Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Hydrocèle

Hydrocèle

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over de waterzak bal. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een hydrocèle?

Voor de geboorte ontstaat de bal vlak bij de nier en deze zakt uit via het lieskanaal de balzak in. Bij dit uitzakken gaat een deel van het buikvlies mee in het lieskanaal. Dit buikvlies sluit zich in de balzak en blijft om de bal zitten. Dit vlies en de bal maken vocht aan en nemen vocht op. Soms is dit evenwicht verstoord en wordt er meer vocht gemaakt dan wordt opgenomen. Dan ontstaat er een zwelling. Dit is een goedaardige aandoening.

Redenen om wat te doen aan deze aandoening zijn: cosmetisch, pijnklachten en ‘in de weg zitten’. Een hydrocèle gaat meestal niet vanzelf weg. Als het als storend wordt ervaren, dan wordt een operatie geadviseerd.

Voorbereiding op de ingreep

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer, in overleg met de anesthesioloog onder volledige narcose of onder regionale verdoving. Na de ingreep kunt u in principe dezelfde dag weer naar huis. In verband met de toegediende verdoving mag u niet zelf naar huis rijden. Wij adviseren u vooraf vervoer naar huis te regelen.
Ter voorbereiding op de ingreep doorloopt u een pre-operatief screeningstraject. U heeft een gesprek met de anesthesioloog en zo nodig bij de ziekenhuisapotheker of een andere specialist.

De ingreep

Via een snede in de balzak worden de bal met daaromheen de hydrocèle naar buiten gehaald. Dan wordt de hydrocèle geopend en het vocht afgezogen. Het teveel aan hydrocèle vlies wordt verwijderd, de bal wordt dan weer in de balzak geplaatst en de huid gehecht. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de ingreep

Het kan voorkomen dat u na de operatie pijn hebt en misselijk bent. Dit kan door de narcose komen en deze klachten zijn van tijdelijke aard. De anesthesioloog spreekt meestal van tevoren medicatie af tegen misselijkheid en pijnklachten. U kunt hierom vragen. Als u goed wakker bent, mag u weer eten en drinken.


Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties voorkomen. Het is belangrijk dat u daarvan op de hoogte bent.
  • Soms ontstaat na de ingreep een bloeduitstorting, overmatig pijn in het wondgebied of een infectie.
  • Een blauwverkleuring van de wond komt regelmatig voor en hoeft niet te worden behandeld. De verkleuring trekt vanzelf weg.
  • Vaak is er na de operatie een zwelling rondom de zaadbal, die geleidelijk uit zichzelf verdwijnt.
  • Na de operatie is de balzak slank en dan zal er langzaam weer wat zwelling ontstaan, dit komt omdat de bal nog steeds vocht produceert en dit wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Meestal is de zwelling na drie maanden weg.
  • Er is een kleine kans dat de hydrocèle terug komt.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als u meer dan 38.5 graden koorts krijgt. Of als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.

Leefregels en adviezen

Voor een goed herstel na uw operatie onderstaand een aantal adviezen:
  • Na de operatie kunt u het beste een strakke onderbroek dragen die u steun geeft, ook ‘s nachts. Hiermee vermindert u de kans op een nabloeding.
  • De verbandgazen waarmee de balzak is ingepakt, kunt u na twee dagen verwijderen. Daarna mag u weer douchen.
  • De eerste week na de ingreep is het verstandig rustig aan te doen. Zelf voelt u het beste wat wel en niet mogelijk is. Zorg dat u voldoende rust neemt, dan zal uw herstel voorspoedig zijn.
  • Na 7 dagen is zwemmen meestal weer mogelijk.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie op T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: H35
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien