt zuurstof en lucht toegediend.

De beademingsmachine geeft een alarmsignaal af om de verpleegkundige op veranderingen te attenderen, bijvoorbeeld als er slijm in de longen zit. De verpleegkundige weet hoe en wanneer op een alarm te reageren. Tijdens de periode van beademing zuigt de verpleegkundige regelmatig slijm weg uit de longen met een slangetje (uitzuigen). Dit is een noodzakelijke, maar voor u minder prettige behandeling, omdat u zelf niet of slecht het slijm kan ophoesten.

Omdat de tube tussen de stembanden doorloopt, kunt u niet praten. Om toch te kunnen communiceren, zijn er papier en pen beschikbaar en een communicatiecomputertje. Zo kunt u toch met uw familie, naasten of met de verpleging communiceren.

Wie is het behandelteam op de Intensive Care?

Iedere morgen vindt er op de Intensive Care een multi-disciplinair overleg plaats. Hierbij zijn verschillende artsen en disciplines aanwezig, om uw behandeling te bespreken en aan te passen. Op onze Intensive Care zijn verschillende intensivisten werkzaam. De intensivist (arts gespecialiseerd in Intensive Care – geneeskunde) is uw hoofdbehandelaar. Uw verzorging zal uitgevoerd worden door gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook de fysiotherapeuten en diëtisten komen regelmatig op de Intensive Care langs.

Suggesties voor de inhoud van het dagboek

Het dagboek is er voor u als patiënt, om later terug te kunnen kijken op uw periode op de Intensive Care. Omdat u beademd wordt zullen wij uw familie en/ of naasten vragen een en ander in uw dagboek te schrijven. De invulling van het dagboek mag u zelf bepalen. Enkele suggesties hiervoor zijn:
  • beschrijf naast de (veranderingen in de) gezondheidstoestand van uw naaste ook dagelijkse gebeurtenissen zoals het nieuws van de dag, het weer, verjaardagen e.d. Uw naaste krijgt zo een beeld van de periode dat hij of zij op de Intensive Care lag.
  • Maak foto’s van uw naaste en voeg deze toe aan het dagboek. Uw naaste krijgt zo een indruk hoe hij/zij er uitzag tijdens de opname.
  • Denkt u bijvoorbeeld ook aan een lieve kaart of aan juist wat zakelijker gegevens, zoals het bijhouden van het gewicht of het eetpatroon.
  • In dit dagboek kunt u ook aantekeningen maken en vragen die u heeft, noteren. Tijdens een gesprek met de nazorgverpleegkundige, specialist of een andere hulpverlener kunt u uw vragen stellen.
  • Het dagboek is een persoonlijk document met soms gevoelige informatie. Waarborg de privacy van uw naaste door er zorgvuldig mee om te gaan. Geef onbevoegden daarom geen kans het dagboek te lezen.

Patiëntenverenigingen

De nazorgverpleegkundige geeft, als u hier behoefte aan heeft, informatie over patiëntenverenigingen met betrekking tot uw ziekte/ aandoening. U kunt zelf met die verenigingen contact opnemen.
Ook kunt u meer informatie vinden op www.opeenicliggen.nl en op www.connect.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: I10
Laatst bijgewerkt op: 13-06-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien