Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Implantatie (ILR)

Implantatie (ILR)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een loop recorder geïmplanteerd. Dit is een apparaatje dat uw hartritme continu analyseert en indien nodig registreert.


Waarom wordt een loop recorder geïmplanteerd?

U heeft de afgelopen tijd soms klachten gehad, zoals duizeligheid of een wegraking, die mogelijk samenhangen met veranderingen in het hartritme. Het is bij u lastig gebleken om een dergelijke verandering vast te leggen. Met een loop recorder wordt het hartritme over een langere termijn in de gaten gehouden. Zo hebben we de mogelijkheid om het hartritme te registreren tijdens klachten.

Voorbereiding thuis

Wat neemt u mee?

 • Verzekeringsgegevens.
 • Een actuele lijst met daarop de door u gebruikte medicatie.
 • Uw identiteitsbewijs met BSN nummer.
 • Het is raadzaam nachtkleding, een extra paar sokken en iets te lezen mee te nemen. Wij adviseren u waardevolle voorwerpen thuis te laten.

Bloedverdunnende medicijnen

 • Met Sintrommitis (Acenocoumarol), stopt u 48 uur voor de ingreep;
 • Met DOAC bijv , Edoxaban(Lixiana), Apixaban(Eliquis), Pradaxa(Dabigatran) of Xarelto(Rivaroxaban) stopt u 48 uur voor de ingreep;
 • Met Marcoumar (Fenprocoumon) stopt u vijf dagen voor de ingreep;
Als het voor u anders is, dan heeft de cardioloog dat met u besproken. Als u Sintrommitis of Marcoumar gebruikt gaat u op de dag van opname eerst naar de prikkamer van het laboratorium om INR te prikken. Graag de thuisdoseringslijst van de trombosedienst meenemen. De overige papieren liggen bij het laboratorium voor u klaar.

Overige medicatie

De andere medicatie die u gebruikt kunt u volgens voorschrift innemen, tenzij u andere afspraken heeft gemaakt met uw cardioloog. Neem de medicatie in originele verpakking mee naar het ziekenhuis.

Allergie

Als u overgevoelig bent voor jodium, of bepaalde medicijnen, verzoeken wij u dit van te voren te melden.

Nuchter

Als de implantatie ‘s morgens uitgevoerd wordt, mag u nog een licht ontbijt. Wordt de procedure ’s middags uitgevoerd dan mag u vooraf nog een lichte lunch

Ontharen

In het ziekenhuis wordt indien nodig, de huid van de linker borsthelft geschoren om de huid beter te kunnen ontsmetten. Bovendien houden pleisters beter op een geschoren huid en kunt u deze zonder pijn verwijderen. Indien u dit wenst, mag u zichzelf op de dag van opname ook thuis scheren.

Overig

Vanwege de behandeling is het belangrijk dat u geen sieraden en nagellak draagt.
Uw begeleider wacht beneden in de ontvangsthal en krijgt een bericht wanneer u weer opgehaald mag worden.

De ingreep

U wordt opgenomen op de afdeling dagbehandeling. De ingreep zelf vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer onder plaatselijke verdoving. De loop recorder wordt via een klein sneetje in de huid, net onder de huid aangebracht, links naast het borstbeen. Nadat de wond is gehecht en de loop recorder is afgesteld gaat u terug naar de afdeling. Nadat u de benodigde informatie en afspraak(en) heeft ontvangen kunt u weer naar huis. U mag na de ingreep niet zelf naar huis rijden. Regel dus van tevoren vervoer.

Risico’s

De implantatie van een loop recorder is een relatief eenvoudige ingreep.
De loop recorder bevindt zich net onder de huid. Er zijn weinig risico’s. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding of infectie.
Het is van te voren niet in te schatten hoe lang u de loop recorder moet dragen. Wanneer duidelijk is waar de klachten vandaan komen bespreekt de cardioloog of een behandeling nodig is en wanneer de monitor weer verwijderd wordt.
Thuis zijn er in principe geen beperkingen en mag u alles doen wat u gewend bent. U mag ook gewoon zwemmen, baden en sporten.

Hoe werkt de loop recorder?

De loop recorder bestaat uit drie delen:
 • Een apparaatje dat de arts onder de huid implanteert en automatisch uw hartritmestoornis registreert.
 • Een draadloze afstandsbediening (activator) waarmee u bij klachten kunt zorgen dat uw hartritme wordt opgeslagen.
 • Een ‘home monitoring’ kastje waarmee u volgens afspraak gegevens kunt versturen naar het ziekenhuis.

Hoe werkt de activator?

Houd de activator boven de loop recorder en druk op de recordknop. Bij een goed contact, afhankelijk van het merk loop recorder, ziet u een “vinkje” en/of hoort u een piepje. Indien dit niet gebeurt, probeert u het nogmaals. De loop recorder slaat uw hartritme op vanaf enkele minuten voor uw activatie, tot één minuut erna.

Wanneer gebruikt u de activator?

Gebruik de activator wanneer u klachten heeft zoals hartkloppingen, duizeligheid of wegrakingen. (Met name de klachten waarvoor uw arts de loop recorder heeft voorgeschreven). Zorg ervoor dat u de activator altijd bij u hebt, zodat u hem kunt gebruiken wanneer het nodig is. Ook nadat de klachten voorbij zijn kunt u de loop recorder nog activeren. Uiteraard dient dit wel zo spoedig mogelijk te gebeuren.
Het hartritme blijft opgeslagen.

Invloed elektrische apparaten

Elektromagnetische velden van apparaten kunnen de werking van de loop recorder tijdelijk beïnvloeden. De meeste huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap vormen echter geen probleem.

Enkele voorzorgsmaatregelen

 • Houd de mobiele telefoon, en andere apparaten met draadloze communicatie, zoals mobiele telefoons, laptops met WiFi en Bluetooth apparaten, op tenminste 15 cm afstand van de loop recorder.
 • Passeer elektronische diefstalpoortjes snel.
 • Bij detectieapparatuur op bijv. luchthavens, kan het alarm afgaan vanwege de metalen onderdelen. Laat uw identificatiekaartje met informatie over de recorder zien. Het apparaat beïnvloedt de loop recorder zelf meestal niet.
 • Als u op uw werk met krachtige elektrische apparaten werkt, overleg dan met uw cardioloog of maatregelen nodig zijn.

Polikliniek bezoek

De beoordeling van de gegevens vindt plaats tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek. Op dat moment bespreekt de arts ook het eventuele vervolgtraject met u.
Deze afspraken krijgt u op een later tijdstip opgestuurd via de post of de mail.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 71 50.

Registratie van uw pacemaker of looprecorder bij de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en Landelijke Implantaten Register (LIR)

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (VWB) registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens inzien via het patiëntenportaal mijn.vanweelbethesda onder het kopje ‘implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook op uw PM/ILR-identificatiepasje.

Het VWB levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het LIR. Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.
Daarnaast levert het VWB informatie over ingebrachte pacemakers, draden en looprecorders aan bij de NHR om de kwaliteit van zorg op cardiologisch gebied te bewaken en bevorderen. Bij het aanleveren van deze gegevens worden ook enkele van uw patiëntgegevens meegestuurd, zoals bijvoorbeeld uw lengte, gewicht en naam. Deze gegevens zijn versleuteld volgens de geldende AVG methode.

Wilt u nog meer weten?

Uw rechten als patiënt:
Neem contact op met de Patiënten federatie Nederland. Zij komen op voor alle mensen die zorg nodig hebben.

Telefoon: 0900 235 67 80 (20 cent per gesprek)
E-mail: info@nationalezorgnummer.nl
Website: www.nationalezorgnummer.nl en www.npcf.nl

De bescherming van persoonsgegevens:
Kijk op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl en op www.rijksoverheid.nl/persoonsgegevens.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: I05
Laatst bijgewerkt op: 01-03-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien